RĂZVAN NICOLESCU, PREŞEDINTE CA ACER: "Este momentul ca UE să îşi consolideze abordarea comună în energie"

A consemnat ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 octombrie 2015

"Este momentul ca UE să îşi consolideze abordarea comună în energie"

A sosit momentul ca Uniunea Europeană (UE) să îşi consolideze abordarea comună după ce au trecut 60 de ani de la semnarea Tratatului Cărbunelui şi Oţelului, consideră Răzvan Nicolescu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al ACER (Agenţia Europeană de Reglementare în Energie) şi consultant în cadrul Deloitte România. Domnia sa ne-a declarat că nu va mai candida pentru funcţia de la ACER, apreciind că cei şase ani petrecuţi în cadrul instituţiei sunt suficienţi. Domnul Nicolescu ne-a spus că este nevoie de un concept comun european în ceea ce priveşte sărăcia energetică şi vulnerabilitatea consumatorilor, fără de care nu putem vorbi despre piaţa unică europeană de energie.

Reporter: Ce progrese a făcut Comisia Europeană pentru implementarea proiectului Uniunii Energetice?

Răzvan Nicolescu: Este un proiect aflat încă în lucru, care sper să aibă o finalitate cât mai ambiţioasă. Implementarea lui nu este uşoară, însă cred că este momentul ca Uniunea Europeană să îşi consolideze abordarea comună după ce au trecut 60 de ani de la semnarea Tratatului Cărbunelui şi Oţelului.

Reporter: În ce condiţii poate acest proiect să ajute România să devină hub energetic regional?

Răzvan Nicolescu: În primul rând, trebuie să ne ajutăm noi. Avem nevoie de o strategie energetică, de viziune, determinare şi integritate. De la Uniunea Europeană (UE) ar putea veni bani dacă vom fi inteligenţi să îi accesăm.

Reporter: Având în vedere că UE îşi doreşte o piaţă unică de energie şi de gaze, consideraţi că trebuie definit consumatorul vulnerabil la nivel european şi nu de fiecare stat în parte? Trebuie UE să ia în consideraţie alocarea de ajutoare pentru toţi consumatorii vulnerabili?

Răzvan Nicolescu: Cred că este nevoie de un concept comun european în ceea ce priveşte sărăcia energetică şi vulnerabilitatea consumatorilor. Nu poţi să vorbeşti de o piaţă unică europeană de energie fără un astfel de concept.

Dacă se va ajunge la un astfel de concept, atunci s-ar crea un cadru pentru ca aceşti consumatori vulnerabili europeni să poată fi ajutaţi în viitor şi din fonduri comunitare.

Reporter: CE lucrează la un nou model de piaţă de energie. Ce presupune acesta şi ce avantaje au consumatorii dacă va fi implementat?

Răzvan Nicolescu: Este nevoie de mai multă concurenţă, iar concurenţa este bună pentru consumatori. Şi în România ar trebui să ne gândim la un astfel de proiect, mai ales la gaz natural, unde piaţa nu funcţionează aproape deloc.

Reporter: Ce şanse avem să atragem fondurile europene pentru proiectele de transport ale Transgaz, ca să aibă interconexiuni cu statele vecine şi să trimită gazul din Marea Neagră către vestul Europei?

Răzvan Nicolescu: Ţara noastră are şanse mari să obţină fondurile solicitate. Este bine şi important pentru regiune să fie diversificate sursele de aprovizionare cu gaz natural, iar pentru Transgaz şi consumatori români să beneficeze de finanţarea comunitară.

Reporter: Din 7 octombrie a început implementarea REMIT (noul sistem ACER de monitorizare a tranzacţiilor cu energie şi gaze de pe intreg teritoriul UE). Cum merg raportările? Din cunoştinţele dumneavoastră, sunt probleme în România cu aceste reguli noi de raportare?

Răzvan Nicolescu: Au fost nişte probleme tehnice cu sistemele de raportare în câteva ţări, însă acum este în regulă. În general, sper să nu fie probleme cu REMIT în ţară noastră. Lipsa de probleme înseamnă că nu sunt tentative de manipulare a pieţei.

Reporter: Sunt voci în piaţa noastră de energie, care susţin că există posibilitatea manipulării preţului energiei pe bursă. Cum comentaţi?

Răzvan Nicolescu: Nu ştiu să existe aşa ceva. Dacă aş avea astfel de informaţii, atunci le-aş transmite imediat autorităţilor care au competenţe pe zona de investigaţii, respectiv ANRE şi Consiliul Concurenţei.

Reporter: În decembrie, vă expiră mandatul de Preşedinte al Consiliului de Administraţie al ACER. Vă gândiţi să candidaţi pentru o înnoire a acestui mandat?

Răzvan Nicolescu: Nu voi mai candida. Şase ani au fost suficienţi. Am dat tot ce am putut pentru a creşte prestigiul acestei instituţii. Am simţul datoriei împlinite. Am demonstrat că românii pot performa bine în funcţii importante la Bruxelles. De la anul mă voi dedica numai Deloitte, pentru a mă integra şi a ajuta o echipă foarte bună să performeze cât mai bine.

În acelaşi timp, cred că ţara noastră ar trebui să-şi desemneze un candidat credibil în mediul european pentru a nu pierde acest loc în Consiliul de Administraţie al ACER. În ceea ce mă priveşte, mi-am făcut treaba şi am anunţat de mult timp că nu voi mai candida.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Reporter: Ce şanse avem să atragem fondurile europene pentru proiectele de transport ale Transgaz, ca să aibă interconexiuni cu statele vecine şi să trimită gazul din Marea Neagră către vestul Europei?"

    Ce nevoie ai tu, reporterule, de asa ceva? Cine are de cistigat daca gazul se va duce in vest, in loc sa fie utilizat in petrochimia romaneasca?

    Este incredibil cum luptam din toate puterile sa ne fie mai rau decit ne este! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031