REUNIUNEA COMITETULUI PENTRU ABSORBŢIA FONDURILOR EUROPENE DE LA MINISTERUL ECONOMIEI Emil Boc: Suntem nemulţumiţi de graficul de absorbţie efectiv de bani europeni în România

F.A.
Politică / 25 iulie 2010

Emil Boc: Suntem nemulţumiţi de graficul de absorbţie efectiv de bani europeni în România

Premierul Emil Boc s-a declarat nemulţumit de graficul de absorbţie al fondurilor europene, la finalul reuniunii comitetului pentru absorbţia fondurilor europene de la ministerul economiei. "Am făcut o analiza a graficului absorbţiei fondurilor europene pe axa competitivitate de la Ministerul Economiei. Din nefericire, aşa cum am constatat şi la întâlnirea anterioară cu toţi responsabilii pe fonduri europene, suntem nemulţumiţi de graficul de absorbţie efectiv de bani europeni în România, inclusiv la aceasta axă. Chiar dacă stăm mai bine decât la altele din sistem, asta nu înseamnă că per ansamblu stăm bine", a declarat premierul.

Domnia sa este de părere că sunt prea puţini bani europeni efectiv atraşi, în raport cu ceea ce puteam să facem. Emil Boc a spus: "Am decis câteva lucruri.

În primul rând, că până în 15 august toate cererile de rambursare a banilor să fie finalizate. Cu alte cuvinte, toate firmele care au proiecte europene la acest minister vor primi banii, pe baza cererilor de rambursare înaintate.

În al doilea rând: cererile de rambursare să se încadreze într-o perioadă de maxim 60 de zile, în loc de 120 de zile, cât era în momentul de faţă, cu menţiunea că sperăm ca şi firmele să depună documentaţiile la timp şi în condiţiile legale amintite.

Trei: dorim să avem o mai intensă comunicare cu firmele, pentru a le face cunoscute două instrumente extrem de eficiente pentru o mai bună absorbţie a banilor europeni, pentru că aici beneficiarii sunt firme private în esenţă - şi ministerul, dar şi firme private. Iar, aici este următoarea problemă: nu au co-finanţare pentru partea lor la proiectele europene pe care le-au câştigat. Noi avem două soluţii în vigoare şi pe care firmele trebuie să le utilizeze cu maximă eficienţă. În primul rând, este vorba de hotărârea de guvern prin care permitem firmelor să gajeze cu bunul din proiectul european împrumutul pe care îl iau de la bancă. Până acum nu puteau; acum pot face şi, cu această ocazie, pot să-şi ia banii, pentru a-şi asigura partea de co-finanţare. În al doilea rând, folosim instrumentul garanţiilor de stat, pe care îl au la dispoziţie prin intermediul Fondului de Garantare, pentru a primi de la banca partea lor de co-finanţare. Cu aceste două instrumente sperăm să putem stimula firmele să aducă mai mulţi bani europeni în ţară. Nu în ultimul rând, am luat decizia ca firmele care au restanţe în graficul de implementare a proiectului, de şase, nouă luni de zile, după ce, iniţial, au semnat acest grafic, să le reziliem contractele".

Potrivit premierului, nu putem să ne permitem să pierdem banii europeni, pentru că unele firme, datorită mecanismului propriu de lucru, nu sunt interesate de absorbţia banilor europeni: "Le punem la dispoziţie rambursarea rapidă, punem la dispoziţie două instrumente de co-finanţare pentru partea lor. Dacă nici în aceste condiţii, repet, nu respectă graficul, atunci vom fi obligaţi să reziliem contractele şi deja în săptămânile următoare vom da câteva semnale de acest fel, publice, cu privire la firmele asupra cărora ne vom orienta spre rezilierea contractelor, ca banii să meargă la alţii, care sunt capabili să-i cheltuiască".

Susţinerea activităţii economice: scăderea pragului de ajutor de stat pentru firmele care realizează investiţii şi locuri de muncă

Emil Boc a mai spus că s-a discutat şi despre susţinerea activităţii economice. "Principalele măsuri pe care le avem în vedere în acest moment şi la care lucrăm, aşa cum ştiţi, sunt: eliminarea impozitului minim; scăderea pragului de ajutor de stat pentru firmele care realizează investiţii şi locuri de muncă în România. Dacă, iniţial, era vorba de ajutoare de stat pentru firme care creau peste 300 de locuri de muncă şi realizau investiţii de peste 300 de milioane de euro, acum am coborât plafonul la 10 milioane de euro şi 100 de locuri de muncă", a declarat premierul.

Cu alte cuvinte, firmele pot primi ajutoare nerambursabile dacă realizează investiţii de minim cinci milioane de euro şi creează 30 sau 50 de locuri de muncă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Desi in acest moment pentru Romania , care se afla aproape in incapacitate de plata , abeortia fondurilor europene este vitala si desi , paradoxal , tara noastra alaturi de Germania , Olanda indreapta mai multi bani spre UE decit sa primeasca inapoi , noi nu reusim sa gasim de atita timp rezolvare pentru acest lucru . Motivul : perpetuarea din 1990 a regimului fanariot , lucru de care , evident , sunt constienti toti jucatorii politici si economici ai lumii si de pentru care istoria ne va penaliza .

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb