REVISTA PRESEI 14.07.2012

Willy Homner
Revista Presei / 14 iulie 2012

ADEVARUL

Băsescu: Oricât de supăraţi ar fi românii pe mine, trebuie să voteze contra restauraţiei

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, vineri seară, că îşi doreşte "foarte mult" o prezenţă mare la referendum şi că USL a procedat ca "bolşevicii" când i-a înlocuit pe Vasile Blaga, pe Roberta Anastase şi l-a suspendat pe el. "Indiferent de rezultatul referendumului, aş vrea să vadă partenerii noştri că poporul român înţelege democraţia. Românii vor da politicienilor această lecţie formidabilă. Îmi doresc ca românii să vină la vot pe data de 29 pentru a valida referendumul. Nu vreau sa rămân preşedinte la masa verde. De aceea, fac un apel la români să participe la vot pe 29 indiferent de optiunea lor. Este important acum ca cetăţenii acesti ţări să demonstreze Europei că suntem europeni, că nu cădem într-o capcană a riscului de restauraţie".

Invitatie la dialog catre liderii USL

Traian Basescu: "ca urmare a săptămânii negre a României, România s-a decredibilizat profund. Actualii conducători ai României, fie că vorbim de premier sau de preşedintele interimar, sunt decredibilizaţi, iar efectele pentru România sunt greu de evaluat. Răul făcut de ei românilor este imens şi ne vor trebui ani să revenim din nou la statutul de parteneri. România a avut contribuţii la ce se întâmplă în Europa. Astăzi, România primeşte instrucţiuni. Când se ajunge la acest stadiu este un moment în care ţara respectivă poate fi considerată izolată, iar pentru conducătorii ţării uşile sunt închise. Preşedintelui Crin Antonescu, premierului Victor Ponta, preşedintelui Senatului, Petru Filip, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le transmit că eu mâine dimineaţă plec din Bucureşti şi dacă până mâine dimineaţă cei patru se adună sunt gata să merg cu ei să le spun care sunt soluţiile şi să le arăt ce mai e de salvat".

Antonescu: România va sta în picioare şi nu în genunchi în faţa partenerilor săi

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, vineri seara, la "Vorbe grele" că România va reveni şi "va sta în picioare şi nu în genunchi ca în timpul lui Traian Băsescu" la masa tratativelor cu partenerii săi. Întrebat de moderatorul emisiunii cum va arăta România fără Traian Băsescu, preşedintele interimar a declarat că "mult mai bine". "Mult mai bine, nu ştiu ce va mai face Traian Băsescu după ce nu va mai fi preşedinte. A spus că nu va mai face politică, şi cred că i-ar fi şi domniei sale mult mai bine. Lui Traian Băsescu i-ar sta mai bine nemafiind preşedinte, pentru că s-a învechit în această postură, nu mai are nimic nou de spus, există o saturaţie reciprocă.

Victor Ponta: Băsescu nu are onoare şi ruşine

Victor Ponta a fost invitatul lui Răzvan Dumitrescu, la emisiunea "Subiectiv", difuzată de Antena 3. Premierul a discutat despre şansele demiterii preşedintelui Traian Băsescu şi cum va afecta criza politică situaţia economică a României. "Eu vreau să vă spun că împreună cu cei din USL am făcut ceva foarte important: l-am adus pe Băsescu în faţa poporului român. Pe 29 românii pot închide 8 ani de regim ticălos. Dacă referendumul va fi validat şi dacă românii vin la vot, atunci categoric referendumul e validat, atunci Băsescu şi ai lui vor ajunge în instanţă pentru casa din Mihăileanu, pentru energia lui Videanu etc".

ICCJ: Secăreanu rămâne în arest, Comăniţă va fi cercetat în libertate

Fostul şef al SIPI Constanţa, Dan Secăreanu, şi alte şapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro rămân în arest, în timp ce fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, va fi cercetat, în continuare, în libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara, a decis definitiv, vineri, ICCJ. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat, vineri, recursurile la decizia de marţi a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) cu privire la solicitarea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a 11 persoane care fuseseră reţinute în dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro. Instanţa supremă a respins toate recursurile formulate, menţinând hotărârea CAB.

Firmele care angajează şomeri cu vârsta sub 25 ani nu vor plăti CAS pentru aceştia

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seară, că va anunţa, luni, o serie de măsuri fiscale precum unele facilităţi pentru angajatori. "Luni, împreună cu ministrul de Finanţe, vom face o conferinţă şi vom anunţa măsurile fiscale de creştere economică şi creare de locuri de muncă, şi acel TVA care se va plăti doar la încasări şi sprijinul pentru cei care angajează şomeri sub 25 de ani, faptul că un an zile nu plătesc contribuţii de asigurări", a declarat Ponta.

Liberty Center din Rahova, executat silit. Cu cât este scos la vânzare centrul comercial

Centrul comercial Liberty Center din cartierul bucureştean Rahova este executat silit şi a fost scos la vânzare printr-o licitaţie publică programată pe data de 7 august, la preţul de pornire de 60 de milioane de euro, pentru datorii neachitate către trei bănci. Mall-ul este executat pentru acoperirea unei creanţe totale compusă din 61 milioane euro, debit principal, plus dobânzi şi penalităţi, iar creditorii sunt Eurobank EFG, Alpha Bank şi Bank of Cyprus, potrivit unui anunţ de licitaţie al executorului judecătoresc Bogdan Dumitrache, citat de Mediafax. "Debitoarea Liberty Center nu a plătit, nici în urma somaţiei de plată, notată în cartea funciară, sumele datorate potrivit titlului executoriu, aspect ce impune continuarea procedurii urmăririi silite imobiliare pentru recuperarea sumei datorate", potrivit sursei citate.

Autostrada Soarelui, închisă parţial săptămâna viitoare

Timp de trei zile, de pe 16 iulie, porţiunea de autostradă dintre Murfatlar şi Constanţa va fi închisă pentru unirea cu segmentul ce va fi dat în folosinţă la 19 iulie. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă participanţii la trafic că în perioada 16.07.2012, ora 07:00 şi 19.07.2012 ora 11:00 se închide traficul pe A2, între localităţile Murfatlar (Ciocârlia) şi Constanţa (A4) între km 187+000-km 201+570. Închiderea este necesară pentru desfiinţarea sensului giratoriu de acces pe A2 şi finalizarea lucrărilor (strat de uzură, parapete, marcaje, etc.) pe această zonă de aproximativ 400 m.

Ambasadorul Italiei: Agricultura, o mină de aur. Atrageţi mai multe fonduri europene

"Trebuie să vă străduiţi mai mult în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor structurale de la Bruxelles, pentru investiţii de amploare, atât în infrastructură, cât şi, aşa cum am spus, în agricultură, deoarece consider că pentru economia României, agricultura reprezintă cu adevărat o mină de aur", a declarat Mario Cospito.

Bulgaria amână adoptarea euro cu cel puţin doi ani

Bulgaria, care ţintea o intrare rapidă în zona euro, a decis să amâne cu cel puţin doi ani trecerea la moneda unică, a declarat ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, citat de Mediafax. "Nu vom avea nicio acţiune destinată trecerii la euro în următorii doi ani", a declarat Djankov reporterilor, la Viena. Declaraţia sa confirmă opiniile unor analişti locali, care au încercat să tempereze entuziasmul guvernului pentru adoptarea rapidă a euro, afirmând că este mai rezonabil ca termenul de trecere la moneda unică să fie stabilit cu grijă.

Spania majorează TVA-ul. Taxa ajunge de la 18% la 21%

TVA-ul se va majora în Spania, de la 18 la sută la 21 la sută, respectiv de la 8 la sută la 10 la sută pentru diferite produse şi servicii, începând de la 1 septembrie, pentru a nu afecta astfel sectorul turistic în sezonul estival, a anunţat, vineri, ministrul spaniol al Finanţelor, Cristobal Montoro, informează Agerpres. Şeful Finanţelor din Spania a mai spus că, odată cu majorarea TVA, se va schimba şi baza de impozitare la unele produse şi servicii, astfel că în unele cazuri, acestea vor fi taxate diferit. Concomitent cu creşterea TVA, a mai anunţat Montoro, statul va aplica şi o reducere a cotizaţiilor la serviciile de asigurări sociale, cu câte un punct procentual în 2013, respectiv 2014.

Hollande către Rusia şi China: "Dacă nu faceţi nimic, haosul şi războiul se instalează în Siria"

Preşedintele francez François Hollande s-a adresat, vineri, Rusiei şi Chinei după masacrul de la Treimsa în Siria, avertizând că dacă ele refuză sancţiunile împotriva acestei tari, "haosul şi războiul se vor instala". "Le-am spus ruşilor, chinezilor: dacă nu faceţi nimic pentru ca noi să putem avansa mai direct spre sancţiuni mai puternice, ale ONU, haosul şi războiul se vor instala în Siria, chiar în detrimentul intereselor dumneavoastră", a declarat Hollande la canalul de televiziune privat francez BFM TV. "Dacă avem în fiecare zi morţi, acesta este un regim ce a decis să folosească forţa pentru a-şi zdrobi propria populaţie. Acest lucru pune şi mai mult anumite ţări în faţa propriilor responsabilităţi, cele care se opun unei rezoluţii a Consiliului de Securitate de agravare a sancţiunilor sau unei acţiuni mai puternice a Naţiunilor Unite", a adăugat Hollande.

EVENIMENTUL ZILEI

USL MAI INVENTEAZĂ O MANEVRĂ. Referendum de două zile pentru a-l demite pe Băsescu

După ce Bruxelles-ul le-a dat peste degete, liderii USL vor să-şi atingă scopul prin tot felul de tertipuri organizatorice. USL vrea cu orice preţ să fure startul la referendumul de demitere a preşedintelui României. După ce Victor Ponta a fost somat de Comisia Europeană să respecte deciziile Curţii Constituţionale, inclusiv cea referitoare la prezenţa a jumătate plus unu din numărul alegătorilor pentru ca referendumul să fie validat, actuala putere a pus la punct o strategie menită a-i maximiza şansele în faţa şefului statului. Mai mulţi lideri importanţi ai PSD au anunţat intenţia de a organiza referendumul în două zile, pe 28şi 29 iulie, în ciuda faptului că Parlamentul a decis deja, graţie votului USL, că plebiscitul va avea loc doar pe 29 iulie.

Leul, minime după minime. Dar până când?

După un nou record negativ, analiştii spun că deprecierea va continua şi nu exclud un curs de 4,7 lei/euro. De aproximativ două săptămâni, România se află într- un fel de "furtună economică perfectă". Peste incertitudinile economice din Zona Euro, care oricum ne influenţau negativ, s-a suprapus criza politică internă declanşată de guvernul USL. Rezultatul este dezastruos: depreciere galopantă a leului, neîncrederea investitorilor şi erodarea imaginii României peste hotare. Vizita premierului Victor Ponta la Bruxelles nu a reuşit să calmeze pieţele. Dimpotrivă, ieri, moneda naţională a atins noi recorduri negative faţă de euro şi dolar. Banca Naţională din România a anunţat un curs oficial de 4,5495 lei/euro, peste recordul precedent marcat luni, de 4,5275 lei/euro.

Ţara europeană care este MAI SIGURĂ decât GERMANIA. Nu este în zona euro!

Cele mai sigure obligaţiuni în Uniunea Europeană nu sunt deloc cele germane, ci cele daneze. Graţie acestui lucru, Copenhaga nu are probleme cu datoria şi rămâne în afara zonei euro. Investitorii nu numai că nu câştigă, dar plătesc un surplus. Pentru investitorii care sunt angajaţi cu capital în zona euro, obligaţiunile daneze pot constitui o protecţie în cazul scenariului extrem al dezmembrării monedei comune. În acest caz, având obligaţiuni daneze, vei şti în continuare ce ai, în timp ce nu se ştie ce valoare vor avea obligaţiunile ţărilor zonei euro, chiar şi cele germane" - spune pentru Bloomberg Ian Stannard, strateg monetar la Morgan Stanley.

Ponta, eşec total. Dictatul de la Bruxelles: cele şase puncte pe care Guvernul trebuie să le rezolve urgent

După ce s-a văzut cu premierul Victor Ponta, preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a precizat, printr-un comunicat, condiţiile clare pe care Guvernul USL trebuie să le aibă în vedere în următoarea perioadă. Conform unei declaraţii de presă date publicităţii după întrevedere, Barroso a subliniat că "echilibrul puterilor dintr-un sistem democratic trebuie să fie garantat". În comunicat sunt cuprinse şase puncte primordiale pe care Guvernul USL trebuie să le aibă în vedere: 1. Respectarea independenţei Justiţiei; 2. Restabilirea competenţelor Curţii Constituţionale; 3. Respectarea deciziilor Curţii Constituţionale; 4. Transparenţă în numirea Procurorului General şi a şefului DNA; 5. Numirea unui Avocat al Poporului care să fie sprijinit de toate partidele; 6. Integritatea să devină o prioritate politică. După întrevedere, Victor Ponta şi Jose Manuel Durao Barroso nu au organizat o conferinţă de presă comună, aşa cum se face de obicei.

PSD a găsit un antidot la PNL-PC: alianţa cu UNPR

Alianţa de Centru Stânga (ACS) va aduce partidului lui Oprea 20 de fotolii de parlamentari, iar PSD-ului o majoritate confortabilă în viitorul Legislativ. Alianţa dintre PSD şi UNPR a ajuns la Tribunal. Reprezentanţii celor două formaţiuni au depus cererea pentru a înregistra Alianţa de Centru Stânga (ACS) şi au dat un anunţ publicitar aşa cum cere procedura. Liderii ACS, Victor Ponta şi Gabriel Oprea, şi-au dat mâna, încă de la începutul lunii mai, când au semnat un protocol privind susţinerea Guvernului USL şi colaborarea între grupurile parlamentare ale PSD şi UNPR. Alianţa a fost definitivată la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, când UNPR a acceptat să voteze alături de USL numai după ce şi-a negociat cu PSD locuri eligibile în Parlament la alegerile din toamnă.

Presa, radicalizată de referendumul anti-Băsescu

Publicul nu pare să agreeze opiniile neutre în momentele de mare tensiune politică. O analiză a traficului pe internet şi a audienţelor televiziunilor de ştiri arată că publicul este extrem de pasionat de ceea ce se întâmplă în politica românească, dar nu prea doreşte opinii neutre. Suspendarea lui Traian Băsescu pare să fi dus la o creştere a traficului şi audienţelor site-urilor şi respectiv televiziunilor percepute de public ca fiind favorabile uneia din părţi. Singurul site care a scăzut la începutul lui iulie, prin comparaţie cu săptămâna anterioară, a fost cel al Jurnalului Naţional. Audienţa Antenei 3 continuă să explodeze de fiecare dată când în România se produce un eveniment politic, fiind uneori peste cea a Pro Tv.

TVR nu a vrut să-l dea pe post pe Băsescu

Preşedintele a fost iniţial informat că în campania pentru referendum se intră în data de 16 iulie. Prezenţa lui Traian Băsescu la Televiziunea publică, în cursul serii de joi, a fost marcată de un incident reclamat de fostul purtător de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea. El a susţinut că TVR a refuzat interviul solicitat de şeful statului. "Echipa de campanie a contactat directoarea interimară a Direcţiei de Emisiuni Informative, solicitând o intervenţie a domnului preşedinte pe postul de televiziune (...). La mai puţin de o oră după această convorbire, directoarea interimară a fost schimbată din funcţie. În locul ei a fost numit Claudiu Lucaci", a spus Oprea.

Întâlnire Gitenstein - Diaconescu

Ambasadorul SUA s-a întâlnit ieri cu consilierul lui Traian Băsescu la sediul Ambasadei. Surse oficiale au informat că tema discuţiilor a constituit-o situaţia politică actuală. Mark Gitenstein a mers marţi la Cotroceni,în prima zi de interimat a lui Crin Antonescu şi a avut o discuţie cu acesta. Ulterior, Antonescu a declarat că Gitenstein nu s-ar fi speriat ca alţi oficiali europeni şi ar fi înţeles că nu e vorba de o lovitură de stat. Dar a refuzat să dea detalii despre discuţia pe care a numit-o informală. Imediat a urmat un comunicat al ambasadei, care arăta că un referendum după reguli neconstituţionale ar provoca "intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă".

Mina de aur care aduce moartea

Regiunea Cajamarca din Peru se află sub stare de urgenţă, după ciocnirile dintre poliţie şi manifestanţii ostili unui proiect controversat de amenajare a minei de aur Conga. Protestele continuă la Lima, în semn de solidaritate cu opozanţii proiectului, care denunţă impactul nociv asupra resurselor fragile de apă.

Lunga coadă a Moscovei

Rusia intră în războiul politic de la Bucureşti. Miza este (in) dependenţa energetică a României. Pentru a-şi spăla imaginea internaţională pătată, Victor Ponta a semnat cu contract cu compania de lobby G+ Europe, printre clienţii căreia se află guvernul de la Moscova şi Gazprom, a informat cotidianul austriac Die Presse. Ziariştii străini acreditaţi la Bruxelles au primit e-mail-uri cu comunicate ale lui Ponta, transmise prin intermediul G+. Însă guvernul român a precizat că nu există nici un contract semnat, ci doar că reprezentanţi G+ "şi-au oferit sprijinul pentru dialogul cu presa, la Bruxelles, dar nu s-a concretizat nici o relaţie contractuală". Gazeta Polska scrie că G+ Europe face un efort uriaş de propagandă împotriva gazelor de şist, care pun în pericol livrările ruseşti de gaze naturale. Sunt citaţi doi generali ai serviciilor secrete cehe, care susţin că ruşii sprijină financiar organizaţiile ecologiste ce militează împotriva gazelor de şist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb