• ADEVĂRUL
• Liviu Dragnea aruncă în aer România şi compromite PSD. Cum a calculat paşii pentru ordonanţa de urgenţă salvatoare
Prin refuzul de a demisiona din fruntea Camerei Deputaţilor şi prin dorinţa de a modifica legislaţia penală printr-o ordonanţă de urgenţă, Liviu Dragnea aruncă România într-un zonă nefrecventabilă pentru partenerii externi şi tranformă PSD într-un partid tributar strict interesului său imediat şi personal: anularea pedepsei cu executare. Surse din PSD explică pentru "Adevărul" care e planul prin care Dragnea încearcă să se salveze.
Condamndat în primă instanţă la o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, liderul PSD Liviu Dragnea încearcă să se salveze sfidând interesele României, dar şi ale propriului partid. Surse social-democrate au confirmat pentru "Adevărul" că juriştii PSD, în frunte cu Florin Iordache, pregătesc o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, astfel încât Liviu Dragnea să nu mai poată fi condamnat definitiv. Practic, este vorba de o nouă Ordonanţă 13, dar care va intra în vigoare imediat, nu după 10 zile, ca în iarna anului 2017, când a existat acel răgaz pentru a fi abrogată. Ordonanţa de urgenţă ar urma să modifice articolul din Codul penal referitor la abuzul în serviciu, care a stat la baza condamnării lui Liviu Dragnea. Odată publicată în Monitorul Oficial - deci chiar dacă va fi în vigoare şi numai un minut -, ordonanţa de urgenţă va sili completul de cinci judecători de la Instanţa Supremă să-l achite definitiv pe Liviu Dragnea, în ciuda condamnării în primă instanţă. Demersul liderului PSD de a ordona modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă, adică peste noapte, este cu atât mai revoltător cu cât majoritatea PSD din Parlament tocmai a modificat Codul de procedură penală prin lege. Practic, o lege aflată în drum spre promulgare ar fi dublată de o ordonanţă de urgenţă. Care ar fi explicaţia? Liviu Dragnea susţine că Opoziţia frânează procedura prin care Codul penal şi Codul de procedură penală sunt adoptate în Parlament, deşi tot ce au făcut PNL şi USR a fost să sesizeze CCR, atribut oferit de Constituţie.
• BANCHERUL
• FMI recomanda intarirea independentei BNR, in contrast cu initiativele legislative populiste
Fondul Monetar International (FMI) a recomandat, in urma unei analize ample realizata asupra sectorului financiar romanesc, intarirea independentei Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in timp ce senatorul populist Daniel Zamfir, cunoscut pentru initiativele sale legislative impotriva bancilor si BNR, in tandem cu avocatul Gheorge Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat sa discrediteze sectorul bancar, a propus recent un proiect de lege care urmareste contrariul, adica slabirea independentei BNR.
Astfel, FMI a realizat o analiza detaliata a respectarii principiilor esentiale Basel pentru o supraveghere bancara eficienta, in cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar (FSAP), in urma careia a facut o serie de recomandari in vederea sporirii independentei BNR, si anume:
Revizuirea statului bancii centrale in vederea eliminiarii posibilitatii ca Ministerul Finantelor Publice si ministrul) sa participe la sedintele conducerii BNR;
Introducerea unei prevederi legale pentru protejarea BNR ca institutie impotriva proceselor in justitie pentru masuri adoptate si/sau omisiuni facute in timpul exercitarii activitatii cu buna credinta;
Introducerea unei prevederi legale prin care sa fie facute publice motivele pentru demiterea membrilor conducerii BNR;
Publicarea unor criterii riguroase si adecvate pe care comisiile din Parlament sa le aiba in vedere pentru numirea conducerii BNR;
Adoptarea si implementarea unui cadru post-angajare sau a unei perioade de pauza in situatiile in care angajatii sau membrii conducerii BNR intentioneaza sau ocupa pozitii in cadrul bancilor supravegheate de BNR.
BNR a raspus ca in Statutul sau se prevede in prezent ca membrii conducerii si personalul insarcinat cu supravegherea prudentiala se bucura de protectia legala impotriva actiunilor in justitie in cazul exercitarii atributiilor cu buna credinta, iar costurile legale sunt acoperite de BNR.
"BNR este total de acord cu recomandarea FMI si va urmari sa gaseasca un consens printre toti factorii politici pentru amendarea Statutului BNR cu scopul de "a introduce prevederi legale prin care BNR ca institutie sa fie protejata impotria proceselor in justitie pentru masuri adoptate si sau omisiuni facute in exercitarea atributiilor cu buna credinta".
• COTIDIANUL
• Erdogan, din nou sultan
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se clasează pe primul loc la alegerile prezidenţiale din Turcia desfăşurate duminică, potrivit rezultatelor parţiale.
Erdogan, susţinut de Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, dreapta/conservator), a obţinut 56% din voturi, arată rezultatele anunţate după numărarea a 62% din voturi, potrivit BBC.
Principalul adversar al lui Recep Erdogan, Muharrem Ince, unul dintre liderii Partidului Popular Republican (CHP, centru-stânga), a obţinut 29%.
AKP, formaţiunea lui Recep Erdogan, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar, cu 46% din voturi. Pe locul al doilea se poziţionează Partidul Popular Republican (CHP, centru-stânga), cu 20%, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 51% din voturi, anunţă agenţia de presă Anadolu.
Prezenţa la urne a fost de 87%.
• CURENTUL
• Nova Tech ar vrea să dispară informaţia că e controlată de fugarul Ghiţă dar SRI-ul nu-i permite
În urmă cu un an, jurnalistul Silviu Sergiu publica în ziarul România Liberă articolul "SRI continuă să lucreze cu Sebastian Ghiţă. O firmă controlată de mogulul fugar şi Siveco, desemnate câştigătoare ale controversatului proiect SII Analytics. Reacţia SRI". În articol, jurnalistul anunţa "pe surse confidenţiale din piaţa IT&C" că "SRI urma să notifice Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) în vederea finalizării procedurilor de atribuire" şi că "Nova Tech Integrated Solutions SRL, firma deţinută de un interpus a lui Sebastian Ghiţă şi care îl are ca avocat chiar pe apărătorul omului de afaceri, în asociere cu Siveco România SA ar urma să câştige cea de-a doua licitaţie organizată de SRI, în ceea ce priveşte dezvoltarea Sistemul Informatic Integrat (SII Analytics)".
În reacţia la articolul lui Silviu Sergiu, Serviciul Român de Informaţii nu a infirmat că firma Nova Tech ar fi controlată de mogulul fugar Sebastian Ghiţă, ci a afirmat doar că licitaţia s-a desfăşurat legal. Mai mult, purtătorul de cuvânt al SRI, fostul jurnalist Ovidiu Marincea chiar a confirmat indirect că firma e a lui Ghiţă, declarând pentru România Liberă: "Eu nu înţeleg ce ar trebui să facă SRI dacă la o procedură publică se înscriu firme care au dreptul acesta legal şi câştigă. Legal, nu putem alege noi cine să participe şi cine să câştige".
Am apreciat onestitatea în comunicare a SRI şi cred că e evident pentru oricine că dacă firma nu ar fi fost controlată de Ghiţă, serviciul ar fi spus asta: la ONRC nu apare Sebastian Ghiţă, firma nu îi aparţine, informaţia este falsă. Dar deţinătorul celor mai multe informaţii exacte din România nu a pomenit aşa ceva, ci a explicat : "Faţă de elementele speculative publicate în presă, care fac referire la proiectul SII Analytics, facem precizarea că Serviciul Român de Informaţii a respectat fără echivoc toate prevederile legale care reglementează derularea achiziţiilor publice, iar acestea au fost supuse permanent controlului instituţiilor abilitate. SRI a respectat prevederile legale care reglementează modalitatea de accesare a fondurilor europene şi desfăşurarea achiziţiilor publice în România, a asigurat transparenţă tuturor procedurilor derulate încă de la depunerea documentaţiei de accesare a finanţării necesare implementării proiectului SII Analytics. A prezentat opiniei publice şi a comunicat mass-media toate detaliile necesare înţelegerii scopului, rolului şi modalităţii de funcţionare a SII Analytics, aspecte care au inclus şi date referitoare la modalitatea de organizare şi la criteriile de atribuire a licitaţiei publice organizate pentru implementarea proiectului. De asemenea, a comunicat atât Comisiei de Control Parlamentar a activităţii Serviciului, cât şi altor instituţii sau organizaţii interesate toate datele referitoare la proiectul SII Analytics, de la aspecte legate de fundamentarea necesităţii, până la etapele parcurse de SRI pentru accesarea finanţării şi derularea procedurii de achiziţie."
• CURIERUL NAŢIONAL
• Un val de reacţii după condamnarea lui Dragnea
Reacţiile în presa internaţională nu au întârziat să apară după condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de inchisoare cu executare (decizia nu e definitivă). Presa străină îl prezintă pe Dragnea drept El Lider Maximo al guvernului şi aminteşte scandalurile politice în care a fost implicat de-a lungul timpului, inclusiv condamnarea din 2016, care l-a împiedicat să ajungă la Palatul Victoria, informează Digi24.
,,O instanţă română l-a condamnat pe cel mai puternic politician, un test pentru sistemul de justiţie", titrează The New York Times. De asemenea, jurnaliştii americani avertizează că ,,atacurile asupra sistemului de justiţie sunt puţin probabil să se oprească. În schimb, s-ar putea înrăutăţi după decizia de joi a instanţei".
O reacţie a venit şi din partea agenţiei Associated Press care notează că "cel mai puternic politician din România a fost găsit vinovat de abuz şi condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, un verdict aclamat cu prudenţă de protestatarii antiguvernamentali care timp de mai multe luni au denunţat corupţia de la nivel înalt din această ţară europeană".
• JURNALUL NAŢIONAL
• Un nou protest a avut loc în Piaţa Victoriei din Capitală
Protestatarii au blocat duminică seara intrarea în Piaţa Victoriei, dinspre Bdul Kiseleff şi cea dinspre Bd. Aviatorilor.
Aproximativ 3.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa Guvernului, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de actuala guvernare, după ce mai multe organizaţii civice au anunţat organizarea evenimentului ''Cod roşu de OUG'', pe Facebook.
Protestatarii flutură steagurile Uniunii Europene şi Tricolorul şi poartă pancarte pe care se poate citi "Matematica marca Liviu şi Viorica: Mii, zeci de mii = 73 + 1", "Demisia Guvernului! Dizolvarea Parlamentului! Alegeri anticipate! Fără ordonanţe! Nu favorizaţi penalii din funcţiile publice!", "Pe noi ne uneşte strada". Ei suflă în vuvuzele şi scandează ''PSD, ciuma roşie'', ''Demisia, demisia''.
• ZIARUL NAŢIONAL
• Vanghelie trage cu lansatoru' de rachete
Marian Vanghelie a facut ieri, in direct, afirmatii incendiare. El a sustinut ca judecatorul CCR Petre Lazaroiu a fost chemat de consilierul prezidential Simina Tanasescu pentru a fi amenintat cu un dosar penal facut dupa "reteta Toni Grebla". "Doamna consilier (Simina Tanasescu - n.r.) este o femeie deosebita, dar are un dosar la DNA pe problema mitei doctoratelor. Deci, din acest context, imi dau seama ca presiunea a fost foarte mare. Nu a reusit sa-l sperie pe domnul Lazaroiu. Dar, de fapt, misiunea a fost sa i se transmita ca va fi arestat. Ca sa ne lamurim, va spun concret: i s-a transmis ca va fi arestat", a afirmat Vanghelie. Acesta nu s-a multumit insa cu aruncarea unei singure "nucleare", ci a mai sustinut si ca mai multi judecatori de la Curtea Suprema s-ar fi intalnit, cu doua zile inainte de condamnarea lui Liviu Dragnea, cu Florian Coldea, chiar in casa acestuia din urma. "Stiti unde este casa domnului Coldea? Langa T14. Pe 19 iunie, au fost prezenti la domnul Coldea acasa mai multi judecatori de la Inalta Curte. Eu astept sa ma dea in judecata, pentru ca spun foarte multe lucruri si nimeni nu ma da in judecata. Inteleg ca mai nou, activeaza domnul Bulancea (procuror DNA - n.r), care vrea sa se afirme, considerand ca va fi noul succesor al doamnei Kovesi. Si da telefon, e innebunit, da telefon la tot felul de judecatori pe care ii are agatati si le spune ca ar fi bine ca sa le transmita care sunt in dosarele mele sa ma judece mai repede, sa inchida dosarele si sa ma condamne. Ei sunt in continuare foarte interesati de foarte multe dosare. Cum a fost dosarul domnului Dragnea, si cum sunt alte dosare, care vor ajunge la momentul potrivit", a povestit Vanghelie. Nu in ultimul rand, el a sustinut si ca protestele in strada ar fi opera "unor persoane din mai multe institutii, SRI, SPP, Doi s'un sfert".