REVISTA PRESEI 27.07.2018

Medeea Dumitrache
Revista Presei / 27 iulie 2018

REVISTA PRESEI 27.07.2018

Adevărul

"Ofensivă" diplomatică a Guvernului Dăncilă. Ce spun specialiştii despre şirul de gafe ale guvernanţilor

Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi echipa sa de miniştri continuă seria de gafe diplomatice, în condiţiile în care fac declaraţii controversate în cadrul întrevederilor bilaterale, dar şi în platourile de televiziune. Specialiştii spun că urmările le vom resimţi mai ales în 2019, când România preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi toţi ochii vor fi pe noi.

Premierul Viorica Dăncilă a făcut, miercuri, o nouă gafă diplomatică. Aflată în vizită oficială în Muntenegru, al doilea om din PSD a declarat în cadrul conferinţei comune cu premierul muntenegrean că îi pare bine să fie la Priştina (n.r. - capitală Kosovo, stat nerecunoscut de România). "Mă bucur să fiu azi la Priştina, în prima vizită a unui prim-ministru român în Muntenegru", a afirmat Dăncilă. Aceasta a fost corectată de translatorul oficial, care a spus Podgorica, capitala statului Muntenegru, în loc de Priştina, cum spusese Dăncilă. Pe contul oficial de YouTube al Guvernului muntenegrean, Vioricăi Dăncilă i-a fost tăiat sunetul când spune Priştina în loc de Podgorica. "Dragnea să o ţină acasă pe Dăncilă. Dacă o mai lasă să umble liberă prin lume, va ajunge un pericol la adresa relaţiilor internaţionale ale României", a fost reacţia preşedintelui PNL, Ludovic Orban. Singurul reprezentant al PSD care s-a pronunţat asupra ultimei gafe a Vioricăi Dăncilă a fost Adrian Dobre, fost secretar de stat şi purtător de cuvânt al PSD. Acesta a catalogat declaraţia lui Dăncilă drept o gafă diplomatică într-o zonă cu "multe sensibilităţi istorice".

Bancherul

Piraeus Bank intră în topul băncilor cu cele mai mici dobânzi la creditele ipotecare, dar prezentarea ofertei este incorectă

Piraeus Bank a anunţat astăzi lansarea unui nou credit ipotecar cu a patra cea mai mică dobândă din piaţă, însă banca nu a publicat şi clasamentul pe baza căruia a fost poziţionată oferta sa, pentru a vedea elementele luate în calcul pentru acest top.

Conform calculelor realizate de Bancherul.ro, pe baza datelor băncilor şi a site-ului Calculatordecredite.ro, noua ofertă a Piraeus Bank se află pe locul cinci în topul creditelor ipotecare standard cu cele mai mici dobânzi.

Clasamentul a luat în calcul ofertele standard de creditare, nu ofertele pentru clienţii care-şi încasează salariul la banca de la care obţin împrumutul, aşa cum îşi prezintă Piraeus Bank noul produs de creditare.

Asta pentru că dobânzile la ofertele cu încasarea veniturilor sunt mai mici, iar în momentul în care cei care au obţinut un împrumut nu-şi mai primesc salariul în contul băncii, din diverse motive, dobânda creşte.

De aceea, o prezentare corectă a unui credit se face cu dobânda standard, nu cu cea valabilă doar în anumite situaţii, precum cu încasarea veniturilor, cu asigurare de viaţă sau împreună cu un alt produs bancar, precum un card de credit.

De asemenea, corect şi legal este ca dobânda unui credit să fie prezentată sub forma Dobânzii Anuale Efective (DAE), indicator care include atât dobânda nominală, cât şi comisioanele adiţionale, cu alte cuvinte costul total al unui împrumut.

Piraeus Bank, în comunicatul de presă prin care anunţă noul credit ipotecar, nu face nici una, nici alta.

Prezintă doar dobânda valabilă în cazul clienţilor care încasează venituri în conturile Piraeus Bank, 5,6% fixă în primii cinci ani, nu şi dobânda pentru cei care nu-şi încasează veniturile în bancă, care este mai mare, de 5,99%.

De asemenea, marja fixă la dobânda variabilă, după cei cinci ani, este 3,2% standard, faţă de 2,9% câte este pentru clienţii care încasează salariul în bancă.

Nu este prezentată nici DAE, care ajunge la 6,40% în cazul încasării salariului şi 6,81% standard, aşadar, cu peste un punct peste dobânda promovată de bancă.

Pe site-ul băncii, creditul se promovează la fel, tot cu dobânda de 5,65%, nu cu cea standard, lângă care ar trebui pusă DAE, conform legii, care spune că DAE trebuie să apară lângă costurile unui credit în orice formă de publicitate, aşadar şi într-un comunicat de presă, şi pe site-ul băncii.

Cotidianul

Protocolul SRI - Ministerul Dezvoltării NU este semnat de Dragnea

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir anunţă, joi seară, că protocolul între SRI şi Ministerul Dezvoltării, de pe vremea când era ministru Liviu Dragnea, nu a fost semnat de fapt de acesta, ci de către un secretar de stat.

"Protocolul nu a fost semnat de Dragnea. Ştiu. Este la modă să îl înjurăm pe Liviu Dragnea. Da bine. Dar. Marea "dezvăluire' a protocolului "semnat de Dragnea' făcută de un deputat USR, membru în Comisia SRI, pe pagina personală de Facebook, are o mică problemă: Protocolul NU e semnat de Dragnea. Minciuna a fost instant propagată prin toate gurile de tun media ale statului paralel. În rest, oricâte ceaiuri i s-ar servi de USR lui Dumbravă şi lui Coldea, asta nu suplineşte lipsa de carte: protocolul e semnat "pentru" de un secretar de stat şi NU e semnătura lui Dragnea. În plus, a pune legătură între un protocol de lucru pe zona de IT în infrastructură critică la Ministerul Dezvoltării şi protocoalele cu judecătorii şi procurorii este cea mai mare mizerie manipulatoare a zilei. Penibil. Cei de la USR ar trebui să înţeleagă, vor înţelege la vot, că înjurăturile nu vor reuşi să îi unească pe oameni, nu vor creşte PIB-ul, nu vor aduce investiţii directe şi nu vor băga niciodată bani în buzunarele românilor", a scris, pe Facebook, Daniel Dragomir.

Curierul Naţional

Israelul reacţionează după afirmaţiile lui Petre Daea

După afirmaţiile de marţi seară ale ministrului Petre Daea care a "comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz", ambasada Statului Israel a reacţionat prompt şi a transmis un comunicat de presă în care îşi exprimă "consternarea şi dezamăgirea" cu privire la declaraţiile ministrului agriculturii.

"Ambasada Statului Israel îşi exprimă consternarea şi dezamăgirea cu privire la afirmaţiile domnului ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz. Sperăm, totuşi, că o astfel de asociere a fost făcută de ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime. Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a şase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat. România a făcut progrese extraordinare în domeniul studierii, educaţiei şi comemorării Holocaustului, demersuri care, suntem convinşi, vor continua şi în viitor. Această pagină neagră a istoriei nu trebuie să se repete. În acest sens, niciun efort nu este prea mare pentru ca tinerele generaţii, şi nu numai, să cunoască şi să înţeleagă istoria Holocaustului. Ne aşteptăm ca, pe viitor, terminologia legată de Holocaust să nu mai fie folosită într-un context fără legătură cu acesta", se arată în comunicatul transmis joi de Ambasada Statului Israel.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus marţi la un post de televiziune că incinerarea porcilor infestaţi cu pesta porcină africană "e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz".

"Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2000- 3000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic", a mai spus acesta.

Jurnalul Naţional

Şova: "Mă mir cum a rezistat TAROM până acum"

"Eu spun că nu este lucrul cel mai greu să semnezi contracte, lucrul cel mai greu care astăzi se petrece la TAROM este că a crescut gradul de încărcare al aeronavelor cu 22%. Nu se poate altfel, fără grad de încărcare. Îşi fac propriul sistem de ticketing. Au crescut veniturile, au licitaţii. Azi au un contract cu o firmă care pentru orice rezervare plătesc comision de 5 euro sau în jur de 5 euro comision, chiar dacă acea rezervare este anulată fără preţuri suplimentare. Eu l-am şi întrebat pe manager, mă mir cum a rezistat TAROM până acum, că nu i-a băgat cineva în faliment", a spus Şova.

Întrebat ce are de gând cu ATR-urile vechi pentru care este criticat de politicieni deoarece "îi zgâlţâie" pe toate cursele interne, Şova a răspuns că sunt planuri la TAROM pentru înlocuirea acestei flote.

"A umblat managerul de la TAROM din India, cu rezultate, până în Canada, în sensul identificării unei soluţii pentru înlocuirea acestei flote cu o achiziţie pe termen scurt, de fapt o închiriere sau un leasing care să nu ne condamne la o sarcină financiară foarte mare", a precizat Şova.

El a susţinut că în primul rând la TAROM se cunoaşte vocaţia de manager când vii din privat şi ai exerciţiul acesta, iar "managerul de la TAROM îl are şi îl probează şi la TAROM".

"Al doilea lucru foarte important, chiar face cu pasiune ceea ce face, nu are o agendă paralelă, nu şi-a dedicat timpul şi viaţa doar pentru a-şi adăuga în CV managementul unei companii mari. Pe de altă parte, viziunea, talentul şi pregătirea în management pentru că a făcut lucruri importante care ar fi putut fi făcute şi acum câţiva ani", a adăugat şeful de la Transporturi.

Naţional

Jurma a trimis controlul peste "unitatea de elită" a DNA

Despre controlul dispus de şefa interimară a DNA-ului s-a aflat la doar o zi de când Parchetul General a anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Lucian Onea, fost număr 1 în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti, actualmente doar procuror la acest serviciu teritorial.

Din câte s-a transmis dinspre instituţia pentru care procedura de selecţie a unui nou procuror şef e în plină desfăşurare, controlul are două obiective, ambele cu referire la familia Cosma. Şi anume "situaţia dosarelor şi lucrărilor care privesc, indiferent de calitatea lor procesuală, pe Vlad Cosma, Andreea Cosma şi Mircea Cosma, aflate în lucru la Serviciul teritorial Ploieşti, stadiul urmăririi penale sau al soluţionării acestor dosare/lucrări şi procurorii desemnaţi cu soluţionarea lor", respectiv "verificarea actelor şi măsurilor procesuale dispuse de domnul procuror Onea Lucian Gabriel în dosarele şi lucrările care privesc, indiferent de calitatea lor procesuală, pe Vlad Cosma, Andreea Cosma şi Mircea Cosma, aflate în lucru la Serviciul Teritorial Ploieşti, după dată de 21.05.2018".

Miercuri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte făcuse public faptul că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pe numele lui Onea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb