REMUS BORZA, ADMINISTRATORUL JUDICIAR AL HIDROELECTRICA: "CET Deva şi Paroşeni, a doua categorie de "băieţi deştepţi"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 august 2012

"CET Deva şi Paroşeni, a doua categorie de "băieţi deştepţi"
  • document ataşat Date contract "Hidroeclectrica" - "Electrocentrale Deva", Date contract "Hidroelectrica - "Electrocentrale Paroşeni"
    apasă aici pentru a descărca.

    Contractele cu CET Deva şi Paroşeni au păgubit "Hidroelectrica", în trei ani, cu 361 milioane lei, potrivit "Euro Insol"

    Cele două contracte au fost încheiate în vederea susţinerii activităţii electrocentralelor în cauză şi acoperirea unor credite

    "Rezilierea lor nu reprezintă risc de faliment pentru cele două CET", ne-a spus Remus Vulpescu

    Administratorul judiciar al "Hidroelectrica" ("Euro Insol") a reziliat, zilele trecute, două contracte de vânzare-cumpărare de electricitate, care au adus pagube companiei de circa 362 milioa-ne de lei, într-o perioadă de trei ani (2009-2011). Acestea fuseseră încheiate cu "Electrocentrale Paroşeni" şi "Electrocentrale Deva", care au vândut către "Hidroelectrica" energie la preţuri mult pes-te nivelul pieţei reglementate.

    Remus Borza, partener în cadrul "Euro Insol", ne-a spus că aceste CET reprezintă "a doua categorie de băieţi deştepţi", întrucât au vândut electricitate la un preţ de circa 230 de lei/MWh, în condiţiile în care preţul de achiziţie pe piaţa reglementată a fost, în perioada respectivă, de aproximativ 80-90 de lei/MWh.

    "Nu este posibil să luăm energie aşa scump de la ei şi să vindem atât de ieftin", ne-a precizat domnul Borza.

    Potrivit comunicatelor "Euro Insol", contractele de vânzare-cumpărare au fost încheiate "pentru asigurarea resurselor necesare rambursării şi garantării unui credit de 80 de milioane de euro, contractat în vederea finanţării a două investiţii de mediu", în cazul "Electrocentrale Paroşeni", şi pentru acoperirea costurilor de producţie justificate ale «Electrocentrale Deva», în vederea evitării falimentului acesteia şi "creării condiţiilor pentru asigurarea finanţării lucrărilor de inves-tiţii necesare continuării activităţii".

    Acest lucru ar presupune că menţinerea activităţii de la electrocentralele în cauză depinde de desfăşurarea contractelor cu "Hidroelectrica".

    Remus Vulpescu, administratorul special al companiei şi şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), ne-a spus, însă, că denunţarea celor două contracte "nu presupune niciun risc de faliment pentru electrocentralele de la Deva şi Paroşeni, întrucât, în acest an, ele nu s-au derulat".

    Domnia sa ne-a precizat: "Contractele nu erau în derulare. «Hidroelectrica» a cumpărat energie de la Deva şi Paroşeni în perioada 2009-2011, nu şi în acest an, ceea ce înseamnă că indicatorii financiari ai celor două CET nu depind de aceste contracte. Dacă, însă, pe viitor, «Hidroelectrica» ar fi cumpărat electricitate la preţurile din contracte, ar fi fost prejudiciată. Aşadar, rezilierea contractelor cu CET Deva şi Paroşeni nu va avea nicio influenţă asupra activităţii celor două societăţi".

    La rândul său, Remus Borza ne-a declarat: "Nu este problema mea dacă falimentează aceste centrale. «Hidroelectrica» are datorii de 1 miliard de euro, iar eu trebuie să salvez această societate. Până acum am renegociat vreo 200 de astfel de contracte, iar pe unele dintre ele le-am reziliat, şi vom continua cu acest proces".

    Pierderile înregistrate de "Hidroelectrica", societate aflată în insolvenţă, în perioada 2009-2011, au fost de aproximativ 253 de milioane de lei, din contractul cu CET Paroşeni, şi de circa 109 milioane de lei, ca urmare a achiziţiei de electricitate de la CET Deva, potrivit "Euro Insol".

    Cele două contracte au fost încheiate în 2009, pentru o perioadă de zece ani. În urma denunţării lor, contractele de vânzare-cumpărare energie electrică nu mai produc niciun efect juridic.

    Pentru începutul lunii septembrie este prevăzută înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara, format prin fuziunea dintre "Electrocentrale Deva" şi "Electrocentrale Paroşeni".

    Potrivit Danei Dinuleţ, reprezentantul "Electrocentrale Deva", viitorul Complex va beneficia, pentru cele şase luni de iarnă, de circa un milion de tone de huilă de la Compania Naţională a Huilei (CNH). Complexul Hunedoara va mai trebui să achiziţioneze încă 500.000 de tone de huilă de import, pentru a-şi îndeplini producţia necesară programului de iarnă.

    După înfiinţare, CE Hunedoara urmează să fie listat la bursă.

    "Electrocentrale Deva" a înregistrat, anul trecut, un profit de 2,5 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 778 de milioane de lei, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerul Finanţelor Publice (MFP). La finalul lui 2011, CET Deva avea datorii de 296,77 milioane de lei şi creanţe de 188,5 milioane de lei.

    "Electrocentrale Paroşeni" a ieşit pe minus, în 2011, cuantumul pierderilor fiind de 34,47 milioane de lei. Cifra de afaceri s-a ridicat la 122,7 milioane lei. În acelaşi timp, valoarea datoriilor era de 241 milioane lei şi cea a creanţelor - de 77 milioane de lei.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. cea mai buna ordine de exprimare a unei idei este ca intai sa fie rumegata si apoi inghitita. Sfat extrem de util mai ales in jurul pranzului.----

      La rândul său, Remus Borza ne-a declarat: "Nu este problema mea dacă falimentează aceste centrale. «Hidroelectrica» are datorii de 1 miliard de euro, iar eu trebuie să salvez această societate 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb