• ADEVARUL
• Dan Diaconescu va fi judecat din nou, luni, pentru şantaj
Judecătoria sectorului 1 Bucureşti reia, luni, dezbaterile în procesul în care patronul OTV Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş sunt judecaţi pentru şantajarea unor persoane, de la care ar fi cerut importante sume de bani pentru a nu difuza reportaje TV compromiţătoare cu ele. La termenul anterior al procesului de şantaj, care a avut loc în 3 iulie, instanţa Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti i-a revocat lui Dan Diaconescu măsura interdicţiei de a părăsi ţara, dată în 2 octombrie 2010. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a contestat decizia Judecătoriei sectorului 1 la Tribunalul Capitalei, care în 16 iulie a respins ca nefondat recursul acuzării, această hotărâre rămânând definitivă.
• Privatizare aiuritoare
Dan Diaconescu a schimbat strategia de privatizare a Oltchim. El vrea ca mai întâi statul să plătească salariile şi repornirea instalaţiilor, şi abia apoi să semneze contractul şi să vireze banii la care s-a angajat. Peste weekend a avut loc cea mai bizară privatizare din toate timpurile. De la momentul adjudecării şi până ieri, Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei Oltchim, îşi mărise deja pretenţiile. Dacă vineri îşi manifesta speranţa ca statul să vireze în companie, pentru salarii şi reluarea activităţii, cele 45 de milioane de euro pe care el le va plăti, ieri punea statului condiţia repornirii combinatului înaintea semnării oricărui contract. Astăzi, la ora 10.00, Diaconescu este aşteptat la Ministerul Economiei să semneze contractul cu statul, dar are termen legal de 10 zile să o facă, până la 1 octombrie.
• Situaţie incertă. Unde vor ajunge banii din privatizarea Oltchim
În timp ce preşedintele Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, susţine că banii din privatizarea Oltchim, cele 45 de milioane de euro care urmează să vină de la Dan Diaconescu, vor ajunge în combinat, pentru salarii şi reluarea activităţii combinatului. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, îl contrazice însă pe Vulpescu şi spune că banii care ar urma să fie viraţi de câştigătorul licitaţiei, Dan Diaconescu, nu vor ajunge la combinat. El a spus că un ajutor de urgenţă pentru Oltchim, sub valoarea de 45 de milioane de euro, era deja în pregătire încă de acum două săptămâni, doar că el nu a fost anunţat public.
• Spectrul unei "aterizări dure" a Chinei bântuie economia globală
În timp ce euforia pieţelor după ultimul program de stimulare lansat de Rezerva Federală a SUA începe să dispară, investitorii sunt forţaţi să se confrunte cu temeri tot mai mari legate de China, a cărei economie pare tot mai vulnerabilă la o "aterizare dură", potrivit unei analize CNBC. Informaţiile economice sub aşteptări şi avertismentele marilor companii internaţionale au amplificat temerile privind situaţia celei de-a doua mari economii a lumii. Evoluţia marchează o schimbare substanţială comparativ cu numai câţiva ani în urmă, când capacitatea de a rezista impactului crizei din 2008 a făcut din China invidia celor mai multe ţări din G7.
• Europa s-ar putea confrunta cu tensiuni sociale precum cele care au dus la ascensiunea lui Hitler
Moneda euro va supravieţui probabil crizei, însă sudul Europei se va confrunta cu 10-15 ani de depresiune controlată, care ar putea genera tensiuni sociale similare celor care l-au adus la putere pe Hitler, afirmă Ray Dalio, fondatorul celui mai mare fond de hedging din lume, Bridgewater Associates. "Când oamenii sar unii la gâtul altora, bogaţii cu săracii, stânga cu dreapta şi tot aşa, are loc un colaps general, care devine foarte periculos. De exemplu, Hitler a venit la putere în 1933, în perioada de vârf a Marii Depresiuni, din cauza tensiunilor sociale dintre facţiuni. Cred că foarte mult depinde de modul în care oamenii trec prin aceste lucruri şi de preocuparea faţă de elementele sociale", a declarat Dalio într-un interviu acordat CNBC.
• Privatizarea CFR Marfă stârneşte controverse
Guvernul vrea să vândă inclusiv acţiunile provenite din conversia datoriilor către buget şi către CFR SA. Intenţia este blamată de transportatori. Strategia pentru privatizarea companiei de stat CFR Marfă va fi decisă în această săptămână, în urma aprobării în şedinţă de guvern a planului propus de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Conform proiectului, Ministerul Transporturilor va fi mandatat să vândă integral acţiunile deţinute la CFR Marfă - 100% din capitalul social al companiei, prin licitaţie cu strigare. De asemenea, vânzarea include pachetul obţinut de stat în urma conversiei datoriilor în acţiuni, precum şi cel rezultat în urma compensării datoriilor companiei către CFR S.A.
• România, "în cărţi" pentru o investiţie majoră
Bulgaria şi România concurează pentru o investiţie majoră de circa 100 milioane de dolari. Este vorba pentru construirea unei fabrici foarte moderne unde vor fi produse diferite sortimente de uleiuri de motor. Investitorul este compania australiană "Quantum Petroleum". Produsele acestei companii sunt livrate în Bulgaria de trei ani, iar în acest moment reţeaua de distribuţie se extinde spre România şi Macedonia, existând un interes şi din partea Franţei şi Elveţiei. Se pare, însă, că Bulgaria are un avantaj faţă de România, pentru că, potrivit site-ului companiei, "Quantum Petroleum" are planuri pentru investiţii în ţări precum SUA, Spania, Belgia, Dubai, China, India, Thailanda şi Bulgaria, România nefiind menţionată în această listă.
• "Ierţi când eşti convins că nu se mai întâmplă"
Politician din 1990, Varujan Vosganian se declară un om care iartă, dar nu uită. Pe Traian Băsescu l-a iertat o dată, dar nu a uitat nici până azi tot ce i-a făcut. Cel mai mare reproş: acuzaţiile nefondate care l-au făcut să piardă un post de comisar european. Cine a citit "Cartea şoaptelor", scrisă de Varujan Vosganian, despre genocidul îndreptat împotriva conaţionalilor săi, va trage concluzia că armenii sunt un neam care preferă iertarea în locul răzbunării. Acest lucru nu se aplică însă întotdeauna şi în politică. Fostul reprezentant al armenilor în Parlamentul României, azi liberal de frunte, lasă de înţeles că nu şi-a încheiat încă socotelile cu fostul său adversar, dar şi aliat, Traian Băsescu. USL nu trebuie să intre în teme controversate. În opinia mea, şi cu Oltchimul Guvernul s-a grăbit puţin, trebuia să solicite FMI un uşor răgaz, astfel încât lucrurile să se facă temeinic.
• CAPITAL
• THE ECONOMIST: America, prinsă în focul Orientului Mijlociu
Gardianul mondial nu trebuie să se retragă din cea mai periculoasă regiune a lumii. Dimpotrivă, America trebuie să se implice mai mult ca niciodată. Pentru o bună parte dintre americani, uciderea lui Chris Stevens, ambasadorul SUA în Libia, nu a făcut decât să confirme aşteptările pe care le au de la lumea arabă. În general, americanii nu privesc cu ochi buni implicarea ţării lor în Siria şi sunt preocupaţi de înarmarea nucleară a Iranului. Sunt sătui să fie consideraţi anti-Islam, atâta timp cât ţara lor este, în realitate, mult mai primitoare cu musulmanii şiiţi decât, să spunem, Arabia Saudită sunită. Acum, că trupele lor au părăsit în sfârşit Irakul, că eforturile înspre rezolvarea conflictului israeliano-palestinian nu dau niciun rezultat, iar descoperirea gazelor de şist le-a redus simţitor dependenţa de petrolul arab, poate că a venit timpul să se retragă odată pentru totdeauna din cea mai nerecunoscătoare regiune a lumii şi s-o lase să se autodistrugă, dacă tot merge în această direcţie.
• Statul vrea să taxeze "tot ce mişcă" în curtea proprietarilor
Bogaţii din România sunt mai mulţi decât par, cel puţin aşa crede Ministerul Finanţelor, care spune că averea "normală" a unei familii se reduce la o locuinţă de 60 de metri pătraţi. Iar bogaţii trebuie impozitaţi suplimentar. Bugetul de stat al Românei are nevoie de bani, deci trebuie să îşi majoreze încasările. Aceasta este filosofia pe care o urmează actualul guvern Ponta, dar nu numai, taxele şi impozitele fiind majorate în fiecare dintre ultimii trei ani. Problema este cum se vor face aceste majorări ale încasărilor. Dacă s-ar discuta despre combaterea evaziunii fiscale, despre sifonarea profiturilor către alte sisteme fiscale mai prietenoase (preţurile de transfer) sau dacă ar fi luate măsuri de sprijinirea economiei astfel încât să creşti baza de impozitare (şi nu prin includerea tuturor persoanelor în respectiva bază), atunci ar fi foarte bine.
• CURENTUL
• Victor Ponta - căpetenie peste Guvernul falsificatorilor
Premierul Ponta, cel pe care foruri universitare deosebit de competente l-au "avansat" la rangul de "întâiul plagiator al ţării", a adunat în jurul lui o liotă de indivizi a căror preocupare de căpătâi pare a fi doar înfrumuseţarea propriilor biografii. Iar asta nu prin muncă temeinică, făcută la vremea ei, ci simplu, cu eforturi minime: prin "altoirea" propriilor CV-uri cu falsuri ordinare. Astfel se face că, strânşi uniţi în jurul şefului "copy-paste", care le-a şi acordat girul său numindu-i în fruntea unor ministere, câţiva dintre înalţii dregători guvernamentali s-au specializat în comiterea unor falsuri grosolan
• Guvernul joacă alba-neagra cu banii oferiţi de Dan Diaconescu pentru acţiunile Oltchim
Guvernul Ponta a picat testul competenţei cu ocazia privatizării Oltchim. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu şi şeful OPSPI, Remus Vulpescu, au vorbit pe limbi diferite după ce pachetul de acţiuni al Oltchim a fost câştigat, în urma licitaţiei, de către Dan Diaconescu. Chiţoiu a contrazis public, în direct la o emisiune tv, afirmaţia subalternului sau de la OPSPI, Remus Vulpescu, care spusese că banii obţinuţi din vânzare vor merge tot la Oltchim, pentru reluarea activităţii şi plata salariilor. Declaraţia şefului OPSPI corespundea dorinţei lui Diaconescu şi aşteptării angajaţilor de la Oltchim, care vor să primească salariile restante şi să reînceapă lucrul, în speranţa continuării activităţii combinatului şi păstrării locurilor de muncă.
• Oltchim de Tia Serbanescu
Premieră mondială absolută la Bucureşti: vânzarea Oltchim s-a făcut în direct la tv iar personajul principal a fost Dan Diaconescu în rolul "salvatorului", respectiv cel care a cumpărat combinatul "în numele poporului român" - care-l avea deja căci era de stat. A fost mai simplu decât se aştepta: cei patru investitori erau trei - iar cel mai comic dintre ei a câştigat. D.D. a supralicitat (45 mil. euro) obţinând 54,8% din acţiuni, "un minut de aur" la audienţă şi procente în sondaje devenind astfel primul produs rezidual al petrochimiei din ultima vreme. În fine, trebuia să se întâmple şi asta - la cât s-au degradat lucrurile în ţara asta. Ce investitor serios vine în România după balamucul din vară? Aşa guvern, aşa privatizare. Investitorul dorit de Ponta nu e deloc secret: "mi-aş fi dorit ca şi la Oltchim să avem un mare investitor din Rusia". Adică Gazprom, adică Putin! Nu degeaba e poreclit Felix în presa străină Rasputin. Traducere din rusă: iar Putin.
• CURIERUL NATIONAL
• Criza economică a declanşat criza democraţiei
În majoritatea ţărilor europene, actuala criză economică şi financiară mondială are un puternic impact asupra populaţiei. Democraţia a fost una din primele victime. În faţa consecinţelor grave ale crizei, autorităţile naţionale din multe state au recurs la măsuri severe de austeritate, extrem de nepopulare. Actualele forme de protest au arătat că nu sunt contestate doar deciziile şi politicile aplicate de autorităţile naţionale, ci şi capacitatea acestora de a face faţă crizei. Începând din 2007, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei - organizaţie ce include 47 ţări europene şi aproape 800 milioane de locuitori - organizează la fiecare doi ani - cu participarea preşedinţilor parlamentelor din ţările membre - dezbateri consacrate analizării stadiului democraţiei în Europa, al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în spaţiul european. Anul acesta, Conferinţa preşedinţilor de parlamente s-a desfăşurat la Strasbourg, în zilele de 20-21 septembrie.
• Funeriu: Legea Educaţiei permite promovarea profesorilor de calitate
"Îl informez pe Victor Ponta că Legea Educaţiei permite promovarea cadrelor didactice de calitate, după proceduri transparente. Legea educaţiei blochează accesul plagiatorilor, impostorilor şi celor care-şi falsifică CV-ul la posturi universitare, ceea ce îi deranjează pe Ponta şi pe prietenii săi". Consilierul prezidenţial pentru Educaţie, Daniel Funeriu, a declarat, sâmbătă, referitor la anunţul premierului Victor Ponta privind modificarea Legii Educaţiei pentru a putea promova cadre universitare noi, că această lege blochează în fapt accesul în posturi universitare pentru "plagiatori". Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii UMF din Târgu Mureş, că Legea Educaţiei ar putea fi schimbată până la sfârşitul anului, întrucât are "prevederi aberante", "care împiedică promovarea unor noi cadre didactice".
• Au apărut problemele la Mechel?
Concernul rus închide luna viitoare combinatul Oţelu Roşu, intenţionând însă să-i păstreze pe cei aproximativ 500 de angajaţi. Respectarea angajamentelor asumate prin contractul de privatizare al Mechel Câmpia Turzii este deja verificată de autorităţile de la Bucureşti. Oficialii ruşi susţin că-şi vor concentra producţia la Mechel Târgovişte.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Comedia lui DD se termină, urmează înmormântarea
Dan Diaconescu a putut să facă circ pentru că politicienii trag de timp la Oltchim. Muncitorilor nu li se vorbeşte de insolvenţă şi disponibilizări. Dan Diaconescu are la dispoziţie 10 zile să semneze contractul de privatizare al Oltchim şi să vireze 45 milioane de euro. Dar nimeni n-are încredere că va plăti. "Circul de la Oltchim ne spune foarte clar că acolo urmează foarte rapid o insolvenţă, întrucât s-a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de către un investitor care n-a adus decât o scrisoare de confort, nu una de garanţie", a afirmat Gheorghe Piperea la congresul UNPIR, citat de Ziarul Financiar. Prin scrisoarea de confort, Dan Diaconescu certifica faptul că dispune de suma avansată, însă prin scrisoarea de garanţie el s-ar fi obligat să şi vireze banii în contul statului, nu doar să arate că-i are. Licitaţia organizată la Oltchim a luat în calcul un singur criteriu: preţul cel mai mare, asemenea unei vânzări de acţiuni pe bursă.
• EXCLUSIV. Ce promite DD pentru Oltchim: Termocentrale noi, gigant petrochimic integrat şi cifră de afaceri de 10 miliarde de euro
EVZ a consultat oferta făcută de proprietarul de televiziune intrat în politică, pe care patronul OTV a spus că o va prezenta public azi dimineaţă. Dan Diaconescu este aşteptat azi la ora 10 pentru semnarea contractului de cumpărare a Oltchim, moment în care a promis că va aduce şi banii. Investiţii imediate de două miliarde de euro. Ridicarea cifrei de afaceri la 10 miliarde de euro pe an. Construirea a două termocentrale noi, cu capacităţi de 120 respectiv 160 MW, la Piteşti şi Râmnicu Vâlcea. Cumpărarea Arpechim, Conpet, Oil Terminal şi a minelor de sare care aprovizionează Oltchim, care să funcţioneze într-un complex petrochimic integrat. Aducerea unui partener străin cu un rulaj anual de 8,5 miliarde de euro. Prin această cifră, Dan Diaconescu încearcă să sugereze că are susţinerea TISE, subsidiară a Gazprom.
• De ce nu avem succes cu fondurile UE
Cei care vor să acceseze banii trebuie să se asigure că pot acoperi eventuale goluri de finanţare. Timpul de răspuns mare care, în multe cazuri, depăşeşte chiar un an, neregulile în achiziţiile publice, dar şi proiectele prost întocmite au făcut ca România să fie codaşă la absorbţia fondurilor europene. În 2007, anul integrării în Uniunea Europeană, aşteptările erau foarte mari. Se estima că acestea vor genera o creştere economică de 25%, din 2007 până în 2020. În schimb, în ultimii cinci ani, economia a scăzut cu 11,7%. Avem un grad de absorbţie sub 10%, iar contribuţia noastră la bugetul UE depăşeşte ceea ce accesăm. Unul din motivele pentru care absorbţia fondurilor decurge greu este că banii sunt direcţionaţi cu predilecţie către sectorul public. Potrivit Ancăi Bălaşu, directorul direcţiei de produse corporate din cadrul Volksbank, peste 85% din finanţări sunt pentru programe care au ca destinatari administraţia locală şi centrală şi companiile de stat, unde gestionarea este mult mai ineficientă decât la privat.
• JURNALUL NATIONAL
• Baconschi, chiriaş de lux pe banii statului
Ajuns ministru de Externe, el şi-a aprobat să păstreze apartamentul din Paris pe care l-a ocupat ca ambasador. Ajuns celebru cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2009 când, ambasador la Paris fiind, a fost acuzat că a patentat votul la secundă şi a răsturnat scorul în favoarea lui Traian Băsescu, lui Teodor Baconschi, fost ministru de Externe între timp, pare să i se fi urcat celebritatea la cap. Ceea ar fi o posibilă explicaţie pentru cheltuielile nejustificate din banii statului la care s-a dedulcit chiar dacă nu mai reprezenta pe nimeni. La începutul acestei luni, liberalii l-au acuzat pe Baconschi că în ultima parte a misiunii sale ca ambasador la Paris a locuit într- un apartament de lux pe care l-a păstrat şi după ce a părăsit postul.
• CSM ATACA PRESA. Inspecţia Judiciară a instrumentat un adevarat rechizitoriu Antenei 3
nspectia CSM a ajuns oficina sefelor CSM Alina Ghica si Oana Haineala, precum si a judecatorului Cristi Vasilica Danilet. Vreti dovada? Iat-o: in urma unei cereri de aparare a reputatiei formulata de cei trei la 30 august 2012, Inspectia s-a facut pres si a aparat reputatia pentru aspecte pentru care reclamantii nu le-au indicat in cerere. Concret, cei trei, folosind foi cu antet, stampila institutiei si autoritatea functiilor lor, s-au plans Inspectiei ca reputatia le-a fost afectata de dezbaterile si comentariile unor emisiuni care au avut loc pe postul de televiziune Antena 3 in zilele de 23, 25, 28 si 29 august 2012.
• Cele mai mari insolvenţe din Romania
Anul 2012 a marcat intrarea în insolvenţă a unor mari companii româneşti, despre care nimeni nu ar fi crezut că vor ajunge în această situaţie. Deşi au cifre de afaceri de peste 100 de milioane de lei, companiile din topul de mai jos nu au putut ocoli inevitabilul şi au intrat în această procedură, cele mai multe chiar la cererea proprie. Vezi ce companii cu afaceri cumulate de peste cinci miliarde de lei au ajuns anul acesta pe mâna administratorilor judiciari, unele chiar şi în faliment, potrivit datelor furnizate Income Magazine de catre Registrul Comertului. 1. Hidroelectrica. 2. Minimax Discount. 3. RHS Company.
• Care sunt directorii de la stat cu cele mai mari venituri
Actualul directorul general al CFR Călători, Ştefan Adrian Roşeanu, a primit anul trecut cele mai mari venituri din salarii şi din alte activităţi, dintre toţi directorii generali ai marilor companii de stat analizate de ECONOMICA.NET. Având ca bază doar veniturile din salarii, cel mai bine se câştigă la Nuclearelectrica. Dumitru Dina, director general al Nuclearelectrica, care produce, prin cele doua reactoare de la Cernavodă, aproximativ 18% din energia electrică la nivel naţional, a încasat anul trecut de la SNN venituri din salarii de 205.904 de lei.
• NATIONAL
• "Dumnezeul asigurarilor", Constantin Buzoianu, incaseaza bani de la Omniasig prin firma fiului
"National" prezinta amanunte incredibile din culisele unor afaceri de milioane de euro, din care se infrupta Constantin Buzoianu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Printr-o schema elaborata minutios, banii companiei Omniasig ajung la familia sponsorului PDL Buzoianu, adica seful singurei autoritati care supravegheaza, controleaza si face legea, la propriu, in domeniul asigurarilor. Firma prin care prospera familia Buzoianu pe spatele Omniasig, sub conducerea actualului presedinte Mihai Tecau, este Heep Media SRL. Firma a fost detinuta in prima faza de Constantin Buzoianu, un anume Dan-George Plesca si persoana juridica Class Intermed, detinuta de o apropiata a lui Buzoianu. In perioada in care Buzoianu era consilier al presedintelui societatii Omniasig, firma de asigurari a semnat mai multe contracte cu agentia de publicitate Heep Media, adica firma lui.
• Guvernul da cu bani si sporuri in bugetari
Autoritatile de la Bucuresti vor sa propuna FMI prelungirea duratei contractelor de munca si eliminarea restrictiilor privind majorarile si sporurile salariale. Propunerile au fost facute de reprezentantii guvernului, in acord cu sindicatele si o parte a patronatelor. Noile contracte colective de munca ar putea fi de minimum 12 luni si de maximum 48 de luni (fata de minimum 12 luni si maximum 24 de luni in prezent), cu posibilitatea prelungirii cu aceeasi perioada pe care a fost incheiat contractul (fata de maximum 12 luni in prezent). In plus, s-a propus si abrogarea prevederii care limita includerea de sporuri in bani si in natura la 30% din valoarea salariului de baza, ceea ce ar permite majorarea acestora "fara numar" pentru bugetari, exact ca in guvernarea de dinainte de 2009.
• Razboiul impotriva Iranului iese prost pentru SUA la simularea pe calculator
Centrul Saban pentru Politica Orientului Mijlociu din Washington a recomandat amanarea razboiului impotriva Iranului pana la primavara lui 2013. La simulare, a reiesit ca reactia imediata a iranienilor la un atac al Israelului asupra facilitatilor nucleare ar duce la moartea a cel putin 200 de militari americani. Lucru nepermis, americanii incercand sa limiteze cat mai mult numarul mortilor lor. In consecinta, SUA nu trebuie sa sustina initiativa militara a Israelului. Din razboiul pe computer a reiesit si ca liderul american si cel iranian au "informatii gresite privind intentiile reciproce". Deci, daca ar vorbi pe sleau, razboiul ar putea fi evitat. Israelul a replicat ca "jocul de-a razboiul" de la Centrul Saban e gresit din start, pentru ca "a scos Siria din ecuatie"! Daca recomandarea centrului va fi luata in seama, SUA ar trebui sa-si mai retraga din navele din Golf.
• PUTEREA
• Mircea Pop, şeful CNADNR, nu îşi asumă nici o răspundere, deşi el este părintele "diamantului" din Ardeal. Preţuri triplate pentru centura Cluj
Lucrările la centura Cluj Est, Vâlcele-Apahida, în lungime de 23,7 km, ce trebuiau finalizate încă din 2010, vor fi încheiate abia anul viitor, însă nu oricum, ci la preţ triplu. Principalul motiv îl reprezintă costurile suplimentare cauzate de modul în care a fost proiectată şi executată lucrarea, care s-a surpat în octombrie 2012, la câteva zile de la inaugurare, şi trebuie refăcută. Proiectantul lucrării este DP Consult, firmă care a fost administrată de actualul director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Mircea Pop. Contactat de Puterea, Mircea Pop susţine că nu îşi asumă vreo responsabilitate cu privire la surpările de teren şi triplarea preţurilor pentru lucrări, deşi statul a fost obligat să achite până acum aproape 7 milioane de euro/km.
• Gigi Becali despre privatizarea Oltchim: "În spatele lui Dan Diaconescu este Adam Victor"
Omul de afaceri Adam Victor a negat că ar avea vreo legătură cu Dan Diaconescu şi cu Oltchim. Directorul companiei TransGas Development Systems a declarat că nici nu a auzit vreodată de Dan Diaconescu şi nici nu are intenţia să investească în Oltchim. Pe de altă parte, Adam Victor spune că vrea să investească în România, dar nu în Oltchim. Gigi Becali a declarat duminică că omul de afaceri american Adam Victor ar fi investitorul despre care Dan Diaconescu a afirmat că îl va ajuta în privatizarea combinatului Oltchim. "Asta care este în spatele lui Dan Diaconescu am auzit că-l cheamă Victor Adam", a spus Gigi Becali, la România TV. Compania pe care o conduce Adam Victor se ocupă cu transformarea cărbunelui în GPL, s-a dezvoltat pe două continente şi are în plan şi un al treilea: Europa.
• ROMANIA LIBERA
• Atac dur al lui Varujan Vosganian: Privatizarea Oltchim este o farsă. Obligaţiile combinatului vor rămâne tot în sarcina guvernului, iar Dan Diaconescu va inventa tot felul de motive pentru a nu plăti banii până la alegeri
Fostul ministru al Economiei, liberalul Varujan Vosganian, critică dur modul în care a decurs procedura de privatizare a combinatului Oltchim, adjudecat vineri de controversatul patron al OTV, Dan Diaconescu. Într-o postare pe blogul personal, Vosganian remarcă faptul cp actualul Guvern nu a luat nici cele mai elementare măsuri de prevedere pentru a evita un eventual eşec al privatizării şi atenţionează că "obligaţiile combinatului vor rămâne tot în sarcina Guvernului, în timp ce Dan Diaconescu va inventa tot felul de motive imaginare pentru a nu plăti banii şi pentru a se juca de-a telenovela până la alegeri". Privatizarea a fost gestionată de guvern, prin Ministerul Economiei, condus de liberalul Daniel Chiţoiu, care în timpul interimatului lui Crin Antonescu la Cotroceni i-a luat acestuia locul la conducerea USL.
• 6 mistere ale privatizării Oltchim
Chiar dacă statul a găsit un investitor pentru Oltchim în persoana patronului OTV, Dan Diaconescu, rămân multe semne de întrebare şi aspecte controversate. Unul dintre primele semne de întrebare (şi poate cel mai important) priveşte obligaţia statului de a privatiza - după cum s-a întâmplat - oricum, imediat şi cu orice preţ cel mai mare combinat chimic din România, Oltchim. Unde merg banii daţi de Diaconescu? Ce se întâmplă cu datoriile de 700 milioane de euro? Cine este în spatele lui Dan Diaconescu? Misterul conversiei datoriei în acţiuni. Când trebuie aduşi banii?
• Rusia. Kremlinul sustrage Gazprom de la ancheta antitrust europeană. Putin scoate securea războiului
Judoka de la Kremlin a sărit ca ars după ce Comisia Europeană a anunţat deschiderea unei anchete contra gigantului rus Gazprom, suspectat de practici anticon-curenţiale. A plasat Gazprom sub protecţia sa şi a ameninţat Europa că va reechilibra livrările de gaz spre Asia. Gigantul rus se află în poziţie precară. Două săptămâni după ce anunţase întreruperea sine die a exploatării, împreună cu compania Total, a enormului zăcământ gazier Stokman (Arctica), liderul mondial al gazului şi-a văzut beneficiile reduse cu 23% în primul trimestru al anului în curs şi se află sub lupa Bruxelles-ului. Iritat, Kremlinul a semnat marţea trecută un decret prin care pune sub protecţie "interesele strategice ruseşti", o replică în forţă. Concret - întreprinderea publică Gazprom nu are nici cea mai mică intenţie să coopereze cu Bruxelles-ul.
• Strategii. Polonezii: "Dezvoltă şi vinde''. Românii: "Distruge şi vinde''. Cum şi-a protejat şi dezvoltat Polonia chimia
În 2002, Polonia lansat o strategie de relansare a industriei lor chimice. Consecinţa: vânzările celei mai mari companii chimice poloneze, Azoty Tarnow, au crescut de cinci ori în doi ani, iar profitul, înaintea taxelor, a ajuns la 170 milioane de euro. Calea poloneză de restructurare a industriei sale chimice a fost alta decât cea a industriei româneşti, aceasta presupunând că în România a existat o astfel de cale şi dacă nu cumva la noi totul s-a făcut după ureche, după pricepere, după interese politice sau după cum au cerut de-a lungul anilor FMI şi alte instituţii.
• ZIARUL FINANCIAR
• În urmă cu 20 de ani a răsărit cacealmaua financiară denumită Caritas. Acum am ajuns la o cacealma politică, Dan Diaconescu Oltchim. Să nu ajungem şi la o cacealma a statului
Toamna lui 2012 a adus Oltchimul şi Dan Diaconescu în Direct. De ce să mai cumpere străinii activele românilor când poate să cumpere poporul? Iar reprezentantul poporului este Dan Diaconescu. Dacă predecesorii lui au venit au vândut o cacealma financiară care a golit multe buzunare şi le-a umplut pe altele, el o vinde pe cea politică respectiv posibilitatea ca poporul să preia Oltchimul, să îl repună pe picioare şi să îi readucă pe oameni la muncă. De la Oltchim se trece la Tarom, la CFR Marfă, şi de aici nu mai este decât un pas către BCR, Petrom, BRD, Dacia, unităţile aflate acum în mâinile străinilor şi nu ale poporului. Iar pentru a se întâmpla acest lucru nu trebuie decât un simplu vot la alegerile din toamnă. Ce să mai creadă oamenii? Dintr-o dată şi cei 20.000 de euro promişi parcă prind viaţă.
• Privatizarea Oltchim, dezastrul perfect al administrării statului de către politicieni
Politicile economice dezastruoase ale statului din ultimii ani încep să se răzbune şi dau acum naştere la speranţe mesianice. "Mai e ceva? Nu mai e nimic", spunea vineri Remus Vulpescu, şeful Oficiului Privatizărilor din România, după ce a scos din plic oferta lui Dan Diaconescu, neaşteptatul câştigător al licitaţiei pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea. Modalitatea în care s-a realizat această privatizare lasă un gust amar în lumea afacerilor, atât din România, cât şi din străinătate. Exact cum s-a întâmplat la privatizarea Cupru Min din luna martie, licitaţia a fost câştigată de cineva fără experienţă şi care la momentul câştigării nu avea bani, ei urmând să fie strânşi ulterior. În privatizarea Oltchim, în joc nu este numai combinatul, care până acum încă nu a fost "tăiat la fier vechi", ca multe altele, ci şi credibilitatea unui întreg stat de a putea derula licitaţii în condiţii profesioniste.
• Tarom trece la management privat în două săptămâni. Astăzi încep primele interviuri
Tarom ar putea deveni peste două săptămâni prima companie de stat cu management privat, dacă procesul se derulează normal, iar ulterior, noua conducere ar urma să prezinte un plan pentru privatizarea companiei, rămânând în picioare vânzarea unui pachet de 20% din acţiuni. Pentru funcţia de director general au rămas doar candidaţi străini, printre aceştia aflându-se şefii unor companii aeriene din Elveţia şi Estonia. "Dacă totul merge bine, în două săptămâni Tarom va avea management privat. Salariul directorului general se va negocia, nu pot face acum publică o cifră. Toţi candidaţii pentru ocuparea funcţiei de director general au experienţă bogată de conducere în alte companii aeriene", a declarat head-hunterul George Butunoiu.