• ADEVARUL
• 9 august 2016: şah geopolitic la Sankt Petersburg
O discuţie cu mize enorme între Putin şi Erdogan. Despre restructurarea hărţilor de putere din partea noastră de lume, despre bani, definirea, controlul şi reglementarea de zone de influenţă, despre conducte cu repunerea pe tapet a super-proiectului Turkish Stream, despre perspectivele unei colaborări bilaterale cu ochii spre dimensiunile sale multilaterale imediate şi pe termen mediu strategice, economice şi militare. Analiza evenimentului de la Sankt Petersburg trebuie începută cu reamintirea unui alt Summit esenţial, cel al trilateralei Rusia-Iran-Azerbaidjan, care a avut loc pe 8 august, la Baku, între preşedinţii Putin, Rohani şi Alyiev. Temele discuţiei sunt similare cu cele de la Sankt Petersburg: cooperare economică, proiecte energetice şi conducte de transport, probleme de securitate regională şi lupta împotriva terorismului.
• Casa Regală: Regele Mihai nu va participa la înmormântarea Reginei Ana
Regele Mihai nu va participa la funeraliile Reginei Ana, ca urmare a recomandărilor făcute de un colegiu alcătuit din cinci medici. Aşa a anunţat în urmă cu puţin timp Casa Regală. Miercuri la prânz, va fi adus în ţară trupul neînsufleţit al Reginei Ana, iar sâmbătă, la Curtea de Argeş, va avea loc înmormântarea. Până atunci, sicriul cu corpul neînsufleţit va fi dus atât la Castelul Peleş, cât şi la Palatul Regal. Această decizie a fost luată cu mare părere de rău", se arată într-un comunicat emis luni de Casa Regală. Potrivi documentului citat, la funeraliile Reginei Ana vor lua parte Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix.
• Senatorul cu 906 de contracte cu spitalele de stat
Senatorul independent Valeriu Todiraşcu, afiliat grupului PNL, îşi foloseşte calitatea de parlamentar pentru a promova interesele firmelor familiei sale, care au aproape 1.000 de contracte cu spitalele de stat. Invocând interesul public, Todiraşcu a făcut interpelări la Ministerul Justiţiei privind interpretarea unor articole de lege, informaţii folosite ulterior de firmele sale pentru a obţine contracte cu statul. Se pare că ideea de a face afaceri cu statul i-a venit demnitarului în 2012 când a ajuns în Parlament. Atunci senatorul Todiraşcu a trecut, formal, afacerile pe numele soţiei, urmărind doar să nu intre în incompatibilitate. Ulterior, a lucrat la strategia care l-a ajutat să pună mâna pe cheia succesului pentru firmele controlate în acte de soţia sa, Cornelia Todiraşcu. Mai exact, în 2013 parlamentarul a redactat un ghid în care redă cu minuţiozitate, în mai mulţi paşi, cum poate pune o firmă presiune pe instituţiilor publice pentru ca acestea să-i accepte ofertele fără să participe la licitaţii.
• Politica externă românească trebuie să depăşească "Sindromul Mării Negre"
"Securitatea la Marea Neagră" este de mulţi ani - în special din timpul mandatului Băsescu I - conceptul strategic central şi miza definitorie a politicii externe româneşti. "Succesul" României în plan extern a ajuns să aibă aproape un singur criteriu de măsură: ce se "obţine" pentru Marea Neagră, de la NATO. Rezultatele extrem de modeste de la Varşovia, cât şi fiasco-ul "flotei NATO" premergător summit-ului, nu sunt decât cele mai recente dovezi că "securitatea la Marea Neagră" este un concept care şi-a atins (de mult) limitele. Nu mai poate funcţiona eficient ca şi "principiu călăuzitor" al politicii externe româneşti. A venit timpul pentru o reconsiderare profundă a rolului pe care România îşi propune să-l joace pe plan regional, şi în contextul mai larg al NATO.
• PSD vrea să lase Guvernul Cioloş doar cu puteri decorative
PSD şi ALDE pregătesc demiterea Guvernului Cioloş, dar nu pentru a reveni la guvernare înainte de alegerile parlamentare, ci pentru a-i amputa din puteri actualului Cabinet, care va avea doar un rol decorativ. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat scenariul la care lucrează împreună cu ALDE pentru a "reduce la tăcere" Guvernul Cioloş. "S-au strâns foarte multe lucruri rele pe care acest guvern le-a făcut. Ne gândim serios dacă nu cumva varianta unei moţiuni de cenzură, la începutul lunii septembrie, şi care să transforme acest guvern într-unul interimar, la începutul lunii septembrie, cu atribuţiuni limitate nu cumva e o variantă mai sigură, să limităm posibilitatea să facă mai mult rău. Ne putem trezi cu foarte multe trăsnăi ", a anunţat Dragnea. O situaţie similară celei avute în vedere de PSD s-a mai petrecut în toamna anului 2009. Atunci, PSD şi PNL au demis prin moţiune de cenzură Guvernul Boc cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale.
• Un disident republican a intrat în cursa prezidenţială pentru a bloca drumul lui Donald Trump
Republicanul Evan McMullin şi-a anunţat luni candidatura la alegerile prezidenţiale americane din luna noiembrie pentru a bloca drumul candidatului oficial al partidului, Donald Trump, care rămâne contestat de o parte a taberei conservatoare, relatează AFP, preluată de dhnet.be. "Niciodată nu este prea târziu pentru a face un bine", a spus candidatul, necunoscut marelui public şi fără o mare experienţă politică, pe noul său site de campanie. Fost ofiţer CIA, McMullin, în vârstă de 40 de ani, a fost până de curând un colaborator al grupului republican din Camera Reprezentanţilor. Un responsabil al acestui grup a afirmat luni că Evan McMullin nu mai este angajat. "În acest an în care americanii şi-au pierdut încrederea în candidaţii celor două mari tabere, este timpul ca o nouă generaţie de lideri să apară", a scris Evan McMullin pe pagina sa de Facebook. "America merită mai mult decât ne oferă Donald Trump şi Hillary Clinton", a mai spus el.
• Statul român versus investitori. Procesele care se judecă în instanţele internaţionale
În ultimii ani, statul român a ajuns de mai multe ori în faţa instanţelor internaţionale de arbitraj, fie în procese intentate de autorităţile de la Bucureşti, fie chemat la bară de investitori români cu dublă cetăţenie sau de mari companii internaţionale care consideră că li s-au încălcat drepturile în România. Procesele în care statul român se judecă în instanţele internaţionale sunt de lungă durată, au costuri de milioane de euro, dar miza câştigării lor sau, după caz, a pierderii lor este de miliarde de euro. În cel mai recent caz, în care statul român se judeca cu italienii de la Enel, instanţa s-a pronunţat la sfârşitul lunii iulie a acestui an. Mai exact, statul român a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Tribunalul de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud în care cerea daune de peste 900 de milioane de euro.
• Patriarhul Daniel cere peste 4 milioane de euro de la Primăria Capitalei pentru Catedrală
Ciprian Ciucu, consilier general PNL, scrie, pe Facebook, că Patriarhul Daniel a solicitat Primăriei Capitalei aproximativ 4. 360.000 de euro pentru lucrările la Catedrala Mânturii Neamului şi la Mănăstirea Antim. Gabriela Firea a pus solicitarea pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General. O coaliţie PNL-USB- PMP ar putea bloca solicitarea Patriarhiei, întrucât PSD a pierdut majoritatea, după ce UNPR s-a topit în PMP.
• Mugur Isărescu se opune publicării salariilor directorilor din BNR
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, se opune publicării salariilor directorilor din banca centrală, având în vedere că aceştia lucrează într-o piaţă internaţională şi trebuie plătiţi concurenţial cu cei din alte ţări. "Spre sfârşitul lunii, Consiliul de Administraţie va veni şi va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem şi cu directorii, şi pe la şefii de servicii sau rămânem doar noi, cei din CA. Eu, personal, am să mă opun şi am să votez împotriva publicării salariilor directorilor", a spus şeful băncii centrale.
• BANCHERUL
• Mugur Isărescu despre darea in plata: băncile sa explice de ce au primit doar 4.000 de notificări
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu consideră că băncile ar trebui să explice publicului efectele legii privind darea in plată, mai exact cum se explica faptul că de la intrarea acesteia in vigoare, la mijlocul lunii mai, până in 20 iulie, aşadar in două luni, doar 4.000 de persoane au apelat pana acum la aceasta, din cei 800.000 de potenţiali beneficiari calificaţi drept cazuri sociale, care nu-si mai pot achita ratele, conform declaraţiilor iniţiatorilor legii.
• Mugur Isărescu respinge acuzaţiile ca BNR nu-si îndeplineşte mandatul de asigurare a stabilităţii preturilor
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a respins acuzaţiile potrivit cărora banca naţionala nu-si îndeplineşte obiectivul de ţintire a inflaţiei, dar cu toate acestea îşi asigura salarii ridicate. Isărescu a subliniat că mandatul BNR, conform legii, nu este ţinta de inflaţie ci stabilitatea preturilor, obiectiv care este atins. Mugur Isărescu: "Noi am constatat, la banca naţionala, că avem doi critici severi ai politicii monetare. Bineînţeles că BNR nu numai că discută cu cei care au păreri critice, dar chiar ii invită la dezbateri. Aceasta este poziţia noastră, care va rămâne si in viitor, nu o schimbam. Problema este următoarea: de câteva săptămâni, discuţiile critice se simplifica extrem de mult si in loc de argumente se aduc o lista de acuze, lucru cu care nu putem fi de acord. O discuţie cu argumente este ceva, pe când o lista de acuze departe de realitate si care de multe ori conţin aberaţii economice si financiare, este cu totul altceva.
• CURENTUL
• Mizerabili: Mihaiu şi SOV se înţelegeau la telefon despre plăţi "neoficiale"
Liviu Mihaiu încearcă de mai mulţi ani să ne convingă de cinstea şi onorabilitatea sa însă stenogramele convorbirilor sale cu SOV arată un om care înjură autorităţile. In stenograme se poate citi cum îi promite Vântu lui Livione, cu subînţeles, plăţi suplimentare faţă de cele oficiale, atunci când Mihaiu îşi manifestă nemulţumirea că ieşirea în acel moment din acţionariatul Academiei Caţavencu pentru a putea fi guvernatorul Deltei, îl va face să piardă suma aferentă următoarelor 8 luni. Mihaiu înţelege promisiunea şi şmecher ca un mafiot adevărat le promite perversiuni sexuale mamelor ofiţerilor SRI care ascultau telefoanele mega-infractorului Sorin Ovidiu Vîntu. Ăsta e reprezentantul societăţii civile româneşti?
• De ce nu poate anula Consiliul Concurenţei majorarea salariilor medicilor
O ştire alarmantă a apărut zilele acestea în presa românească: "Salariile medicilor în pericol - Consiliul Concurenţei anchetează majorarea salariilor cu 25% prin HG". Jurnaliştii anunţă că o investigaţie demarată de Consiliul Concurenţei analizează o posibilă discriminare a sectorului privat medical în faţa celui public. Sesizarea a venit chiar de la spitalele private. Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sănătate cu 25%, însă banii nu au provenit direct de la buget, ci a fost creat un mecanism special cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, creşterea fiind finanţată prin majorarea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sănătate de către CNAS, ceea ce ar crea o discriminare faţă de furnizorii privaţi de servicii de sănătate. Specialiştii în drept intervievaţi au menţionat că "o Hotărâre de Guvern nu poate fi anulată de Consiliul Concurenţei care poate doar dispune printr-o decizie "restabilirea mediului concurenţial"
• CURIERUL NATIONAL
• Turismul francez, îngenuncheat de ISIS
Atacurile teroriste asupra Franţei au lăsat o amprentă puternică asupra industriei turistice, Parisul înregistrând o cădere aproape catastrofală a sosirilor de oaspeţi din afara Europei. Mai grav este că a scăzut cu peste zece la sută numărul cazărilor de turişti dispuşi să cheltuiască sume mari sau foarte mari de bani. Este vorba de turişti din Statele Unite, Asia şi statele din Golful Persic, care au reacţionat cel mai puternic la atacurile teroriste înregistrate în Franţa. După ultimele atacuri, turiştii bogaţi, din Statele Unite, Asia şi statele din Golful Persic, dispuşi să lase în Franţa sume mari de bani, şi-au anulat sejururile. Rezervările internaţionale de zbor către Nisa au scăzut cu peste 57 la sută, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Veniturile pe o cameră de hotel din Paris au scăzut cu 14 la sută pentru primele cinci luni ale anului.
• Piaţa muncii din Elveţia, "invadată" de muncitori români şi bulgari
Începând cu 1 iunie 2016, românii beneficiază de acces liber pe piaţa muncii din Elveţia, Ţara Cantoanelor eliminând toate restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari. Acest lucru a dus la o creştere a numărului muncitorilor români şi bulgari care au fost admişi în Elveţia pentru un sejur de muncă de scurtă sau lungă durată. Proporţia cetăţenilor români şi bulgari în rândul populaţiei de naţionalitate străină rezidente în Elveţia este foarte mică. Oficial, la sfârşitul anului 2014, ea se ridica la 0,56%, însemnând 17.134 de persoane cu statut de şedere permanentă în Elveţia, în creştere cu 12,53% faţă de 15.226 persoane în 2013. Dintre aceştia, doar un număr de 159 cetăţeni români şi 92 de cetăţeni bulgari au obţinut şi cetăţenie elveţiană în anul 2014.
• Agricultura intensivă riscă să amplifice pericolul deşertificării României
Agricultura românească va înregistra, în acest an, o producţie-record, însă pericolul exploatării intensive şi nesustenabile a terenurilor riscă să amaneteze viitorul agroalimentar al ţării. Cultivarea intensivă, folosind tehnologii care solicită la maxim potenţialul pământului, ar putea afecta semnificativ suprafaţa agricolă fertilă, pericolul deşertificării fiind unul foarte mare. Aceasta este părerea experţilor de la Syngenta România, într-o analiză privind evoluţia agriculturii româneşti. Specialiştii afirmă că, în ultimii ani, agricultura a devenit tot mai intensivă, pe fondul creşterii numărului firmelor care activează în domeniu şi a suprafeţelor exploatate.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Crin Antonescu l-a impus pe Bogdan Olteanu la BNR, după ce i-a luat lui Tăriceanu şefia PNL
Documente obţinute de Evenimentul zilei arată că, în octombrie 2009, liberalii erau nemulţumiţi de Crin Antonescu pentru că a susţinut numirea lui Bogdan Olteanu în funcţia de viceguvernator al BNR şi au avertizat că această situaţie va "ştirbi" credibilitatea PNL. În data de 9 octombrie 2009, preşedintele organizaţiei PNL Sectorul 1, Vlad Moisescu, i-a trimis o scrisoare dură lui Crin Antonescu, cerând sancţionarea celor care l-au împins pe Bogdan Olteanu într-o funcţie de conducere a BNR. Parlamentul votase deja, la 8 octombrie, noul consiliu de administraţie al PNL, consiliu care-l includea pe Olteanu. "Am luat act cu neplăcută surprindere de modul absolut nedemocratic în care a fost decisă propunerea pe care Partidul Naţional Liberal are dreptul să o formuleze pentru postul de viceguvernator al Băncii Naţionale a României", îşi începe Moisescu scrisoarea către Crin Antonescu.
• Tensiunile externe turează motoarele turismului intern
Când tot mai multe destinaţii preferate devin nesigure, românii aleg să-şi petreacă vacanţele în ţară. Lor par a li se adăuga din ce în ce mai mulţi străini, atraşi de linişte şi de preţurile mici. În Piaţa Sfatului din Braşov nu ai loc să treci de grupuri mari de spanioli şi francezi de vârsta a treia ce ascultă cu atenţie ce le spun cu gesturi largi ghizii înarmaţi cu şepcuţe şi steguleţe. Câţiva kilometri mai încolo, la Parc Aventura, te întâlneşti pe traseele de căţărare prin copaci cu israelieni, basarabeni şi câţiva sud-americani. Asta în timp ce o terasă din Sighişoara este luată cu asalt de o gaşcă de motociclişti polonezi, iar pe Podul Minciunilor din Sibiu îşi fac selfie-uri o grămadă de asiatici - or fi japonezi, chinezi sau coreeni? "Staţiunea e arhiplină. Pe lângă obişnuiţii casei -români, moldoveni, unguri-, am văzut destul de mulţi germani şi est-europeni", dezvăluie la rândul său proprietarul unei pensiuni din Sovata.
• Semnal de alarmă al societăţii civile: Big Brother - SRI vrea să ştie totul despre toţi românii prin intermediul unui sistem IT
Un proiect de supraveghere în masă a românilor, pe care Serviciul Român de Informaţii încearcă să-l implementeze cu o finanţare europeană, stârneşte îngrijorarea societăţii civile, mai ales că a fost aprobat suspect de repede. APADOR-CH, împreună cu alte trei organizaţii neguvernamentale, a trimis ieri o scrisoare deschisă Comisiei Europeane, Ministerului Fondurilor Europene, premierului, Ministerului Comunicaţiilor, Comisiei parlamentare de control a SRI şi CSAT, în care solicită anularea licitaţiei şi a proiectului SRI care "încalcă drepturile fundamentale ale omului". În plus, se mai cere includerea în condiţiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdicţiei folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetăţenilor dar şi dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească.
• Rareş Bogdan i-a cerut socoteală sociologului Marius Pieleanu pentru scăderea preşedintelui României
Rareş Bogdan, realizatorul Realitatea TV, a încercat aseară să justifice prăbuşirea lui Klaus Iohannis în sondajul prezentat de Avangarde, printr-un dialog cu Marius Pieleanu, sociolog, coordonatorul acestei cercetări. Fiind vorba de un susţinător declarat al Preşedintelui, dialogul a fost în mare parte comic, fiind o încercare de justificare a scăderii de la 61 la 35 la sută în încrederea românilor, în doar un an de zile. Singurii politicieni în creştere sunt Traian Băsescu şi Victor Ponta. Toate aceste elemente au declanşat nemulţumirea realizatorului Realitatea TV.
• JURNALUL NATIONAL
• Muzica bună de la radio cu sprijin tehnocrat se ascultă
La doar câteva luni de la cesionarea oficială a acţiunilor pe care vicepremierul Vasile Dîncu le deţinea la Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (I.R.E.S.), casa respectivă de sondaje a şi pus mâna pe două contracte din partea unei instituţii a statului. Este vorba despre Societatea Română de Radiodifuziune (S.R.R.) care, la începutul acestei luni, a finalizat procedurile de atribuire a două loturi pentru sondarea opiniei publice cu privire la două cercetări sociologice referitoare la preferinţele muzicale ale ascultătorilor Radio România Actualităţi şi ale celor opt posturi regionale de radio. Proiectul a fost adus la cunoştinţa caselor de sondare a opiniei publice de către S.R.R., la o lună de când Vasile Dîncu a ieşit din acţionariatul I.R.E.S., institutul reuşind să devanseze, în această competiţie, alte opt case de sondare de pe piaţă extrem de puternice, oferind preţul cel mai scăzut.
• 53.000 de apartamente au "evadat" într-un an
În ultimul an, preţul gigacaloriei furnizate populaţiei nu s-a mai majorat. Chiar dacă unele regii de termoficare au mai crescut tarifele, ele au fost acoperite de primării prin subvenţii mai mari. Cu toate acestea, în intervalul iunie 2015-iunie 2016, la nivel naţional, peste 53.000 de apartamente s-au debranşat de la sistemul centralizat de termoficare. Tendinţa de restrângere a sistemului centralizat de termoficare a continuat şi în ultimul an, numărul apartamentelor branşate scăzând de la 1.323.902, în iunie 2015, la 1.270.537, în iunie 2016. Cele mai mari preţuri de facturare a gigacaloriei la populaţie, în care intră însă şi subvenţiile alocate de primării, le au companiile de termoficare din Sighişoara - 379,11 lei/Gcal, Alexandria - 345,37 lei/Gcal, Gheorghieni şi Miercurea Ciuc - 305,28 lei/Gcal. În Bucureşti, RADET furnizează agentul termic la un tarif de 342,95 lei/Gcal, dar populaţia plăteşte un tarif de 164,4 lei/Gcal, diferenţa fiind acoperită din subvenţii de Primăria Generală a Capitalei.
• AOAR cere politicienilor cumpătare
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a cerut Curţii de Conturi şi Consiliului Fiscal să analizeze, în regim de urgenţă, iniţiativele politice de după 1 septembrie şi să comunice public impactul lor bugetar şi, de asemenea, să examineze toate măsurile cu caracter economic şi social pe care partidele politice le vor include în programele de campanie electorală. " În mod similar, cerem public examinarea de către Curtea de Conturi şi Consiliul Fiscal a tuturor măsurilor cu caracter economic şi social pe care partidele politice le vor include în programele lor de campanie electorală. Solicităm formularea de rapoarte publice de evaluare a programelor economice ale partidelor politice şi prezentarea lor oficial, până la data de 15 octombrie 2016", se menţionează într-un comunicat al AOAR.
• NATIONAL
• "Experimentul Clotilde" alertează contraspionajul!
USB s-a transformat deja in "Uniunea Salvaţi Romania". O uniune in care vedeta de necontestat este deja Clotilde Armand, cea care l-a depăşit in popularitate pe "şeful" sau de partid, Nicuşor Dan. Cel care nu prea mai are unde să crească. In schimb, cu totul altfel pot sta lucrurile cu "franţuzoaica", in spatele căreia se mobilizează tot mai multa lume. Iar cum "expaţii" reprezintă o armată extrem de disciplinată, inclusiv la vot, după cum s-a putut vedea si la alegerile locale din Sectorul 1, ascensiunea lui Clotilde Armand a început să pună serios pe gânduri unele structuri informative româneşti.
• Dragnea: Băsescu mi-a distrus viaţa!
Preşedintele PSD a declarat definitiv închis subiectul legat de o posibilă alianţa cu PMP. Motivul: Liviu Dragnea susţine ca Traian Băsescu i-a distrus viaţa. Indiferent de cine si când îl întreabă, Liviu Dragnea declară sus si tare ca PSD se va alia doar cu ALDE. Poate si cu UDMR, dacă altfel pesediştii nu pot deschide uşa Palatului Victoria. In schimb, chiar dacă in politică nu exista cuvântul "niciodată", Dragnea jura ca PSD nu va face alianţă nici cu PNL-ul cu care a mai fost frate si nici cu PMP-ul lui Traian Băsescu. Daca in cazul liberalilor este clar ca Dragnea speră ca aceştia să migreze către ALDE, atraşi de mirajul guvernării, in cazul PMP-ului piedica este una strict personală. "Traian Băsescu mi-a distrus viaţa. E un subiect închis. Nu ne vom alia cu niciun partid in afara de ALDE", a decretat Dragnea.
• Împăratul Akihito vrea sa abdice, dar nu-l lasă Parlamentul
Ajuns la vârsta de 82 de ani, Împăratul Akihito ar cam vrea sa renunţe la tron. Intr-un mesaj către poporul japonez, Akihito a dat de înţeles ca este pregătit sa abdice si chiar ar face-o, daca acest lucru n-ar fi imposibil de realizat. Motivul? Nu-i da voie legislaţia! "Atunci când iau in calcul faptul ca nivelul formei mele fizice scade treptat, sunt îngrijorat că ar putea deveni dificil pentru mine sa-mi îndeplinesc datoria in calitate de simbol al statului cu întreaga mea fiinţă, aşa cum am făcut până acum", a declarat Akihito in mesajul respectiv. Întrucât Constituţia japoneză nu prevede abdicarea unui împărat, pentru ca acest lucru să fie posibil ar fi nevoie de o revizuire a legii.
• PUTEREA
• Big Brother România. SRI achiziţionează aparatură pentru interceptarea TUTUROR comunicaţiilor din ţară
Chiar dacă s-a lovit de barajul Curţii Constituţionale, care până acum a rezistat tentativelor de diminuare a libertăţilor individuale şi de instituire a supravegherii a comunicaţiilor fără mandat judecătoresc, SRI acţionează ca şi când deciziile CCR ar fi fost, de fapt, inverse. Serviciul secret a aplicat şi a câştigat finanţarea europeană pentru achiziţia de aparatură şi software în valoare de 25 de milioane de euro, care îi vor permite să intercepteze toate comunicaţiile din România, inclusiv mesajele private pe reţelele de socializare. Patru ong-uri care militează pentru libertatea de expresie şi drepturile omului, trag un semnal de alarmă. ActiveWatch, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - APADOR -CH, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI, Centrul de Resurse Juridice au adresat o scrisoare deschisa mai multor instituţii din ţară şi din străinătate.
• Cucernica Primărie a Capitalei versus pragmatica Primărie Cluj Napoca
În vreme ce primăriţa Capitalei afişează pe pagina sa de socializare fotografii care o prezintă preacucernică în Mănăstirea Antim, primarul Clujului este tot mai iubit de concetăţenii săi. Popularitatea de care s-a bucurat Emil Boc, surprins când îşi ţinea soţia pe umeri la festivalul UNTOLD, a devenit virală. Evenimentul a reuşit să aducă 30.000 de străni la Cluj, pe stadionul Arena, construit din banii primăriei la standarde internaţionale. El a reuşit "performanţa" de a stârni gelozia primului ministru de atunci Victor Ponta, care a trimis Corpul de Control să verifice o alocare de 14 milioane de euro din fondul de rezervă al primarului pentru construirea stadionului. Supărarea lui Ponta a fost şi mai mare când a văzut că Stadionul Cluj Arena (36,3 milioane de euro) a costat de şapte ori mai puţin decât Naţional Arena (234 milioane de euro). Un simplu click pe bugetului oraşului Cluj arată că principalele investiţii ale oraşului sunt pentru infrastructura şcolară, universitară şi pentru spitale. În subsidiar, se mai fac investiţii în case de cultură şi alte activităţi recreative.
• ROMANIA LIBERA
• Cel mai bogat dintre candidaţii pentru CSM: "Femeile frumoase şi inteligente primesc şi cadouri"
Dintre cei 29 de judecători şi 15 procurori candidaţi pentru Consiliul Superior al Magistraturii, unii magistraţi au averi impresionante, alţii par a fi chiar săraci. Dintre toate declaraţiile de avere ale candidaţilor sare în ochi aceea a judecătoarei Lavinia Nicoleta Coţofană de la Judecătoria Arad. Judecătoarea a înscris o adevărată colecţie de bijuterii cu platină, diamante şi pietre preţioase şi de ceasuri scumpe, în valoare de 248.000 de euro. Cea mai scumpă bijuterie este un inel de platină cu diamant, care are valoarea de 70.000 de euro. Contactată telefonic, doamna judecător Lavinia Nicoleta Coţofană ne-a declarat că majoritatea bijuteriilor sunt primite cadouri în perioada în care a fost ofiţer SRI. "Averea mea e dobândită legal. Femeile frumoase şi inteligente primesc şi cadouri. Mi-au făcut cadouri bărbaţii, apoi soţul meu", a precizat judecătoarea, pentru "România liberă", despre colecţia sa de bijuterii.
• Iohannis a primit o delegaţie a Congresului SUA. Americanii vor să afle poziţia României asupra situaţiei din TURCIA
Preşedintele Klaus Iohannis a primit luni, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Congresului SUA condusă de Devin G. Nunes, preşedintele Comisiei Permanente pentru servicii de informaţii a Camerei Reprezentanţilor. Discuţiile s-au axat pe dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent asupra cooperării militare şi în domeniul schimbului de informaţii, informează Administraţia Prezidenţială. Au mai fost discutate contextul de securitate din regiunea Mării Negre şi evoluţiile privind sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Oficialii SUA au exprimat apreciere pentru comunitatea de intelligence din România şi pentru cooperarea excelentă între serviciile de informaţii ale celor două ţări. De asemenea, reprezentanţii Congresului au apreciat contribuţia militară a României în diverse teatre de operaţii precum şi aportul României, prin Baza Deveselu, la dezvoltarea sistemului NATO antirachetă.
• Sondaj. Cum ar vota românii, dacă s-ar pune problema ieşirii din UE
77 la sută dintre cetăţenii României ar vota pentru rămânerea ţării în Uniunea Europeană în ipoteza unui referendum pe acest subiect, relevă un sondaj IRES preluat de Agerpres. Sondajul a fost realizat în perioada 13 - 15 iulie. Potrivit datelor IRES, 14% dintre cei chestionaţi ar vota împotrivă, 6% nu ar merge la vot, iar 2% ar fi indecişi cu privire la opţiunea lor. Pe de altă parte, sondajul arată că 74% dintre cei intervievaţi consideră că România merge într-o direcţie greşită, iar 65% susţin că ieşirea Marii Britanii din UE va avea efecte mai degrabă negative pentru ţara noastră. Studiul mai arată că românii nu cred în Brexit. 54% dintre subiecţi susţin că Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană în pofida rezultatului referendumului din 23 iunie, în timp ce 39% spun contrariul.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cel mai bine păzit secret din sănătate: numărul medicilor de la stat care lucrează şi în clinici private
Tot mai mulţi medici care lucrează la stat şi care au contracte şi cu clinici private sunt greu de găsit în spitalele de stat, unde pacienţilor li se spune că nu sunt disponibili sau sunt disponibili peste o lună sau două. De altfel, aproape jumătate din veniturile reţelelor private provin din plăţi ad-hoc, de la pacienţi care de cele mai multe ori nu îşi pot găsi medicul de la stat la cabinetul de la spital. Ca urmare, "reţeta" clinicilor private este configurată în felul următor: pacienţii vin după medicul specialist de la stat pe care nu îl mai găsesc în spital după prima întrevedere, sunt taxaţi în clinicile private cu 150 lei (până la 500 de lei consultaţia pentru medicii "vedetă"), apoi de cele mai multe ori, sunt întorşi la spitalele de stat pentru intervenţiile chirurgicale. Oficialii spitalelor Marie Curie şi Elias nu au răspuns până la închiderea ediţiei ZF solicitării legată de câţi medici colaborează şi cu clinicile private. Nici în piaţă nu sunt disponibile aceste date.
• Economia a câştigat 200.000 de joburi în ultimul an
România a avut cu circa 200.000 de salariaţi în plus în primele trei luni ale acestui an în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, astfel că efectivul total de angajaţi a ajuns la 5,4 milioane de persoane, arată datele publicate de Ministerul Muncii. "România a continuat să crească constant aria de servicii pe T1, invers proporţional faţă de producţie. Solicitările de noi candidaţi au venit cu preponderenţă din zona IT&C şi BPO, recent însă au reînceput şi în zona de retail", a explicat Iuliana Leurent, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Temps România. Deşi numărul de salariaţi a fost în creştere în primele trei luni faţă de perioada similară a anului trecut, comparativ cu T1 din 2014 numărul de salariaţi este mai scăzut.
• Ministrul comunicaţiilor: Îi voi scrie şefului Deutsche Telekom, vrem să clarificăm problema datoriilor către OTE
Ministerul Comunicaţiilor îşi doreşte o implicare "mai mare" a gigantului german Deutsche Telekom în operaţiunile grupului de operatori pe care îi controlează în România dar şi în clarificarea situaţiei datoriilor de câteva sute de milioane de euro pe care fostul operator Cosmote România le are către subsidiara din Grecia a nemţilor (grupul elen OTE), a declarat în cadrul unei conferinţe ministrul interimar al comunicaţiilor Dragoş Tudorache, răspunzând astfel unei întrebări adresate de ZF. "Ceea ce eu îmi doresc ca încă ministru interimar al comunicaţiilor este să văd o implicare crescută din partea Deutsche Telekom. Noi ne-am dori ca în noile soluţii care vor fi găsite pentru rentabilizarea Telekom să vedem o implicare mai crescută a Deutsche Telekom. În acest sens pregătesc o scrisoare către preşedintele Deutsche Telekom (Timotheus Höttges - n. red.) prin care îi voi cere o astfel de implicare", a declarat Tudorache.