REVENIREA ECONOMIEI SUA SE FRAGILIZEAZĂ Încrederea consumatorilor americani scade în mod abrupt, în iulie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iulie 2020

Încrederea consumatorilor americani în economie a scăzut abrupt în iulie, arată datele preliminare ale sondajului lunar realizat de Universitatea din Michigan, publicate vineri. Indicele ce măsoară sentimentul consumatorilor americani a înregistrat o valoare de 73,2 puncte în iulie, o scădere puternică de la 78,1 puncte în iunie. Consumul reprezintă circa 70% din economia americană.

Citirea a fost cu mult sub aşteptările din piaţă care anticipau o creştere până la valoarea de 79 de puncte în iulie. Date publicate joi privind vânzările cu amănuntul din luna iunie indicau o revenire robustă a economiei în prima lună din vară, cu o creştere de 7,5% lună/lună faţă de luna mai după o creştere de 18% lună/lună în mai faţă de aprilie, minimul crizei Covid-19.

Însă datele privind sentimentul consumatorilor de vineri indică o puternică fragilitate a revenirii economiei americane în contextul intensificării crizei sanitare după contracararea eficiente a acesteia în finalul primăverii şi revenirea pe creştere după minimul din aprilie.

În raportul săptămânal al BT Asset Management, publicat înainte de publicarea datelor din SUA, se notează: "În luna iulie putem observa o intensificare a cazurilor de infecţii, reinstaurarea restricţiilor în anumite state şi împotmolirea indicatorilor cu frecvenţă ridicată - mobilitate, rezervări în restaurante -, aspecte care mai departe fragilizează revenirea economică. Totodată, cererile iniţiale de şomaj rămân la un nivel elevat, 1,3 milioane (în ultima săptămână), peste aşteptări, iar cererile active cumulează 17,3 milioane de şomeri vs. 17,8 săptămâna anterioară".

Practic, indicele condiţiilor curente a scăzut de la 87,1 puncte la 84,2 puncte, iar indicele anticipaţiilor consumatorilor s-a diminuat abrupt la 66,2 puncte de la 72,3 puncte.

Analiştii BT Asset Management mai notează că, în prezent, la Washington se poartă discuţii între factorii politici în sensul amplificării sprijinului guvernamental cu o sumă între 1 şi 3 trilioane de dolari.

"Deşi este clar nevoie de ajutor financiar pentru majoritatea gospodăriilor vulnerabile, sprijinul acela nu va stimula consumul atât cât este necesar pentru a readuce înapoi locurile de muncă pierdute şi pentru a restaura veniturile personale la nivelurile pre-criză prea curând", comentează datele şi Richard Curtin, economist şef la o companie de sondare a consumatorilor.

Deficitul bugetar al Statelor Unite s-a ridicat la 864 miliarde de dolari în luna iunie, deficit lunar record, cumulând 1,99 trilioane de dolari de la începutul anului, un plus de 267% în comparaţie cu primele şase luni din 2019.

În acelaşi timp, date publicate tot vineri arată o redinamizare a sectorului de construcţii în luna iunie cu un ritm record al ultimilor aproape patru ani pe fondul cererii de case în suburbii şi zone rurale în contextul în care companiile le permit angajaţilor să lucreze de acasă din cauza pandemiei Covid-19.

Practic, construcţiile de case noi au înregistrat un salt de 17,3% an/an în iunie, cea mai mare creştere procentuală din octombrie 2016. Totodată, autorizaţiile de construire au crescut cu 2,1% în luna iunie. Cererea pentru case noi din SUA este sprijinită de dobânzi scăzute la creditele ipotecare: dobânda fixă la un credit pe 30 de ani este la o medie de 2,98%, cel mai scăzut nivel din 1971, potrivit datelor Freddie Mac.

Astfel, economia Statelor Unite, cea mai mare a lumii, este aşteptată să înregistreze o contracţie trimestrială de 34,7% în T2 2020, conform celei mai recente rate anualizate calculate pe baza datelor ajustate pentru sezonalitate de Federal Reserve Bank of Atlanta în cadrul modelului GDPNow. 

Estimarea reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a declinului prognozat faţă de estimarea anterioară din data de 16 iunie de exemplu, când contracţia PIB în T2 2020 era estimată la 45,4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb