REPUBLICA MOLDOVA BERD: 52,5 milioane euro pentru modernizarea căilor ferate

V.B.
Companii #Transporturi / 14 noiembrie 2014

BERD: 52,5 milioane euro pentru modernizarea căilor ferate

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă 52,5 milioane euro companiei feroviare de stat Calea Ferată din Moldova, susţinând modernizarea căilor ferate din această ţară, conform unui comunicat remis redacţiei.

Împrumutul, semnat astăzi la Chişinău de prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi Directorul BERD pentru Transport, Sue Barrett, va fi folosit pentru a co-finanţa achiziţionarea de aproximativ 10 noi locomotive multifuncţionale şi reabilitarea infrastructurii feroviare. Uniunea Europeană co-finanţează procurarea locomotivelor cu un grant investiţional de 5 milioane euro prin Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate (Neighbourhood Investment Facility - NIF).

Împrumutul BERD va sprijini şi reforma mai amplă a sectorului feroviar, ca să îmbunătăţească siguranţa şi eficienţa. Cu asistenţa BERD, vor fi elaborate planurile de acţiuni pentru a restructura sectorul feroviar, consolida capacităţile instituţionale în domenii-cheie: managementul mediului, achiziţii publice şi guvernanţă corporativă. Banca va sprijini, de asemenea, îmbunătăţiri ale managementului energetic al companiei pentru a reduce consumul energiei şi costurile aferente, se mai arată în documentul citat.

Banca susţine că sectorul feroviar al Republicii Moldova are nevoie urgentă de restructurare fundamentală "pentru a furniza servicii adecvate şi pentru a concura cu alte mijloace de transport. Materialul rulant expirat are nevoie stringentă de reînnoire". Prin urmare, întreprinderea a lansat un proiect de modernizare de anvergură, cu investiţii noi în valoare de 116,75 milioane euro.

Pe lângă împrumutul de 52,5 milioane de euro de la BERD, Banca Europeană de Investiţii (BEI) susţine proiectul cu un împrumut similar. De asemenea, proiectul va beneficia de finanţare nerambursabilă de 1,75 milioane euro din fondurile proprii ale BERD, precum şi din partea Iniţiativei Central Europene şi a guvernului Cehiei. Fondurile vor fi utilizate pentru a îmbunătăţi managementul întreprinderii în domenii concrete şi să consolideze guvernanţa corporativă.

Împrumutul BERD este oferit în două tranşe. A doua tranşă (27,5 milioane euro) este condiţionată de realizarea obiectivelor-cheie finanţate de prima tranşă, inclusiv prin grant.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Republica Moldova. Priorităţile băncii în această ţară sunt sprijinirea activităţii sectorului privat, promovarea standardelor europene şi integrării regionale şi dezvoltarea utilităţilor publice eficiente şi durabile. Până în prezent, BERD a investit 900 milioane euro în peste 100 proiecte.

BERD aparţine a 64 ţări şi 2 instituţii interguvernamentale şi susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiilor. NIF este un mecanism financiar al UE care are scopul de a mobiliza finanţare adiţională pentru a acoperi necesităţile investiţionale ale vecinătăţii UE în infrastructură precum şi în sectoarele de energie, transport, mediu şi social. NIF susţine şi sectorul privat, în special prin operaţiuni privind riscul capitalului în întreprinderile mici şi mijlocii. În Moldova, fondurile NIF au sprijinit programul pentru reabilitarea drumurilor din Moldova, achiziţionarea troleibuzelor pentru municipiile Chişinău şi Bălţi şi reabilitarea infrastructurii de apă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb