RETROSPECTIVA 2017 - INDUSTRIA PETROLIERA Preţul petrolului Brent a urcat cu 11%, anul acesta

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 decembrie 2017

Preţul petrolului Brent a urcat cu 11%, anul acesta

Cotaţia futures a petrolului brut american WTI a urcat cu aproape 10% anul acesta, iar cea a ţiţeiului Brent, tranzacţionat la bursa londoneză - cu 11%, în contextul tensiunilor geopolitice din Arabia Saudită, al întreruperilor livrărilor din Irak şi Libia, al temerilor legate de o posibilă grevă în Nigeria, respectiv al incertitudinilor economice din Venezuela.

Analiştii susţin că preţurile vor încheia anul curent în creştere, date fiind, pe lângă cele amintite mai sus, îmbunătăţirea cererii globale de ţiţei şi declinul stocurilor de petrol din SUA şi ţările OECD.

Ieri, preţul petrolului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a crescut cu 0,3% la Nymex, la ora locală 07.04, ajungând la 57,47 dolari/baril. De la începutul anului, cotaţia ţiţeiului WTI a câştigat 10%.

Săptămâna trecută, preţul a atins cel mai ridicat nivel din iulie 2015.

Pentru anul viitor, analiştii intervievaţi de Reuters anticipează că preţul petrolului WTI va fi, în medie, de 54,78 dolari/baril, în urma prelungirii acordului de reducere a producţiei dintre OPEC şi ţările din afara cartelului. Anterior, aceştia preconizau că preţul va fi de 52,50 dolari barilul.

Tot ieri, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a urcat cu 0,2%, la 63,37 dolari/baril. De la începutul anului, avansul preţului este de 11,3%. Săptămâna trecută, cotaţia a trecut de 65 de dolari, consemnând cel mai ridicat nivel din iulie 2015 până acum. Estimările analiştilor arată că preţul petrolului Brent ar putea atinge, în medie, 58,84 dolari barilul anul viitor, faţă de 55,7 dolari barilul, cât era previziunea anterioară.

Analiştii atrag atenţia că sporirea numărului platformelor petroliere din SUA, respectiv a producţiei, precum şi dolarul puternic ar putea limita avansul preţurilor ţiţeiului.

Amintim că, la finele lunii noiembrie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să extindă până la sfârşitul lui 2018 acordul privind reducerea producţiei, pentru a susţine preţul ţiţeiului.

Actualul acord, care expiră în martie 2018, prevede reducerea producţiei cu 1,8 milioane de barili pe zi.

Zero Hedge: Revine supraproducţia de petrol?

Pentru a doua lună la rând, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a "turnat apă rece" pe piaţa petrolului, publicând o analiză care sugerează că anul 2018 ar putea aduce nişte surprize neplăcute, scrie Zero Hedge.

Raportul IEA privind piaţa petrolieră, pe luna decembrie, revizuieşte în mod dramatic estimarea de creştere a producţiei de şist din SUA, ceea ce afectează entuziasmul generat de prelungirea acordului OPEC de reducerea a producţiei de petrol brut.

La sfârşitul lunii trecute, când OPEC a decis să extindă acordul de reducere a producţiei până la sfârşitul anului 2018, Agenţia pentru Informaţii din Energie din SUA a furnizat date care arată creşterea explozivă a producţiei locale de ţiţei de şist în septembrie (+290.000 barili ţiţei pe zi) faţă de luna anterioară.

Deşi există un decalaj în publicarea datelor referitoare la producţie, saltul imens din luna septembrie, la care se adaugă sporirea activităţii platformelor americane din ultimele câteva săptămâni, indică un avans puternic în producţie din şisturile americane, scrie Zero Hedge, precizând: "În acest context, IEA a prezis că, în 2018, livrările de petrol din ţările non-OPEC vor creşte cu 1,6 milioane de barili pe zi, cu 0,2 milioane barili pe zi mai mult comparativ cu raportul de luna trecută".

În acelaşi timp, IEA consideră că cererea de petrol va creşte cu numai 1,3 milioane de barili pe zi. Cu alte cuvinte, oferta va creşte într-un ritm mai rapid decât cererea anul viitor, generând din nou un surplus global, conform sursei. "Aşadar, conform estimărilor noastre actuale, 2018 nu va fi neapărat un An Nou fericit pentru cei care vor să vadă o producţie diminuată", a afirmat AIE, menţionând: "Vom asista la un excedent de circa 200.000 de barili pe zi în prima jumătate a anului viitor".

Sursa mai spune că "multe s-ar putea schimba în următoarele câteva luni, dar se pare ca nu pot fi îndeplinite speranţele producătorilor pentru un an nou bun generat de reducerea stocurilor în continuare, în 2018, la ritmul de 500.000 de barili/zi - cum a fost în 2017".

În ultimele luni, pentru prima dată după mai mulţi ani de zile, sentimentul de optimism a revenit pe piaţa petrolului, dar AIE a avertizat că acesta nu va fi de durată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnule A.V. cotatia ţiţeiului Brent, tranzacţionat la bursa londoneză - cu 11%, pe OMV nu ar trebui sa o ajute deoarece titeiul din Romania este de tip Gulf Suez si OMV trebuie sa utilizeze acesta cotatie. Precizez ca OMV a utilizat cotatile care erau mai ridicate?! Aplicarea cotatiei Brent nu are baza legala. Daca se are in vedere costurile de productie realizate ca sunt de cel mult 40 $/t cat si faptul ca intre cele doua cotatii au fost diferente de de 70-25 $/t se poate stabili mecanismul prin care OMV a construit termocentrala pe gaze si grupuri de eoliene in proprietate ! Asa s-a furat in Romania de catre firmele straine!.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb