REVISTA PRESEI 25.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 25 ianuarie 2013

ADEVARUL

România va deveni magnet pentru rablele Europei

Principalele schimbări aduse de timbrul de mediu, care va înlocui taxa auto, indică o ieftinire semnificativă la înregistrarea maşinilor vechi şi foarte vechi (non-euro) şi o scumpire uşoară a înmatriculării de maşini noi. Cum era de aşteptat, cei care vor câştiga de pe urma acestor schimbări sunt importatorii şi distribuitorii de maşini second-hand, în timp ce producătorii de maşini noi îşi văd afacerile puse în pericol. În plus, posibila creştere a valorii voucherelor "Rabla", de la 3.800 la peste 6.500 de lei (1.500 de euro), îi va încuraja tot pe comercianţii second-hand. Toate acestea vor avea ca efect o relaxare fără precedent a presiunii fiscale pe comerţul cu maşini vechi, care va transforma România într-un magnet pentru rablele din mai multe ţări europene, arată specialiştii.

Avocatul Piperea şi BDO Business Restructuring, administratorii judiciari ai Oltchim

O firmă a avocatului Gheorghe Piperea şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO, vor fi administratorii judiciari provizorii ai Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Consiliul de Administraţie al Oltchim a aprobat ieri depunerea la Tribunalul Vâlcea a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă şi a nominalizat cele două firme ca administratori judiciari. Piperea a declarat pentru "Adevărul" că nu a fost informat oficial, dar că ar fi o mare provocare pentru el. Avocatul susţine că situaţia combinatului de la Râmnicu Vâlcea este mult mai complicată decât la Hidroelectrica, din cauza datoriilor mari pe care Oltchim le are către AVAS şi Electrica. El estimează că va dura un an şi jumătate până la realizarea planului de reorganizare şi apoi, implementarea lui, alţi 3-4 ani. Rominsolv este reprezentată de Gheorghe Piperea, iar BDO Business Restructuring de Niculaie Bălan, se arată într-un comunicat al Oltchim transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Fondul Proprietatea: Romgaz va fi listată la Bursă în septembrie-octombrie

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, crede că oferta publică iniţială pentru listarea Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti va fi derulată perioada septembrie-octombrie, deşi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat recent că luna aprilie este termen final pentru privatizări. "Sunt încă planuri pentru IPO-uri (oferte publice iniţiale prin emiterea de noi acţiuni şi vânzarea lor pe bursă - n.r.) la Romgaz, Nuclearelectrica în acest an. Procesul la Romgaz este cel mai avansat şi se pare că se va întâmpla în septembrie-octombrie, doar dacă Guvernul nu se răzgândeşte", a spus Konieczny la Bursa de Valori Bucureşti, unde s-au aniversat doi ani de la listarea Fondului Proprietatea. El a adăugat că oferta Nuclearelectrica, în termeni de pregătire, este mai puţin avansată, dar există şanse ca şi aceasta să fie finalizată în 2013.

Ce puteri vor avea superbaronii României

USL vrea împărţirea ţării în opt regiuni de dezvoltare, conduse fiecare de un preşedinte ales pe plan local şi supervizate de un prefect numit de Guvernul de la Bucureşti. Liderii USL încearcă să finalizeze, în acest an, proiectul împărţirii administrative a României în opt regiuni de dezvoltare. Proiectul a fost anunţat de premierul Victor Ponta şi de redactarea lui se ocupă Liviu Dragnea, ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale. Potrivit proiectului, România va fi împărţită pe baza regiunilor de dezvoltare existente la ora actuală, dar nu au personalitate juridică şi nu sunt unităţi administrativ-teritoriale. Dacă vor căpăta personalitate juridică, regiunile vor putea atrage mai multe fonduri europene.

Sorin Frunzăverde, atac dur la preşedinte: "Cu Băsescu nu este de negociat. Trebuie suspendat din nou"

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin, Sorin Frunzăverde, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu ar trebui iniţiată, iar primul pas ar putea fi modificarea legii referendumului. El a adăugat că dacă va fi o majoritate parlamentară, Curtea Constituţională a României nu se va putea opune. Referindu-se la protocolul de coabitare, Sorin Frunzăverde a precizat că o asemenea negociere nu ar fi trebuit iniţiată. "Cu Băsescu nu este de negociat, Băsescu trebuie suspendat din nou şi eu cred că românii vor vota masiv pentru demiterea lui", a declarat Sorin Frunzăverde, la Reşiţa.

Google îţi dezvăluie secretele, la cererea autorităţilor, şi o recunoaşte

Google a oferit anul trecut aproape toate informaţiile confidenţiale ale utilizatorilor solicitate de autorităţi, conform celui mai recent raport de transparenţă făcut public. În 88% din cazurile în care solicită acest lucru, autorităţile americane vor putea accesa conturile de e-mail ale utilizatorilor, conform raportului. SUA conduce în acest clasament, cu aproape 15.000 de solicitări de dezvăluire a informaţiilor private înaintate către Google doar în ultimele trei luni. Următoarele ţări în topul celor cu cele mai curioase autorităţi care vor să ştie ce fac oamenii pe Google sunt India, Franţa, Germania şi Marea Britanie.

CURIERUL NATIONAL

Nokia s-a pus pe treabă în acest an - lucrează la trei telefoane şi la o tabletă

Finlandezii pregătesc un nou smartphone cu cameră Pureview de 41 megapixeli. În următoarele luni am putea vedea şi prima tabletă a companiei. Producătorul finlandez încă nu se dă bătut şi încearcă revenirea pe piaţa smartphone-urilor cu lucrurile la care se pricepe cel mai bine. Mai mult, mai are încă o surpriză pentru pasionaţii de tehnologie şi lucrează la prima tabletă din istoria companiei. Surse apropiate companiei au afirmat că Nokia pregăteşte un nou smartphone.

Aduce Timbrul de mediu un nou val de procese?

Avocaţii arată că şi noua taxă auto, ca şi toate variantele anterioare, ar putea fi contestată cu şanse de reuşită pentru că încalcă Tratatul de funcţionare al UE. Pentru litigiile soluţionate definitiv şi irevocabil în instanţe, Finanţele au deja de plătit aproape 600 mil. lei pentru că au încasat vechile taxe auto. Toate taxele percepute în ultimii cinci ani de stat, la prima înmatriculare a autovehiculului în România, indiferent cum s-au numit acestea (taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare, taxă pentru emisii poluante) au generat controverse de-a lungul timpului, soldate fie cu mii de procese iniţiate de cetăţenii păgubiţi, fie cu avertismente şi declanşarea procedurilor de infringement de către oficialii europeni.

Commerzbank va concedia până la 6.000 de angajaţi

Commerzbank, a doua mare bancă germană, va concedia în următorii patru ani între 4.000 şi 6.000 de angajaţi, reprezentând aproximativ 10% din personalul total, pentru a reduce cheltuielile şi a atinge ţinta de profit, scrie Bloomberg. Concedierile vor afecta toate departamentele operate de bancă la nivel mondial, potrivit unui anunţ transmis ieri angajaţilor. Banca va începe discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor pe tema concedierilor, potrivit documentului. "Dacă dorim să atingem ţintele de profit şi creştere într-un mediu în continuare dificil, trebuie să ajustăm structura personalului", a declarat în scrisoare Ulrich Sieber, membrul Consiliului de Administraţie responsabil de resurse umane. Commerzbank avea 56.287 angajaţi la finalul lunii septembrie, potrivit raportului financiar pentru acea dată.

THR Marea Neagră a scos la vânzare cinci hoteluri din Eforie Nord şi Sud

THR Marea Neagră a scos la vânzare cinci hoteluri şi mai multe active în Eforie Nord şi Eforie Sud, banii obţinuţi urmând să fie folosiţi pentru investiţii în renovarea celorlalte unităţi de cazare din portofoliu, a declarat agenţiei Mediafax Linica Stan, directorul general al firmei. Astfel, au fost scoase la vânzare hotelurile Riviera (264 de locuri), Ancora (328 de locuri) şi Măgura (454 de locuri) din Eforie Sud, dar şi Jupiter (260 de locuri) şi Neptun (în renovare) din Eforie Nord. De asemenea, a fost scoasă la vânzare şi participaţia de 50% pe care THR o deţine la hotelul Meteor din Eforie Nord. Unităţile de cazare au fost construite între anii 1925 şi 1969. THR Marea Neagră, controlată de SIF Transilvania, deţine mai mult de 30 de hoteluri pe litoral, în staţiunile Eforie Nord şi Sud, Neptun, Venus şi Saturn.

Rasdaq a fost condamnată în lipsă

Bursa şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare au confirmat ieri că au fost demarate proceduri pentru autorizarea pieţei Rasdaq drept sistem alternativ de tranzacţionare. Dosarul care se află în lucrul direcţiilor de reglementare ale CNVM are la bază o decizie luată prin corespondenţă în Consiliul Bursei din 28 decembrie 2012, au declarat pentru Curierul Naţional surse din piaţă. Dacă demersul va fi dus la capăt, interesele acţionarilor minoritari vor fi prejudiciate, spune Marius Motogna, investitor cu experienţă pe piaţa locală de capital.

CNVM respinge comisioanele suplimentare pentru Templeton din vânzarea participaţiilor deţinute de FP

CNVM respinge comisioanele pe care Franklin Templeton ar urma să le încaseze din vânzarea participaţiilor din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) şi distribuirea de dividende suplimentare, întrucât acestea ar încălca termenii conveniţi la licitaţia pentru numirea administratorului FP. Printre motivele invocate, CNVM arată că acordarea unor dividende suplimentare ca urmare a vânzării "investiţiilor de natura titlurilor de capital" nu respectă obiectivele asumate de Franklin Templeton la momentul depunerii candidaturii pentru alegerea ca administrator al Fondului Proprietatea.

EVENIMENTUL ZILEI

Consiliera Monei Pivniceru, legături cu Securitatea. Toate drumurile duc la Dan Voiculescu!

Maria Cristina Manda, sfătuitoarea ministrului Justiţiei, a fost, timp de 18 ani, parteneră în cinci firme cu fostul ofiţer de Securitate, Alexandru Silviu Mohora. Acesta supraveghea şi Vitrocim, întreprinderea de comerţ exterior unde a lucrat Dan Voiculescu. Potrivit informaţiilor EVZ, consiliera ministrului Mona Pivniceru, Maria Cristina Manda, a început să facă afaceri cu fostul ofiţer de Securitate Alexandru Silviu Mohora încă din 1994. Până la sfârşitul anului trecut, ei au fost parteneri în cinci firme.

Consiliul Europei va examina imunitatea extinsă a aleşilor români. Liderii USL dau vina pe agenţia Reuters

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a anunţat, prin intermediul unui comunicat remis Agerpres, că experţi juridici ai organizaţiei examinează un amendament adoptat în această săptămână de Parlamentul României care "ar putea face mai dificilă misiunea procurorilor" în investigarea parlamentarilor suspecţi de infracţiuni sau conflicte de interese. Secretarul general al Consiliului Europei precizează faptul că "imunitatea nu poate fi acordată" pentru cazurile în care parlamentarii săvârşesc infracţiuni de drept comun. "Imunitatea poate fi necesară, de exemplu, pentru a proteja libertatea de exprimare a membrilor Parlamentului. În cazul în care imunitatea merge dincolo de declaraţiile făcute în Parlament, trebuie să existe proceduri de ridicare a imunităţii, care să fie transparente şi să nu se aplice selectiv", a precizat Thorbjorn Jagland.

Insolvenţa "scapă" Oltchim de 1.500 de angajaţi

Dacă, în cazul Hidroelectrica, procedura a fost introdusă pentru a se putea rezilia contractele cu "băieţii deştepţi", în cazul Oltchim statul vrea să renunţe la aproape jumătate din personalul combinatului. Autorităţile vor urma modelul Hidroelectrica pentru Oltchim. Premierul Victor Ponta a anunţat că se doreşte salvarea combinatul prin introducerea în insolvenţă. Ieri, şi consiliul de administraţie al combinatului a votat această soluţie. Chiar dacă ar putea fi eficientă în ambele cazuri, soluţia insolvenţei va fi un proces mult mai dureros în cazul Oltchim decât este pentru Hidro, au declarat pentru EVZ specialişti din piaţă.

Coreea de Nord ameninţă America cu un atac nuclear

Phenianul a ridicat ieri tonul la "rivalii de moarte" americani, pe care i-a avertizat că riscă un atac total, în replică la sancţiunile orchestrate de Washington. Regimul de la Phenian a făcut ieri un pas înainte şi fără precedent în confruntarea cu Occidentul. În replică la un nou pachet de sancţiuni impus de ONU, o măsură în spatele căreia s-a aflat administraţia de la Washington, Coreea de Nord a anunţat că va efectua al treilea test nuclear şi că va lansa rachete cu rază lungă de acţiune care vor avea drept ţintă teritoriul american. Ameninţările nord-coreene par să nu fie doar vorbe grele aruncate pentru intimidarea Occidentului. Într-un raport publicat ieri parţial de presa niponă, ministerul japonez al Apărării a avertizat că rachetele balistice nord-coreene, cărora le poate fi foarte uşor ataşat un focos nuclear, pot lovi ţinte situate chiar şi la 10.000 de km.

JURNALUL NATIONAL

Crin Antonescu la Antena 3: "Ca valoare axiomatică, împărtăşesc enunţul lui Sorin Frunzăverde referitor la suspendarea lui Băsescu"

Joi seară, în cadrul emisiunii "Subiectiv", realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3, liderul PNL, Crin Antonescu a comentat declaraţiile făcute de Sorin Frunzăverde cu privire la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, ar trebui iniţiată o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, iar primul pas ar putea fi modificarea legii referendumului, pentru ca întregul proces să nu dureze mai mult de o lună: "Cu Băsescu nu este de negociat, Băsescu trebuie suspendat din nou şi eu cred că românii vor vota masiv pentru demiterea lui". Co-preşedintele Uniunii Social Liberale este de acord cu cele spuse de Sorin Frunzăverde şi consideră că majoritatea celor aflaţi în PNL sunt de aceeaşi părere.

Facturile la încălzire au crescut şi cu 25%. În unele cazuri, cheltuielile au crescut chiar de trei ori

Situaţie tot mai dificilă pentru mulţi dintre locuitorii marilor oraşe: facturile la căldură au crescut în decembrie de două sau de trei ori faţă de luna noiembrie. Mai mult, în unele localităţi, majorarea este de 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cheltuielile cu întreţinerea diferă în funcţie de valoarea subvenţiei acordate de administraţia locală,de preţul gigacaloriei, dar şi de mărimea apartamentului,de starea blocului (vechi sau nou),de existenţa repartitoarelor sau de existenţa izolării termice. Dar indiferent de aceste caracteristici tendinţa se menţine: cheltuielile cresc de la câteva zeci de lei până la dublarea sau triplarea lor. De pildă, la Arad, la un apartament de două camere, factura la încălzire a ajuns în luna decembrie la 370 de lei, dublu faţă de luna noiembrie.

David Cameron vs Băsescu. În ce punct se situează premierul britanic în totală opoziţie faţă de preşedintele României

La o zi după anunţul potrivit căruia Marea Britanie va organiza un referendum pe tema ieşirii din Uniunea Europeană, premierul britanic David Cameron a ieşit din nou public, în urma criticilor europene, exprimând un nou punct de vedere, în totală contradicţie cu cel susţinut în repetate rânduri de preşedintele României, Traian Băsescu. Cameron spune că ideea realizării "Statelor Unite ale Europei" este o greşeală, iar Marea Britanie nu va accepta niciodată acest lucru. Ideea Statelor Unite ale Europei, promovată şi de preşedintele Băsescu, este populară în special în rândul celor 17 ţări din zona euro, care văd într-o conducere centralizată a UE o modalitate de creştere a competitivităţii pe piaţa mondială.

NATIONAL

S-a dovedit stiintific: MOARTEA NU EXISTA!

Robert Lanza, cercetator la Advanced Cell Technology, a dovedit prin fizica cuantica faptul ca moartea nu exista. Cand trupul isi termina "bateriile", mai raman 20 de wati de "energie informationala". O noua teorie stiintifica demonstreaza ca moartea trupului nu este punctul terminus al calatoriei sufletului, asa cum, de altfel, sustineau si stramosii nostri, dacii. Prin observatii ce tin de fizica cuantica s-a ajuns la notiunea de "lumi multiple" sau "multivers", in loc de "univers". Noua teorie care demonstreaza ca moartea nu exista are la baza conceptul de biocentrism. Adica, exista un numar infinit de universuri si tot ceea ce este posibil sa se intample are loc in unele dintre acestea. Iar ceea ce nu este posibil sa se intample este doar moartea! Toate aceste multiple universuri exista simultan si, indiferent ce se intampla intr-unul dintre acestea, "actiunea" se continua intr-un altul.

Dinu Patriciu, taiat inca o data! Executorii ii vand masinile!

Cu sanatatea in piuneze si afacerile la pamant, miliardarul Dinu Patriciu mai incaseaza o lovitura rusinoasa: executorii judecatoresti organizeaza astazi o licitatie, pentru a valorifica masinile Mic.ro. Firme falimentate, scandal in familie, jonglerii suspecte cu sute de mii de euro, probleme grave de sanatate (Dinu Patriciu a suferit luna trecuta un transplant de ficat - n.r.) iar acum, executari silite. Astfel, executorii judecatoresti organizeaza astazi o licitatie, incercand sa valorifice bunurile lantului de magazine Mic.ro, dupa ce firma a fost falimentata de Melanie Chen si Patriciu. Bunurile scoase astazi la licitatie sunt magazinele ambulante ale lui Patriciu. Mai exact, 71 de masini utilate, care nu de mult puteau fi vazute la fiecare colt de strada. Preturile autoutilitarelor variaza intre 16.000 si 18.000 de euro.

Dezvaluirile "National": unde se pregatesc urmatoarele cutremure DNA

In timp ce in "competitia interna" rivalii au obosit de atata dat la gioale in razboiul pentru controlul Justitiei si sunt gata sa faca "marele blat", presiunile externe pentru continuarea cruciadei anticoruptie devin tot mai puternice. Ambasadorii Frantei si Germaniei nu s-au sfiit chiar sa le transmita public tuturor autoritatilor de la Bucuresti ca nu ii intereseaza decat si mai multe si mai importante condamnari in dosare de coruptie, daca vrem sa ne mai gandim la Spatiul Schengen. Ceva mai pragmatici decat liderii europeni, americanii au trimis deja, dupa cum sustin sursele noastre, un transport strategic cu aparatura de monitorizare de ultima ora. Destinatarul nu a mai fost insa SRI, ci direct DNA...

Alarma! S-a dat liber la VIRUSUL MUTANT care poate ucide milioane de oameni

Specialistii in gripa aviara din SUA, China, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Canada, Hong Kong, Italia si Germania au ridicat interdictia de a se obtine virusul mutant de H5N1. Acestia au admis ca obtinerea virusului mutant in laborator nu este lipsita de riscuri, dar merita. Insa, majoritatea specialistilor sustine ca virusul mutant poate ucide milioane de oameni, daca e scapat din laborator. Iar cum din laboratoare au scapat nenumarati virusi mortali, ingrijorarea in lumea medicala este foarte mare. Totul a inceput anul trecut, cand o echipa de la Universitatea Wisconsin si de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam au obtinut forme mutante ale virusului gripei aviare care se puteau transmite de la mamifer la mamifer.

Bancherii, cauza saraciei mondiale. JP Morgan nu contesta si nu-i pasa!

Forumul Economic de la Davos (Elvetia) a reunit numerosi lideri politici, sefi de institutii financiare, oameni de afaceri, dar si bancheri, care sunt acuzati ca au cauzat saracirea populatiei chiar si in statele dezvoltate. Reuniunea de la Davos are loc in conditiile in care pana si Germania, considerata singurul motor al zonei euro, a anuntat ca spera la o crestere economica de cel mult 0,5% in acest an, desi pesimistii sustin ca economia germana este deja "pe minus". Seful JP Morgan, Jamie Dimon, nu a contestat - cel putin nu in fata auditoriului de la Davos - ca bancile sunt principala cauza a crizei economice si a recesiunii la nivel global. Dimon a declarat senin ca, desi e criza, lumea nu poate functiona fara banci.

PUTEREA

Şeful deputaţilor şi-a pus în cap aleşii intraţi în Parlament la redistribuire. "Impiegatul" Zgonea, înjurat de "frauduloşi"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a primit răspuns din partea parlamentarilor care şi-au câştigat mandatul de pe locul doi sau trei, despre care social-democratul a spus că trebuie să demisioneze, întrucât au intrat fraudulos şi au făcut Parlamentul de ruşine, fără să aibă 50% plus unu din voturi. Traian Igaş i-a transmis lui Zgonea să îşi asume funcţia de preşedinte al Camerei, întrucât nu mai este impiegat de mişcare la CFR Craiova. Gheorghe Ialomiţianu, deputat PDL intrat la redistribuire, i-a amintit lui Zgonea că în 2008, parlamentarii PSD şi PNL şi-au câştigat mandatele de pe locurile doi şi trei.

Băsescu, în America Latină

Preşedintele Traian Băsescu efectuează, în perioada 25-30 ianuarie, o vizită în America Latină, în cadrul căreia va participa la lucrările Summitului Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene - Uniunea Europeană, la Santiago de Chile, şi va face o vizită oficială în Republica Peru. Aproximativ 42 de şefi de state şi de guverne - printre care cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, François Hollande, cel finlandez, Sauli Niinistö şi premierul spaniol, Mariano Rajoy - vor participa la Summitul de la Santiago de Chile. Preşedinţia mai menţionează că delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele Băsescu în această vizită în America Latină este formată din ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, cinci consilieri ai şefului statului, precum şi diplomaţi.

Dobânzile la depozitele în valută, în picaj

În condiţiile în care anul 2013 se anunţă la fel de dificil în plan economic, tot mai mulţi români se orientează spre diverse produse oferite de bănci pentru a-şi asigura banii. Potrivit specialiştilor din domeniul bancar, instituţiile financiare care vor oferi dobânzi mai mari la depozitele în euro vor fi cele care, în continuare, se axează preponderent pe creditarea în valută. Consultanţii le recomandă celor care vor să obţină mai mult profit decât cel oferit de dobânzile la depozite să investească în acţiuni la bursă.

Cel mai mare complex agroalimentar din Capitală, inaugurat de Ziua Unirii: Ocaua lui "Piedone" la Piaţa Progresul

Autorităţile din sectorul 4 al Capitalei au inaugurat ieri noul complex comercial agroalimentar Progresul, cel mai mare de acest gen din Capitală. Evenimentul a avut loc la fix un an de la turnarea pietrei de temelie şi a coincis cu aniversarea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. Noua piaţă, cu suprafaţa de peste 17.700 de metri pătraţi, are pe acoperiş o parcare cu 250 de locuri, din care 100 vor putea fi folosite contra cost de locuitorii din zonă care şi-au pierdut locurile de parcare din faţa blocului, odată cu lucrările de amenajare a pieţei, restul de 150 de locuri fiind destinate celor care îşi fac cumpărăturile în piaţă. Potrivit primarului Piedone, parcarea va fi gratuită în limita a maximum două ore.

ROMANIA LIBERA

DOCUMENTE. Preşedintele Curţii de Apel Cluj instigă la FALS alte curţi de apel pentru REVOCAREA Alinei Ghica din CSM?

Valentin Mitea, preşedintele Curţii de Apel Cluj, instanţă care a declanşat revocarea Alinei Ghica din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a transmis un mail altor 15 curţi de apel, din care se poate interpreta că le sugera cum şi în ce documente să pună motivele revocării care lipsesc din dispozitivele hotărarilor. O hotărare a unei instanţe din care lipsesc motivele pedepsirii ( în acest caz a revocării) atrage nulitatea acesteia. Valentin Mitea a recunoscut pentru Romania Liberă conţinutul mailului cu indicaţiile pentru umplerea golului lăsat de absenţa, din hotărari, a motivelor revocării Alinei Ghica,

Klaus Iohannis loveşte din nou în guvernarea USL

Lăudat în multe rânduri de către conducerea USL, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se transformă într-unul dintre cei mai aprigi adversari ai actualei alianţe de la guvernare. Edilul sibian îşi face un obicei în a critica tot mai multe măsuri venite dinspre Bucureşti, care afectează în primul rând Sibiul, iar după ce săptămâna trecută s-a luat de ministerul Turismului, ieri a intrat în vizor cel al Finanţelor. Potrivit anexelor publicate de acest minister la proiectul bugetului de stat pe 2013, judeţul Sibiu se află în coada clasamentului alocărilor de bani, atât la împărţirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, cât şi la cele pentru cheltuielile cu drumurile judeţene şi comunale.

ZIARUL FINANCIAR

"Adevăratul program de guvernare" uită de creşteri ale PIB de 3-4% şi se întoarce cu picioarele pe pământ

Guvernul îşi temperează estimările de creştere eco­nomică pe termen mediu, anticipând un ritm mediu de avans al PIB-ului de 2,2% până în 2015, faţă de o creştere medie de 3,5% pentru 2013-2015 estimată vara trecută. Practic, strategia fiscal-bugetară 2013-2015 revizuită este un fel de nou pro­gram de guvernare al guvernului Ponta 2, un program de această dată mai aproape de adevăr pentru că, aproape obligatoriu, în jurul cifrelor şi al previziunilor agreate vor fi structurate politicile viitoare. Cu cifrele pe masă şi cunoscând acum mult mai bine decât în urmă cu şapte - opt luni situaţia conturilor statului, guvernul îşi temperează optimismul. Cel puţin pe termen mediu creşterea visată de 4-5% a economiei nu va veni, după cum reiese din document.

Valer Blidar: Reziliez 400 de contracte din cauza TVA la încasare

Omul de afaceri Valer Blidar, unul dintre cei mai importanţi industriaşi români, care deţine fabrica Astra Vagoane Călători din Arad, spune că reziliază contractele cu 400 de furnizori, firme mici, cu trei-patru angajaţi, cu care lucra pentru producţia de vagoane, din cauza măsurii ce obligă firmele mici la plata TVA la încasare. Această măsură se aplică din ianuarie anul acesta la firmele cu afaceri sub 2,25 mil. lei (523.000 de euro). "Nu suntem dispuşi şi nu putem suporta TVA la 400 de facturi. Ministerul de Finanţe îmi pune în cârcă TVA la 400 de societăţi când abia reuşesc să susţin fabrica de vagoane. Pe noi nu ne consultă nimeni când se emit astfel de măsuri, deşi suntem cei care produc bani în economie", a spus Valer Blidar. Blidar spune că decât să se împovăreze cu facturi de la 400 de firme mici, mai bine îşi aduce din străinătate produsele pe care le furnizau acestea.

Mega Image, în discuţii pentru 20 de magazine în Braşov

Retailerul belgian Mega Image, prezent pe piaţa locală cu supermarketurile cu acelaşi nume şi cu magazinele de proximitate Shop&Go, negociază preluarea reţelei de 20 de magazine Luca din Braşov, potrivit unor surse din piaţă. Contactaţi de ZF, reprezentanţii companiei Luca nu au răspuns solicitării privind negocierile cu Mega Image. De partea cealaltă, reprezentanţii grupului belgian, care deţine pe piaţa locală 195 de magazine, spun "suntem interesaţi de noi locaţii în piaţă. În cazul (preluării, n.red.) magazinelor Luca din Braşov, nu comentăm". Aceasta ar fi una dintre cele mai importante tranzacţii pentru Mega Image pe piaţa locală, tranzacţie pentru care belgienii ar putea plăti câteva milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb