"Războiul stelelor" la SIF-uri

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iunie 2009

Claudiu Doroş, Petre Pavel Szef, Tudor Ciurezu, Ioan Cuzman, Mihai Fercală

Claudiu Doroş, Petre Pavel Szef, Tudor Ciurezu, Ioan Cuzman, Mihai Fercală

Războiul acţionarilor cu conducerea celor cinci societăţi de investiţii financiare din ţara noastră s-a declanşat imediat după adunările generale din aprilie, când societăţile de investiţii financiare (SIF) şi-au reales conducătorii pentru următorii patru ani.

Atât timp cât şi decizia de distribuire a dividendelor a fost contestată, soluţionarea proceselor ar putea dura ani de zile, timp în care acţionarii nu şi-ar primi dividendele cuvenite.

La toate cele cinci SIF-uri, printre contestatari se numără mai multe firme controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu, care au solicitat nulitatea absolută a hotărârilor AGA.

SIF Banat-Crişana, sub presiunea proceselor

În cazul SIF "Banat- Crişana" sunt în derulare cele mai multe procese, res­pectiv 33 până în prezent, prin care se contestă legalitatea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din luna aprilie.

Printre contestatari se numără Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, firmele controlate de Cătălin Chelu şi companiile off-shore din Cipru. Ciorcilă şi o parte dintre firmele din grupul băncii pe care o conduce, au cerut instanţei anularea mai multor decizii precum şi suspendarea hotărârilor fos­tului CA, prin care le-a fost limitat la 1% dreptul la vot.

"Domnul Ciorcilă a fost ales în consiliul de administraţie şi îmi pare rău că şi-a dat demisia, pentru că avea posibilitatea să verifice din interior ce se întâmplă, că nu facem încălcări ale legii, aşa cum ne acuză", a declarat pentru ziarul Bursa Ioan Cuzman, preşedintele - director general al SIF "Banat-Crişana".

Domnia sa ne-a spus că în prezent societatea pe care o conduce se confruntă cu 33 de procese, fiind legate în principal de limitarea drepturilor de vot, şi în acest context se cere anularea hotărârilor AGA.

"Am atras atenţia celor de la Banca Transilvania înainte de AGA să fie atenţi şi să-şi clarifice această problemă, însă nu au făcut nimic. În momentul în care grupul Transilvania controlează 7,5% din acţiuni, când legislaţia care e valabilă în România spune maxim 1%, eşti în afara legii", a mai adăugat domnul Cuzman.

El consideră că cei care au intentat procesele împotriva SIF "Banat Crişana" nu au cunoscut legislaţia în vigoare, pentru că dacă o cunoşteau, înţelegeau mecanismul de funcţionare la SIF1.

SIF Moldova are şapte litigii pe rol

Şi conducerea SIF2 "Moldova" se confruntă cu probleme deosebite, provocate de o parte din acţionarii societăţii, ca urmare a atacării în justiţie a hotărârilor luate în adunarea din 25 aprilie, care solicită constatarea nulităţii absolute a hotărârilor adoptate atunci.

"Avem şapte litigii pe rol deschise de reclamante persoane juridice şi persoana fizică Chelu Cătălin Constantin, persoane care au fost încadrate printr-o prezumpţie legală de concertare", ne-a spus Claudiu Doroş, Vicepreşedintele SIF2.

Domnia sa consideră că, prin astfel de demersuri, discutabile măcar din punct de vedere al eticii în afaceri şi pe piaţa de capital, sunt afectate interesele tuturor acţionarilor în mod direct, prin posibilitatea întârzierii plăţii dividendelor şi prin mărirea costurilor de funcţionare a societăţii din cauza cheltuielilor de judecată".

"Este pentru prima dată când SIF Moldova se confruntă cu această situaţie, de solicitare a constatării nulităţii absolute a tuturor hotărârilor AGA, inclusiv a hotărârii de repartizare a profitului", ne-a explicat domnul Doroş.

În evidenţele SIF "Moldova", anul trecut, s-au înregistrat 231 dosare de litigii având obiecte diverse, din care 68 dosare au fost soluţionate, rămânând 163 dosare pe rol la 31 decembrie 2008.

Litigiile în care SIF2 are calitatea de "pârât" sunt în număr de 40 dosare, din care 24 dosare sunt pe rol în diferite stadii procesuale şi 16 dosare au fost finalizate, valoarea acestora pe rolul instanţelor fiind de 52.000 lei pentru pretenţii şi 1.94 milioane de dolari pentru acţiuni directe AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).

În cazul proceselor în care SIF "Moldova" are calitatea de "reclamant", aceastea însumează 191, din care 139 dosare sunt litigii pe rol în diferite stadii procesuale, valoarea lor însumând 19,4 milioane lei şi 17,4 milioane dolari.

SIF Transilvania a primit opt chemări în instanţă după ultima AGA

Reprezentanţii SIF Transilvania, care la rândul lor au primit opt cereri de chemare în judecată pentru constatarea nulităţii absolute a hotărârii AGA din 25 aprilie, spun că, aşa cum sunt formulate, res­pectivele contestaţii se referă la toate punctele de pe ordinea de zi a AGA, inclusiv distribuirea de dividende şi că aceştia ar fi putut să ceară anularea numai a unor anumite puncte dacă doreau acest lucru.

SIF "Muntenia" e implicată în 18 procese

Şi SIF4 "Muntenia" este implicată în cel puţin 18 procese cu privire la anularea deciziilor luate în Adunarea Generală.

Acţionarii ambelor SIF-uri (SIF "Transilvania" şi SIF "Muntenia") au aprobat distribuirea de dividende începând abia din luna august.

SIF Oltenia nu dă dividende până nu se soluţionează procesele

Conducerea SIF Oltenia (SIF5) a spus ca nu va distribui pentru moment dividende acţionarilor aşa cum a decis iniţial în Adunarea Generală din luna aprilie, pentru că hotărârile luate de acţionari atunci au fost atacate în 12 dosare în instanţă.

"Hotărârea de distribuire de dividende este contestată şi până nu se soluţionează contestaţiile, nu putem distribui dividende. Avem 11 dosare şi cu cel al lui Chelu 12 în care se cere anularea hotărârilor din adunarea acţionarilor din data de 24 aprilie, printre care şi distribuirea de dividende", ne spunea săptămâna trecută Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.

El justifica măsura prin faptul că, dacă SIF-ul ar distribui dividende acţionarilor şi unul dintre cei care au atacat decizia de distribuire a dividendelor are câştig de cauză, societatea de investitii financiare ar trebui să recupereze banii pe dividende de la câteva milioane de acţionari.

Conducerea SIF "Oltenia" propusese actionarilor nedistribuirea de dividende, în condiţiile în care nu dispunea de lichidităţi suficiente la începutul anului. Între timp, societatea a încasat 18 milioane de euro din vânzarea acţiunilor la "Automobile" Craiova şi alte 12 milioane de euro din lichidarea participaţiei la Bancpost.

Şi hotărârile luate de acţionari în luna noiembrie anul trecut au fost atacate de acţionari, în acest moment societatea de investitii fiind implicată în circa 40 de procese, prin care acţionarii cer anularea unor hotărâri a AGA.

Cătălin Chelu vrea să facă AGA separată la SIF-uri

Cătălin Chelu, "spaima" Adunărilor Generale de la societăţile de investiţii financiare, vrea să alcătuiască o listă clară de principii pe baza cărora să funcţioneze SIF-urile, pe care să o trimită spre aprobare Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Odată aprobată, o astfel de listă de principii ar stipula clar condiţiile în care vor fi suspendate drepturile de vot ale acţionarilor despre care se prezumează că acţionează concertat.

"Investitorilor le este teamă că vor fi prezumaţi în cadrul Adunărilor Generale şi evită să mai participe la acestea. Din această cauză, intenţionez ca împreună cu mai mulţi investitori responsabili să facem AGA separată la SIF-uri", a declarat săptămâna trecută, pentru ziarul Bursa, domnul Chelu, adăugând: "Vom găsi o sală, anunţăm autorităţile despre intenţia noastră şi facem alegeri la SIF2. O să fie transparenţă şi vom dovedi că voturile cu care se laudă conducerea SIF-urilor nu sunt reale".

Mai multe societăţi ale căror drepturi de vot au fost suspendate de conducerile SIF-urilor, fiind prezumate că acţionează concertat cu Cătălin Chelu, au solicitat în instanţă constatarea nulităţii absolute a hotărârilor Adunărilor Generale din aprilie, la toate cele cinci SIF-uri.

Ş.C.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. sifur.ile.nu.sint.ias-uri.vrea u.unmaneger.care.saaiba.singe. de.adevarat.conducator

    1. la.conducerea.sif.urilor.sa.se ajunga.prin.examen.sinu.voturi .ex.dat.;;afara.sau.lictatie.. cu.fond.de.administrare.cu.ren ume..

      de.ce.va.este.frica.nu.scapati .;;zileo.d-nu.geo.adica.chelu. --chelestei

      chelu a luat de la sif uri cateva SUTE de miliarde prin aporturi de capital si voi ii faceti statuie? Ia feceti o socoteala cat i a dat fercala si cat si-a dat el singur cand era la moldova!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb