REVISTA PRESEI 21.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 august 2012

ADEVARUL

Guvernul ameţeşte CCR cu cifre vagi

Executivul a organizat un minirecensământ pentru a scurta listele electorale, însă a trimis Curţii Constituţionale cifre irelevante. Datele minirecensământul organizat de USL în teritoriu, cu scopul de a scurta cvorumul de validare a referendumului, au fost centralizate şi trimise ieri Curţii Constituţionale. Astăzi, judecătorii constituţionalişti se întâlnesc pentru a tranşa soarta referendumului, iar în decizia lor pot cântări şi cifrele trimise de Guvern. Victor Ponta a ţinut să reamintească faptul că datele trimise de Guvern nu reprezintă listele electorale permanente, care în acest moment sunt la Parchet. Conform cifrelor anunţate de premierul Victor Ponta, pe baza datelor primite de la MAI şi MAE, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, în timp ce 3.052.397 de români se află în străinătate, din care nu se ştie exact numărul minorilor fără drept de vot.

Mona Pivniceru a ieşit din magistratură

Judecătoarea Mona Pivniceru a demisionat ieri şi din funcţia de magistrat, după ce renunţase anterior şi la calitatea de membru CSM, spre a-şi uşura numirea ca ministru al Justiţiei. CSM urmează să ia act maine de aceste demisii. Demisia intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial a decretului prezidenţial de ieşire din magistratură.

Ponta îl avertizează pe Danileţ

Premierul Victor Ponta i-a transmis un avertisment judecătorului Cristian Danileţ, membru al CSM, solicitându-i să înceteze să mai ameninţe oameni, jurnalişti, analişti şi politicieni. Ponta a spus că Danileţ este prieten cu eurodeputatul PDL şi fost ministru al Justiţiei Monica Macovei. "Sper ca lucrurile să intre în normal şi sper ca acei judecători - domnul Danileţ sau altcineva din CSM - să înceteze cu a mai face politică, pentru că e împotriva statutului lor. Ei nu ar trebui să facă politică, iar opiniile lor ultrafavorabile sistemului stalinist promovat de doamna Macovei să şi le păstreze în particular, nu în public", a spus Ponta.

Zegrean despre includerea românilor din străinătate în cvorum: toate legile lasă loc de interpretări

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că speră ca în şedinţa de marţi judecătorii CC să ia o decizie în privinţa referendumului. Luni, la ieşirea din sediul CC, Augustin Zegrean a declarat că în şedinţa de mâine se va lua în calcul răspunsul Guvernului privind listele electorale permanente. Întrebat de jurnalişti dacă românii din străinătate trebuie incluşi în cvorumul de la referendum, Augustin Zegrean i-a îndemnat pe ziarişti să citească decizia Curţii Constituţionale, moment în care i s-a precizat că aceasta este interpretabilă. El a răspuns că toate legile lasă loc de "interpretare". "Asta e măreţia dreptului, toate legile lasă loc de interpretări", a replicat Zegrean.

Guvernul Ponta răsplăteşte revoluţionarii de partid

Executivul vrea să le redea revoluţionarilor indemnizaţiile tăiate de Guvernul Boc, dar numai celor care au fost de partea USL în luptele cu fosta putere. Ponta a fost de acord cu toate cerinţele colonelului Dogaru. Guvernul Ponta a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care vrea să reacorde indemnizaţiile de revoluţionar suspendate de Guvernul Boc de la începutul acestui an. Ordonanţa a fost deja definitivată şi publicată pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), singurul lucru care mai lipseşte fiind semnătura premierului Victor Ponta.

Sebastian Ghiţă iese din comerţul cu electronice

După ce a renunţat la acţiunile eMAG, omul de afaceri şi-a vândut participaţia în Flanco şi Network One Distribution. Acum, el mai deţine doar Asesoft şi România TV. După ce, la sfârşitul lunii iulie, Sebastian Ghiţă a ieşit complet din afacerea eMAG, acum acesta renunţă şi la acţiunile sale din cadrul retailerilor electro-IT Flanco şi Network One Distribution (NOD), companie cunoscută anterior sub numele de Asesoft Distribution. Acţiunile au revenit partenerului de afaceri al lui Sebastian Ghiţă, Iulian Stanciu, care deţine controlul asupra retailerului online eMag. Stanciu a devenit, astfel, unic acţionar şi la companiile Flanco şi NOD. Omul de afaceri Sebastian Ghiţă controla anterior 50% din acţiunile celor două companii. Până la închiderea ediţiei de ieri, părţile nu au comunicat valoarea tranzacţiei.

Magazinul Cocor pierde bani pe bandă rulantă

Cocor Bucureşti (COCR), compania care deţine centrul comercial cu acelaşi nume din centrul Bucureştiului, a înregistrat în primul semestru pierderi de 7,9 milioane de lei. Creşterea a crescut de 4,6 ori faţă de perioada similară a anului trecut, când a raportat un rezultat negativ de 1,7 milioane lei, scrie Mediafax. Totodată, cifra de afaceri a companiei a scăzut la jumătate, de la 12 milioane de lei la 6,2 milioane de lei, potrivit unui raport al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti. Cocor a raportat venituri de 9 milioane de lei, în scădere cu 43%, şi cheltuieli de 16,9 milioane de lei, mai mici cu 5%. În perioada similară a anului trecut, compania a obţinut venituri de16 milioane de lei şi cheltuieli de 17,8 milioane de lei.

CURENTUL

USL îşi acoperă fraudele: trimite la CCR doar cifrele "mini-recensământului", nu şi liste electorale

Uniunea Social Liberală (USL) îşi joacă în prezent ultimele zile ale existenţei sale ca proiect politic şi în acelaşi timp încearcă să şteargă cu buretele urmele de la "locul crimei", acolo unde la referendum au fost înregistrate fraude iar procurorii au deschis deja sute de anchete în acest sens. Astfel, cabinetul Victor Ponta v-a trimite la CCR numai cifre şi nu liste electorale, aşa cum anunţate iniţial. USL va trimite numai cifre cu cei morţi şi cei din străinătate, categorii vizate de Uniunea pentru a-şi construi tema în faţa judecătorilor CCR. În cazul în care aceste cifre ar fi fost însoţite de liste, acestea ar fi putut fi confruntate cu cele pe care s-ar fi votat la referendum şi astfel s-ar fi putut observa "morţii vii" ai USL care au votat la acest referendum sau cetăţenii din străinătate care au votat la Ponta în judeţul Gorj.

"Fiecare pasăre pe limba ei piere": crizele de isterie ale interimarului Crin Antonescu oferă motive de suspendare

Având la bază doar "meseria" de repetent, interimarul Crin Antonescu lasă, pe zi ce trece, impresia că fie habar n-are că înaltul fotoliu în care politichia dâmboviţeană l-a cocoţat vremelnic îi conferă cu mult mai multe obligaţii decât drepturi, fie că îl doare exact în pingele de aceste obligaţii. La început, după ce a învăţat, cu chiu cu vai, cum se deschid uşile din palatul prezidenţial, "Căcărăul" Crin Antonescu a promis solemn că va fi un "preşedinte discret". Dar, în scurt timp a uitat şi a început să se poarte de parcă ar fi fost coborât cu hârzobul din slava cerului şi ar fi fost "răsădit" la Cotroceni pentru eternitate.

"Afacerea Assange" îi costă deja pe britanici peste un milion de lire sterline

Scandalul legat de fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, aflat momentan în Marea Britanie a devenit treptat unul costisitor pentru autorităţile britanice. Marea Britanie a cheltuit deja mai mult de un milion de lire sterline (1,57 milioane de dolari) pe afacerea legată de fondatorul controversatului site WikiLeaks, Julian Assange, susţin experţi citaţi de publicaţia Daily Mail. În estimarea lor, aceştia au luat în considerare costurile procedurilor juridice în dosarul extrădării lui Assange în Suedia, care se află în atenţia justiţiei londoneze de la sfârşitul anului 2010, precum şi cheltuielile cu poliţia, inclusiv patrulele la intrarea în Ambasada Ecuadorului din Londra.

CURIERUL NATIONAL

Criza europeană s-a întors din vacanţă

Reveniţi din concediu, liderii UE se pregătesc să salveze din nou Grecia şi să ajute Italia şi Spania. În timp ce criza datoriilor continuă să ameninţe economia globală, ei vor încerca încă o dată să îşi aplaneze divergenţele. Preşedintele Franţei şi cancelarul german se vor întâlni joi, urmând ca după aceea să fie vizitaţi de premierul elen, în timp ce preşedintele Eurogroup va merge la Atena.

Judecătoare acuzată în cauze privind siguranţa naţională

Procurorii anticorupţie susţin că Georgeta Barbălată, de la instanţa supremă, l-a înştiinţat pe fostul şef al SIPI Ilfov că i se vor intercepta convorbirile. Magistratul, acuzat de favorizarea infractorului şi divulgare de informaţii, riscă între 7 şi 15 ani de detenţie, plus interzicerea unor drepturi.

BNR strânge iar şurubul la operaţiunile repo

Este a treia plafonare consecutivă a sumei cu care BNR împrumută băncile. Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat ieri 13 bănci cu 4 miliarde lei, pentru o săptămână, cererea instituţiilor de credit fiind de 3,7 ori mai mare, de 15 miliarde lei, informează Mediafax. Banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. De regulă, banca centrală anunţa doar că are loc o licitaţie repo, iar băncile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizează şi activele cu care garantează. La operaţiunea precedentă un număr de 15 bănci au atras cele 5 miliarde lei de la banca centrală, iar cererea a fost de peste trei ori mai mare, de 18 miliarde lei.

Datoria Spaniei şi Italiei, greu de măritat

Banca Centrală Europeană a respins ieri zvonurile publicate într-o revistă germană potrivit cărora instituţia ar trece la monetizarea deschisă a creditului guvernamental spaniol şi italian. Claudiu Cazacu (X-Trade Brokers): Soluţia plafonării randamentelor pentru titlurile de stat este puţin probabilă întrucât este riscantă. Ziua de ieri a fost marcată în pieţele financiare din Europa de ştirile contradictorii privind poziţia Băncii Centrale Europene faţă de aşteptatele achiziţii ale instituţiei de titluri de stat italiene şi spaniole.

ING Bank: Decizia CC nu va avea efecte pozitive în piaţă

Decizia Curţii Constituţionale privind referendumul nu va avea efecte pozitive indiferent de rezultat, o eventuală invalidare a scrutinului urmând să intensifice tensiunile politice, în timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidenţiale, însoţite de posibile derapaje fiscale. Aprecierile aparţin lui Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, fiind cuprinse într-o scurtă analiză transmisă ieri de bancă, citează Mediafax. "Revenirea la putere a preşedintelui suspendat Băsescu ar intensifica probabil luptele politice. Validarea referendumului, care ar conduce la demiterea sa, ar declanşa alegeri prezidenţiale anticipate, ar creşte nivelul potenţialelor derapaje fiscale şi, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior", notează Muscalu.

EVENIMENTUL ZILEI

Unica opţiune a Curţii Constituţionale: invalidarea referendumului

Cei nouă magistraţi ar putea să pună capăt crizei prelungite de autoritate prin care trece România. Evenimentul Zilei vă prezintă opţiunile pe care le au, precum şi consecinţele acestora. Decizie istorică, astăzi, la Curtea Constituţională, care decide dacă Traian Băsescu se întoarce sau nu la Palatul Cotroceni. Potrivit legii de organizare a Curţii Constituţionale, orice referendum trebuie validat cu o majoritate de două treimi. "Plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului", scrie în articolul 47 din legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii. Textul legii arată clar că majoritatea de două treimi este necesară doar la validare, o decizie de invalidare putând fi luată cu o majoritate de cinci la patru sau chiar în cazul în care doar cinci judecători susţin valabilitatea referendumului.

Guvernul a găsit doar 34.000 de români de tăiat

Ponta îngroapă Curtea Constituţională în date irelevante. Victor Ponta nu-şi asumă decizia de a şterge din listele electorale 500.000 de români cu buletine expirate şi 3 milioane aflate în străinătate, dar a trântit toate aceste date în braţele Curţii Constituţionale, în speranţa că aceasta va ţine cont de ele în decizia sa de astăzi privind validarea sau invalidarea referendumului. Singura cifră pe care şi-a asumato premierul a fost cea de 34.654 de cetăţeni care trebuie radiaţi fiindcă sunt fie decedaţi, fie şi-au pierdut drepturile electorale. În sine, această cifră nu este de natură să modifice cu nimic cvorumul la referendum. Ponta a menţionat că în România mai există 512.379 de persoane cărora le-a expirat buletinul şi că acestea "trebuie avute în vedere", fără a spune în ce sens.

A început marea muşamalizare din Justiţie

Mona Pivniceru a demisionat din magistratură pentru funcţia de ministru. Premierul Victor Ponta a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se întrunească de urgenţă pentru a lua act de demisia acesteia. Recentele descinderi ale procurorilor în cazul referendumului privind fraudarea nu pică bine USL. Odată ajuns ministru cu puteri depline, nimic nu o va împiedica pe Pivniceru să propună nume noi pentru şefia Parchetului General şi a DNA, în locul Laurei Kovesi şi a procurorului Daniel Morar. Demisia lui Pivniceru din magistratură este ilogică şi din punct de vedere al veniturilor sale. Ea a lăsat baltă statutul de magistrat, remunerat cu 12.000 de lei pe lună, locuinţă de serviciu şi pensie specială.

JURNALUL NATIONAL

Şova: "2.500.000 de români, în mod cert nu se pot afla pe listele electorale permanente"

Dan Şova, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a explicat pentru Jurnalul Naţional, care este numărul românilor ce nu intră în cvorumul pentru referendumul din 29 iulie. "Există un număr cert de 2.500.000 de români care 100% nu se pot afla pe listele electorale permanente. Aşadar, aici vorbim de 1.100.000 cetăţeni români majori cu drept de vot şi cu drept de şedere în străinătate. În privinţa acestora, autorităţile statelor străine ne-au indicat în mod clar că au drept de şedere acolo. Aşadar, aceşti români sunt pe listele suplimentare.

Validarea referendumului:Traian Băsescu - DEMIS

Decizia Curţii Constituţionale a României va ţine cont de realitatea demografică a ţării, de participarea populaţiei la referendum şi de opţiunea cetăţenilor exprimată prin vot. Documentele cerute Guvernului de Curtea Constituţională arată clar că în listele electorale permanente pentru referendum sunt înscrişi circa 15 milioane de cetăţeni. Cvorumul impus de Curtea Constituţională pentru referendumul din 29 iulie este de jumătate plus 1 din numărul persoanelor din listele electorale permanente. La referendum au participat 8.459.053, cu mult peste cvorumul cerut de Curtea Constituţională pentru referendumul din 29 iulie. Pentru suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte au votat 7.403.836.

Ponta: Abuzurile procurorilor reprezintă o lovitură de stat. Se încearcă schimbarea rezultatului de la referendum

Victor Ponta a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va face plângeri penale împotriva liderilor PDL. Premierul este nemulţumit de faptul că liderii PDL au împiedicat votul la referendumul de demitere a preşedintelui din 29 iulie şi spune că va depune mii de plângeri penale. "Prin structurile noastre politice, de azi (luni - n.r.) vom depune plângeri penale împotriva tuturor liderilor PDL care au încălcat prevederile legii referendumului şi au împiedicat oamenii să voteze la referendum. Vor fi mii de asemenea plângeri", a anunţat, luni, premierul Victor Ponta, de la sediul USL. Tot astăzi, Ponta a spus că abuzurile procurorilor reprezintă o lovitură de stat în care, prin "autorităţile de represiune", se încearcă schimbarea rezultatului de la referendum, el arătând că USL are obligaţia de a-i proteja pe cei care au votat.

O comparaţie flatantă pentru Dacia Duster: "Lustruiţi-o puţin şi toţi o să creadă că e un Range Rover"

Cronică surprinzătoare şi 4 stele din 5 pentru Dacia Duster în ediţia de ieri a Sunday Times. Numărul de ieri al prestigiosului ziar londonez Sunday Times poate fi decupat şi făcut tablou pe holurile fabricii de la Piteşti. "O să iubiţi maşina. Este un SUV din România. Puţin amuzant. Editorul meu nu a fost în totalitate convins să scriu despre el. Dar în perioada aceea căutam un nou SUV pentru că soţia mea dorea să se descotorosească de un Mitsubishi Grandis MPV. Poate Duster era răspunsul", începe articolul pe două pagini din Sunday Times, semnat de Doom Joly. Cineva i-a livrat lui Joly o Dacia Duster la uşă. "Este o maşină neaşteptat de frumos de condus" a fost recomandarea dealerului. "E considerată cel mai ieftin SUV de pe piaţă, pornind de la 9.000 de lire sterline". Ziaristul spune că, dincolo de preţ, "surpriza e că nu e o maşină care arată urît".

Ce comisioane au mai inventat bancile. Taxă pentru "repararea IBAN" sau pentru depunerea de monedă

După un an şi jumătate de la tranşarea disputelor generate de celebra OUG 50, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor spun că reclamaţiile clienţilor cu privire la taxele şi comisioanele percepute de bănci au scăzut, în medie, la o treime. Cu toate acestea, printre zecile de speze administrative, operaţionale sau funcţionale publicate pe internet sau afişate în sucursale, băncile tot mai strecoară una-două taxe ciudate. Chiar dacă nu mai sunt luate cu asalt precum în urmă cu doi ani, sucursalele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor continuă totuşi să primească plângeri din partea clienţilor bancari, nemulţumiţi de taxele sau comisioane pe care le au de plătit. Cele mai frecvente reclamaţii au avut ca obiect, bineînţeles, spezele cele mai uzuale: de administrare a creditului sau a contului, de acordare a cardului, de analiză a dosarului, de risc, cel lunar de rezervă, de rambursare anticipată, taxa pentru retragere de numerar ori cea pentru tranzacţiile în valută.

NATIONAL

Cafenele "Doi s' un sfert", plantate langa institutiile statului!

Se pare ca au trecut vremurile in care oamenii legii se lamentau de mama focului ca, daca ar beneficia si ei barem de jumatate din dotarea de ultima ora a lumii interlope, altfel ar actiona. Exista si structuri, din Ministerul de Interne, care au la dispozitie tot ce le pofteste inima pentru a putea lupta cat mai eficient cu "baietii rai". Inclusiv cafenele de lux deschise in "regie proprie" pe langa ministere si alte institutii strategice ale statului roman...A fost deconspirata o intreaga retea de cafenele de lux detinute de membri ai DGIPI, care functionau pe sistemul mandatarilor. Iar dupa cum sustin sursele noastre, pana acum au fost identificate aproape 30 de astfel de unitati care functionau, fara ca majoritatea personalului sau a clientilor sa stie, sub celebrul brand "Doi s' un sfert".

Dancu: Ponta si-a furat-o pe nedrept

In razboiul USL-Traian Basescu, premierul Victor Ponta este o victima colaterala, sustine sociologul Vasile Dancu. Intreaga clasa politica a iesit sifonata din batalia care s-a dat in aceste luni, a declarat Vasile Dancu, intr-un interviu acordat unui site de stiri, precizand ca marele perdant este premierul Victor Ponta. In opinia social-democratului, strategia USL a fost gresita din start. "Dreapta nu avea sanse sa se coaguleze pana in toamna daca nu era aceasta batalie. In conditiile in care Victor Ponta si guvernul sau faceau un program activ de comunicare si de masuri, victoria din toamna era sigura. (...) Basescu era mai bun in functie decat in opozitie caci era o tinta perfecta, ar fi trebuit sa deconteze guvernarile de dreapta din ultimii ani", a mai spus Dancu.

Financial Times incita UE sa sanctioneze Romania

Cotidianul Financial Times critica Bruxelles-ul ca nu ia masuri pentru a impiedica "multiplicarea practicilor antidemocratice in tari ca Romania, Ungaria si Serbia". "In Romania, se fac incercari de limitare a puterilor Curtii Constitutionale, in Ungaria, Guvernul isi sporeste controlul asupra presei, tribunalelor si activitatilor culturale, iar in Serbia un nou guvern isi impune autoritatea asupra unei banci centrale altadata independente", scrie Financial Times. De aceea, UE trebuie sa foloseasca sanctiunile disponibile, cum ar fi suspendarea dreptului de vot al unei tari, pentru ca degradarea progresului democratic sa nu se extinda in toata zona de sud-est a UE.

PUTEREA

Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF şi al evazioniştilor fiscali români, cere disperat să părăsească ţara

Într-un moment în care aproape toţi ochii sunt aţintiţi asupra deciziei Curţii în privinţa referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, onorabilul domn Sorin Blejnar, care a fost simultan şeful ANAF şi protectorul evazioniştilor fiscali, a găsit momentul propice să solicite dreptul de a pleca din ţară. Reamintim că, în urmă cu o săptămână, procurorii anticorupţie i-au prelungit infractorului Sorin Blejnar interdicţia de a părăsi România. De aceea, ieri, fostul şef al ANAF a cerut disperat magistraţilor de la Curtea de Apel să fie lăsat să plece din ţară. Numai că magistraţii au respins contestaţia depusă de fostul preşedinte ANAF Sorin Blejnar la prelungirea măsurii de a nu părăsi ţara.

Victor Ponta a numărat, CCR va răspunde apelului bocancilor PNL de Mihai Pâlşu

Câţiva patricieni autohtoni, în frunte cu Ponta, Antonescu şi Şova, au aruncat o piatră în apă şi 22 de milioane de concetăţeni se căznesc de o lună de zile să o găsească. Iar splendoarea şaradei este dată de absurdul lui Ionesco, ce se zbenguie nealterat pe la noi prin ţarină: o parte dintre români se chinuieşte din răsputeri să afunde piatra mai adânc în mâl, altă parte sapă cu râvnă să o scoată la mal. Între timp, posesorii troacelor cu sigle de Mercedes sau BMW se perindă "pe sticlă" şi ne fac viaţa o vidanjă. Aşa se face că, astăzi, jocul pe calculatorul USL de-a "uite românul, nu-i românul pe listele permanente" a ajuns la nivelul Curţii Constituţionale. Aici, cei nouă juraţi trebuie să decidă dacă 8,4 milioane de alegători prezenţi la vot pentru referendumul din 29 iulie au fost de-ajuns pentru validarea destituirii preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

ROMANIA LIBERA

De ce ne-a mai numărat Guvernul Ponta?

Într-o ultimă încercare de a deturna atenţia publică şi pe cea a judecătorilor Curţii Constituţionale, premierul Ponta a anunţat rezultatul ultimelor săptămâni de minirecenzare a românilor. Cifrele, confuze pe alocuri, nu răspund însă cerinţelor Curţii şi nici nu justifică optimismul liberalilor, care spuneau că datele vor răsturna situaţia. Presiunea asupra CCR continuă însă şi în stradă, mulţumită rezerviştilor. Mai precis, la capătul unor săptămâni bune de calcule, strategii, presiuni şi chiar după două demisii (ale lui Ioan Rus şi Victor Paul Dobre), Guvernul USL a reuşit să facă o contabilizare a românilor: 34.654 persoane au decedat sau şi-au pierdut drepturile electorale, iar 512.379 persoane au actele de identitate expirate.

Uriaşa minciună a roşiilor româneşti

O substanţă controversată, care ajută legumele să crească mai repede, este folosită în exces de legumicultorii cu tradiţie din ţara noastră. Românii abia aşteaptă la fiecare început de vară să dea bani pe o minciună, aceea că roşiile cultivate de grădinarii noştri sunt mai sănătoase decât cele din import. Cumpără­tori au plătit şi 20 de lei pe kilogram luna trecută, convinşi că tomatele din zone cu tradiţie, ca sudul ţării sau Galaţiul, sunt cultivate natural. Ce nu ştiu consumatorii este că legumicul­torii români folosesc în exces o substanţă controversată, nu­mită Ethrel. Rolul acesteia este de a grăbi coacerea legumelor, dar chiar şi reprezentantul pro­du­că­torului afirmă că în mod normal ar trebui interzisă.

De ce s-a întâlnit Mona Pivniceru cu Mariana Alexandrescu în maşina familiei lui Adrian Nastase, aflat în închisoare

Nominalizată pentru fotoliul Justiţiei, Mona Pivniceru, s-a ȋntâlnit cu Mariana Alexandrescu, fost consilier de stat al lui Adrian Năstase, pentru a primi o "nota de fundamentare" necesară graţierii fostului premier, spun surse din anturajul viitorului ministru. La sfârşitul săptămânii trecute, a apărut în presă o fotografie care o prezenta pe Mona Pivniceru în timp ce se urca în maşina condusă de Andrei Năstase, fiul fostului premier aflat în prezent în închisoare pentru corupţie.

Proiectul Draghi de salvare a monedei unice

Potrivit Der Spiegel, Banca Centrală Europeană are în vedere fixarea limitelor dobânzilor - spread - la credite în zona euro şi depăşirea pragurilor ar putea declanşa intervenţia sa în mod automat şi nelimitată pe pieţe. Informaţia dezvăluită ieri de publi­caţia germană relevă hotărârea lui Mario Draghi, preşe­dintele BCE, de a sparge ten­dinţa exploziei acestor ­spread-uri, care măsoară diferenţele dintre dobânda pe zece ani în raport cu dobânda germană, în zona euro. O decizie mult mai puternică decât cea a unei simple serii de inter­venţii punctuale pe pieţele financiare. Modelul este în con­cor­danţă cu voinţa afirmată la finele lunii iulie de Draghi de "a face totul" pentru salvarea monedei unice. A priori, mijloacele băncii centrale în acest domeniu sunt nelimitate şi ar trebui să permită limitarea spreadurilor.

ZIARUL FINANCIAR

Politicienii au ajuns să se bată pe voturile celor pe care i-au alungat din România

Politicienii se bat acum pe voturile românilor din străinătate, dar uită că administrarea dezastruoasă a ţării i-a făcut să plece. Administrarea dezastruoasă a ţării a în­jumătăţit numărul de salariaţi în 20 de ani şi a trimis aproape trei milioane de români în străinătate în ultimul deceniu, însă lupta pentru nu­mă­rul de votanţi de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu îi are acum în prim-plan pe românii plecaţi la muncă în Vest. Institutul de Statistică a dat ieri verdictul: între 2002 şi 2011 populaţia României a scăzut cu 2,6 milioane de locuitori, până la 19,04 milioane locuitori, conform datelor preliminare ale recen­sămân­tului din octombrie 2011 validate ieri.

Dau un raport pentru o ţară Opinie Sorin Pâslaru, Redactor-Şef al ZF

Cele 480 de pagini ale raportului despre Hidroelectrica al administratorului special reprezintă primul exerciţiu de analiză în adâncime a activităţii unei companii de stat. Achiziţii la preţuri supradimensionate, 70 de sporuri, 39% din personal încadrat la TESA (tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ), energie cumpărată de la termocentrale şi revândută la jumătate de preţ pentru a respecta contracte păguboase. Întrebarea este de ce o astfel de analiză nu putea fi făcută de proprietarul companiei, statul român, prin reprezentanţii săi de la Ministerul Economiei ÎNAINTE de a fi decisă riscanta intrare a companiei în insolvenţă. Şi nu numai în cazul Hidroelectrica. Mulţi vorbesc la televizor de administrarea proastă a companiilor de stat, dar niciunul din miniştrii instalaţi în Calea Victoriei nu a venit în faţa presei cu un raport cuprinzător, de 500 sau de 1.000 de pagini, despre modul cum sunt administrate companiile din subordine.

Au trecut 30 de ani de la criza datoriilor din America de Sud, iar filmul rulează acum în Europa, care a uitat lecţiile predate de România acum trei decenii

Ieri s-au împlinit 30 de ani de când Mexicul a anunţat un moratoriu pen­tru datoriile externe, eveniment care a marcat începerea unui proces de contaminare care a degenerat în ceea ce atunci a fost numit a treia criză mon­dială a datoriilor şi un deceniu pierdut pen­tru America de Sud. Liderii lumii par să fi uitat lecţiile de atunci - fără noi împrumuturi, fără datorii şi fără importuri costisitoare, iar acum o altă criză a datoriilor urmează acelaşi curs, cu Grecia în rolul Mexicul­ui, revendicând de data aceasta victime din rândul unora dintre cele mai bogate state.

Lecţiile pe care le-a uitat România

Într-o scrisoare publicată în 1989 în The New York Times, William Parente, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Scranton, scria că nu Mexicul ar trebui lăudat ca fiind un debitor model, ci România, care între 1981 şi 1989 şi-a rambursat complet datoria externă, de 11 miliarde de dolari. "Acesta este modelul spre care ar trebui să-i îndrumăm pe clienţii din America de Sud şi din lumea a treia. Putem implementa măsurile draconice impuse de preşedintele Nicolae Ceauşescu, dar reformele lui - nu mai împrumuta, plăteşte tot ceea ce datorezi, renunţă la importurile de lux şi evită consumerismul prin intermediul cardurilor de credit - au mai mult sens decât soluţia mexicană", scria Parente. Mexicul a împrumutat 3,6 miliarde dolari de la FMI, a amânat plata dobânzilor către băncile americane şi "s-a sustras" de la plata datoriilor, a explicat profesorul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb