REVISTA PRESEI - 07.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 iunie 2010

ADEVĂRUL

Criza îi sacrifică pe profesorii din Europa

Tăierile de salarii îi afectează nu doar pe dascălii români, ci şi pe confraţii lor din celelalte ţări europene. Concedierile, ajustările generale la bugetele Educaţiei, închiderea şcolilor şi mutarea elevilor la alte instituţii vecine sunt câteva măsuri luate de guverne. Profesorii români aşteaptă azi să afle ce salarii vor avea. Cei din Lituania au aflat deja cum e să câştigi cu 30% mai puţin, iar britanicii dezbat reducerile din universităţi.

Boc dă examen la măsurile lui Băsescu

Guvernul îşi va asuma astăzi răspunderea pe planul de austeritate. Testul cel mare pentru Emil Boc va fi însă votul pe moţiunea de cenzură. Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis aseară parlamentarilor PDL un mesaj clar: susţin măsurile prezentate de el sau îi va trece în Opoziţie.

Remaniere sau modificări?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în mai multe rânduri că atât scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional, cât şi cele două legi ar trebui asumate de Guvern în forma în care chiar el le-a prezentat. Mai mult, aseară, pe ultima sută de metri înaintea asumării, şeful statului i-a convocat la o şedinţă pe toţi parlamentarii PDL pentru a-i mobiliza. Potrivit unor surse politice, Băsescu a programat acestă întâlnire cu un singur scop: să le transmită aleşilor PDL că, dacă nu vor dovedi solidaritate, iar Guvernul Boc va cădea, nu va mai valida un Cabinet din care să facă parte formaţiunea democrat-liberală.

Motoarele Europei scârţâie a austeritate

În Germania se vor desfiinţa zeci de mii de posturi de funcţionari, se va tăia şi din alocaţiile pentru mame şi pentru şomaj. Guvernul german vrea să reintroducă stagiul militar obligatoriu pentru a face economie şi la bugetul Armatei. În Marea Britanie vor fi îngheţate salariile funcţionarilor.

Băncile îşi vor mări rezervele

Liderii G20 au facut un pas important spre acordul privind majorarea rezervelor detinute de marile banci.

Moneda europeana a coborat sub pragul de 1,2 $ , iar mai multi analisti britanici estimeaza ca ar putea disparea peste cinci ani.

CURENTUL

România se află în pragul unei condamnări istorice la CEDO

CEDO ar putea schimba legislaţia în Romånia obligånd statul să despăgubească foştii proprietari într-un termen rezonabil. "Pentru incompetenţa autorităţilor romåne de a restitui imobilele naţionalizate sau de a plăti despăgubiri pentru proprietăţile care nu mai pot fi retrocedate, cu toţii vom avea de achitat în cåteva zile o nouă notă de plată care vine de această dată de la CEDO", susţine, într-o scrisoare deschisă, Asociaţia pentru Proprietate Privată.

Fuga, de Tia Şerbănescu

A venit ziua fatală a asumării răspunderii guvernului pentru legile tăierii. Oricât au explicat guvernanţii că e mai bine să pierzi acum un sfert decât să pierzi totul peste şase luni, nimeni nu se duce la tăiere cu capul plecat în nădejdea că sabia nu-l taie ci dimpotrivă, zbătându-se să scape, protestând şi ţipând. Nici consiliera premierului, dna Andreea Paul, care a avertizat că alternativa e foarte dură: "tăiem sau suntem tâmpiţi" n-a convins pe cineva. Fiindcă de tâmpenie n-a murit nimeni.

Frustrare mare, monşer!

Liberalii au stabilit un ritual politic, şi din două în două luni mai iese cåte un lider important al partidului şi se cere singur în fruntea ţării. Pe post de Mesia, desigur, avånd în vedere că toate soluţiile crizei se află, potrivit declaraţiilor lor, fie în pletele rebele ale lui Crin, fie în barba dătătoare de fiori a lui Varujan Vosganian. "Noi suntem dispuşi să asumăm guvernarea Romåniei pe baza măsurilor PNL. Scopul meu politic nu este să devin premier. Dacă m-ar desemna partidul să ocup această funcţie, atunci voi răspunde că sunt de acord", a declarat ieri, tam-nesam, Crin Antonescu, în condiţiile în care nimeni nu i-a oferit această funcţie.

CURIERUL NAŢIONAL

Agricultura, aproape de fundul sacului

Olteanu (UNPCPR): Cu toate că se ştie şi se tot vorbeşte că sectorul agricol poate scoate economia din criză, acesta e lăsat la urmă. "Nici măcar jumătate din subvenţiile restante pe anul 2009 nu au fost plătite"". "Crescătorii de taurine vor ieşi în stradă săptămâna aceasta pentru a-şi cere drepturile". Dacă s-ar investi mai mult în agricultură, România ar putea ieşi mai uşor din criză, este de părere Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR).

Fiscul braşovean a încasat cea mai mare sumă la o executare silită

Cora a cumpărat activele Hidromecanica SA pentru 54 mil. lei. Francezii au oferit 54 de milioane de lei pentru 40.000 de metri pătraţi, adică 325 de euro pe metrul pătrat, în condiţiile în care înainte de apariţia crizei media preţurilor era în zona amintită de 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Putem visa la creştere economică abia din 2011

Analiştii ING şi-au revizuit estimarea de creştere a PIB de la 0,9% la -1,4%. Aceştia estimează că economia va reveni pe teritoriu pozitiv abia în 2011. Erste: Există puţin loc pentru o revenire rapidă a economiei, în condiţiile scăderii consumului şi a încrederii populaţiei. În acelaşi timp, prognoza pentru 2011 a fost scăzută de la 1,5% la doar 0,2%.

După Grecia, şocul vine acum de la Budapesta

Presa europeană remarcă, în aceste zile, neliniştea din capitalele membrilor Uniunii Europene, provocată de evoluţiile din economia şi finanţele Ungariei, aflată pe punctul de a deveni o altă verigă slabă a Uniunii. Vicepreşedintele partidului la putere Fidesz, Lajos Kosa, declara joia trecută pentru "Napi Gazdasag" că noul Executiv de la Budapesta, intrat în funcţiune în urmă cu o săptămână, a găsit o atât de gravă situaţie financiară, încât nu există decât slabe speranţe ca ţara să scape de un scenariu similar celui în care s-a aflat Grecia.

EVENIMENTUL ZILEI

Cel mai scurt an şcolar postdecembrist

Numărul de ore petrecute de elevi la cursuri a fost redus la aproape trei sferturi în anul şcolar 2009-2010, care a devenit astfel cel mai scurt din istoria post decembristă. Peste el au trecut mai multe "calamităţi" politice, criza economică, gripa nouă, examenele susţinute în timpul orelor şi destule greve. Urmarea: cele 173 de zile lucrătoare, care ar fi trebuit să fie "acoperite" cu activităţi educative, au fost de fapt, la o centralizare generală, doar 130.

Băsescu sperie PDL: "Aveţi 48 de ore: îl susţineţi pe Boc sau dau un nou guvern"

Într-o întâlnire de două ore şi jumătate la Palatul Snagov, Traian Băsescu a pus în paranteză toate nemulţumirile parlamentarilor PDL care ameninţau că votează moţiunea de cenzură a Opoziţiei, le-a dat frisoane cu avertismentul că nu-i va mai ţine la putere şi, în final, le-a potolit setea de sânge scuturându-i pe Radu Berceanu şi Mihai Şeitan, cu promisiunea că va reveni după asumare să facă ordine şi în partid.

"Dacă miniştrii nu angajau s-ar fi tăiat 15%, nu 25%"

Chiar şi securizat, guvernul a fost acuzat de Băsescu că şi-a "sabotat" propriul premier. "Primul-ministru făcea declaraţii şi mininiştri făceau angajari. Aşa a crescut fondul de salarii cu 9,4%. Dacă ei ar fi făcut reduceri şi nu angajări, acum reducerile ar fi fost doar de 15% şi nu de 25%", a repoşat şeful statului, cerând spre satisfacţia parlamentarilor ca reducerile de 25% să se aplice şi în Apărare, Interne şi în servicii secrete.

Guvernul amână listarea Fondului Proprietatea

Deşi a trecut un an de când compania Franklin Templeton a fost selectată ca manager de fond, aceasta nu şi-a intrat în funcţie nici până astăzi. Întârzierea este cauzată, de această dată, de Guvernul României care nu aprobă numirea Franklin Templeton în funcţia de manager al Fondului, susţin reprezentanţii companiei selectate să se ocupe cu administrarea FP.

"Morcovii" lui Oprescu, ilegali

"Blonda de la Străzi" a cheltuit abuziv peste 800.000 de euro pe separatoare de trafic şubrede şi inutile. Primaria Municipiului Bucureşti (PMB), condusă de Sorin Oprescu, se transformă, de la o zi la alta, în sat fără câini. Directorii din PMB dau saptămânal tunuri imense la bugetul local, iar primarul declară că nu are cunoştinţă despre aceste abuzuri.

Bursa de Valori, listată de mâine la... Bursă

La aproape o lună după ce a primit aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, BVB îşi va tranzacţiona acţiunile pe propria platformă. De mâine, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se va lista pe propria platformă de tranzacţionare, au anunţat oficialii BVB, după ce la începutul săptămânii trecute Consiliul de Administraţie al instituţiei a luat decizia finală în această cauză.

FINANCIARUL

Reţeaua de fibră optică Netcity va fi operabilă abia peste 664 de ani

Proiectului Netcity i se va săpa groapa în 664 de ani. Pur întâmplător, numărul este doar rezultatul unui simplu calcul matematic. Din cei 6.000 de kilometri contractaţi de consorţiul UTI-Ericsson Romania-Alcatel pentru realizarea reţelei subterane de canalizaţie de fibră optică au fost realizaţi în doi ani doar 18 kilometri. Cauza ar putea fi doar preocuparea companiei UTI Systems, condusă de Tiberiu Urdăreanu, pentru decapitarea consorţiului.

Peste 35.000 de lei/lună din şedinţe AGA şi CA

Ministrul Vlădescu vrea ca secretarii din subordinea sa să-şi doneze indemnizaţiile pentru diminuarea efectelor crizei economice. Secretarii de stat din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au fost întrecuţi la salarii de subalternii lor, însă au recuperat prin sumele foarte mari primite ca membri în diverse consilii de administraţie şi adunări generale. Unul dintre aceştia a obţinut în luna aprilie nu mai puţin de 35.758 de lei.

Firmele româneşti, invitate să îşi facă parteneri de business în Asia

Ţara noastră va avea o reprezentantă în Emiratul Sharjah. Coreea şi Emiratele Arabe Unite îşi deschid larg porţile pentru mediul de afaceri românesc căruia i se întinde o mână de a ajutor pentru a depăşi graniţele UE, regiune puternic afectată de criza economică. Două agenţii specializate în promovarea comerţului, în colaborare cu Camerele de Comerţ din ţară, caută parteneri de afaceri, pe plan local, cărora li se oferă consiliere de specialitate şi posibilitatea să se extindă şi să prospere în recesiune.

O simplă declaraţie a unui oficial maghiar a depreciat euro la cel mai mic nivel din 2006

În cazul României, nici măcar afirmaţiile premierului nu sunt băgate în seamă de UE. La sfârşitul săptămânii trecute, pe 4 iunie, euro s-a depreciat faţă de dolar la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, tranzacţionându-se sub 1,20 dolari, pe fondul temerilor că Ungaria va ajunge în situaţia Greciei, după ce un oficial ungar a făcut o declaraţie în acest sens. Ungaria, cel mai îndatorat stat din UE, a fost primul din Uniune care a cerut ajutor financiar, dar a şi renunţat la a mai trage două tranşe din pachetul financiar.

Sorin Oprescu: "Circulaţia pe sub Pasajul Basarab ar putea fi reluată după 15 septembrie"

Circulaţia rutieră pe arterele de sub Pasajul Basarab ar putea fi reluata după 15 septembrie, a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în timpul vizitei pe care a făcut-o în weekend la şantierul pasajului împreună cu edilul Romei, Giovanni Alemanno. "Anul acesta se termină (Pasajul Basarab - n.r.), aşa cum am promis. Se lansează acum deasupra Griviţei podul hobanat (suspendat - n.r.), după care se montează şi se lasă în aşteptare şi încercare o perioadă de timp.

GÂNDUL

România trebuie să împrumute încă 5,2 miliarde de euro chiar dacă taie salariile şi pensiile

România mai funcţionează doar pe datorie, ritmul în care se împrumută de la începutul anului fiind de 600 de euro/secundă - adică 52 milioane pe zi sau 7,88 miliarde, până la începutul lui iunie. Conform calculelor Gândul, chiar dacă statul taie din pensii 15% şi din salariile bugetarilor 25%, ceea ce i-ar aduce o economie de circa două miliarde de euro anul acesta, tot va trebui să mai împrumute 5,2 miliarde de euro pentru a rezista până în decembrie.

Independentul Oprea: Nu umblăm după ciolan. UNPR îi scoate la încălzire pe Sârbu şi Diaconescu

"Nu umblăm după ciolan, dar nici nu suntem laşi", a spus Oprea. "Sârbu şi Diaconescu au mai ocupat funcţii de miniştri şi amândoi au calităţile necesare pentru aceasta", a completat Nicolicea. Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat la Iaşi că, în eventualitatea unei remanieri, oamenii săi sunt gata să-şi asume răspunderea guvernării. "Nu umblăm după ciolan, însă avem specialişti buni. Nu ne dăm la o parte, doar laşii pleacă. Dacă ni se vor solicita oameni, nu va fi nici o problemă", a spus Oprea.

Numărul falimentelor creşte cu 60%. Lichidatorii nu găsesc cumpărători pentru bunurile firmelor

În acest an, numărul dosarelor de insolvenţă ar putea creşte cu 60% faţă de 2009, ajungând la 30.000. Lichidatorii spun că nu câştigă mare lucru din această afacere. Nivelul record de aproape 20.000 de dosare de insolvenţă atins anul trecut ar putea fi depăşit în 2010, avertizează lichidatorii, care se plâng că aceste proceduri nu le aduc venituri pe măsură.

JURNALUL NAŢIONAL

Moartea farmaciilor din sat deconectează bătrânii de la viaţă

Prognoză: 75% din farmaciile din ţară vor intra în incapacitate de plată. Sufletul românului se zbate în tindă de atâta sărăcie. În câteva sate din Giurgiu nu mai există farmacii. Şi nici medic. Şi nici pensiile nu vor mai fi ce-au fost. Bătrânii îşi înhamă caii la căruţă până în satele vecine, de unde speră că-şi pot lua, pe datorie, un medicament. O zi fără pastile e ca şi cum i-ai deconecta de la viaţă.

Petru Culianu, asasinat a doua oară la Iaşi

Încă o casă monument istoric a fost distrusă la Iaşi cu complicitatea autorităţilor locale: Casa în care a locuit profesorul Culianu. Coincidenţă stranie: locuinţa aflată pe lista monumentelor istorice şi, implicit, imposibil de avizat pentru demolare, a început să fie dărâmată chiar la 21 mai, în ziua când se împlineau 19 ani de la asasinarea neelucidată nici până astăzi a ilustrului istoric al religiilor, continuatorul operei lui Eliade, Ioan Petru Culianu.

11 agenţii fac agricultură doar pe hârtie

În 2008, Ministerul Agriculturii avea în subordine 14 agenţii. În 2010, la aproape un an de la anunţurile heirupiste de reorganizare, tot au rămas 11. În teritoriu, mai ales, agricultura geme de laboratoare, direcţii, inspectorate şi oficii cu zeci de angajaţi pe care chiar nu ştim pentru ce îi plătim. Cele mai interesante sunt însă chiar agenţiile păstrate la centru. Pe principul cerinţe UE, pofte româneşti, acestea nu au reuşit să îşi îndeplinească nici măcar o parte din atribuţiile pentru care au fost înfiinţate!

ROMÂNIA LIBERĂ

Ce face sindicalistul când ajunge patron

Venituri reduse cu 50% şi disponibilizări de personal. Acestea au fost măsurile luate de liderii de sindicat de la Electrica (actuala Enel Distribuţie) după ce şi-au înfiinţat propria companie şi au preluat serviciul de citire a contoarelor. După ce au ajuns patroni, sindicaliştii le-au anulat salariaţilor multe dintre sporurile pe care tot ei le obţinuseră de la stat în perioada în care lucrau la Electrica.

Marian Sârbu, urmărit penal pentru 57 de achiziţii imobiliare păguboase

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au hotărât, la sfârşitul lunii trecute, începerea urmăririi penale împotriva lui Marian Sârbu. Fostul ministru al Muncii este acuzat că ar fi permis ca ministerul să achiziţioneze mai multe sedii, în valoare totală de peste 100 miliarde lei vechi, la preţuri nejustificat de mari. Marian Sârbu va fi urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, favorizarea infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare.

Strănută Ungaria. Cât va tuşi România?

Firmele din Transilvania şi ONG ale maghiarilor ardeleni ar putea fi primele victime româneşti dacă Ungaria intră în faliment. Pieţele financiare au intrat în panică, forintul s-a devalorizat. Chiar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, admite că situaţia vecinilor maghiari este una "delicată".

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Se ştia din 2004 că se prăbuşeşte sistemul de pensii!

Alianţa DA, formată din PD (actualul PDL) şi PNL, a venit la putere în 2004, după ce a acuzat guvernul Năstase, în campania electorală, că, în loc să dea bani în plus pensionarilor, a dirijat resursele bugetare spre clientela sa politică. Însă ceea ce ar fi trebuit să dezvăluie şi să aibă în vedere noua putere, în privinţa reformării, la preluarea mandatului, era starea catastrofală reală în care regimurile anterioare FSN, PDSR şi CDR lăsaseră sistemul public de pensii al României.

Neimpozitarea activităţilor din zona rurală reprezintă o inechitate economică

Interviu cu Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. "Oracolul" crizei mondiale, Nouriel Roubini, a sugerat Ro-mâniei să reducă deficitul bugetar şi să atragă investitori pentru a ieşi din criză. Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, consideră că Roubini a spus exact ceea ce susţine şi Banca Naţională a României: menţinerea coerenţei politicilor macroeconomice atrage investiţii străine.

Banii de calamităţi inundă conturile clientelei politice

Emil Boc şi-a băgat mâinile până la cot în Fondul de rezervă al guvernului pentru a finanţa cămine culturale, biserici şi alte obiective portocalii de interes local. Puşculiţa fără fund pe care premierul României Emil Boc o are la dispoziţie sub forma Fondului de rezervă a devenit pentru el un fel de cont bancar din care dă credite nerambursabile pentru cele mai ciudate investiţii, într-o perioadă în care economia geme din lipsă de bani.

ZIARUL FINANCIAR

Cei mai mari 50 de angajatori privaţi au dat afară 10% din oameni

A cincea ediţie a anuarului ZF "Cei mai mari jucători din economie", care cuprinde date despre primii 10 jucători de pe 80 de pieţe, arată unde au fost cele mai mari restructurări. Primii 50 de angajatori privaţi, care aveau la finele anului 2008 peste 275.000 de angajaţi, au concediat 11% din efectivul total de personal, adică 30.000 de salariaţi, potrivit anuarului ZF "Cei mai mari jucători din economie" ediţia 2010.

ANAF rambursează în iunie TVA de 775,9 milioane de lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează, în luna iunie, TVA în valoare de 775,9 milioane de lei, (184,7 mil. euro), soluţionând astfel deconturile cu vechime până la data de 27 aprilie 2010, a anunţat ieri ANAF. "În selecţia lunii iunie au fost cuprinse, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, urmând a fi soluţionate prin restituire deconturile a căror vechime este de până la 27.04.2010", potrivit ANAF.

Ce despăgubiri plătesc asigurătorii pentru fiecare 100 de lei încasaţi din vânzarea de poliţe RCA

Cele mai mari zece companii care vând poliţe RCA au plătit anul trecut despăgubiri cuprinse între 21 şi 90 de lei pentru fiecare 100 de lei încasaţi de la asiguraţi. Faţă de acum doi ani, cheltuiala pe fiecare leu încasat a crescut la toate companiile, având în vedere că dauna medie pe RCA a sărit de 1.000 de euro. Poliţele de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) reprezintă cea mai importantă linie de business pentru asigurători, dar pe lângă venituri le aduce şi cheltuieli semnificative multor companii

Întreaga Europă se chinuie să convingă noua putere de la Budapesta că economia lor nu este în faliment

Declaraţiile oficialilor ungari au declanşat o serie de reacţii din partea Uniunii Economice, agenţiilor de rating şi analiştilor, toţi negând posibilitatea unui faliment naţional al Ungariei. Oficialul pe probleme economice al UE a negat că Ungaria este pe punctul de a intra în incapacitate de plată, afirmând că economia îşi revine din criză, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb