Rezultatul testelor de stres făcute de Comisia Europeană pentru ţara noastră şi alte state din regiune indică un risc potenţial, în cel mai negru scenariu, ca România să aibă un deficit de 42% din consum dacă ruşii sistează livrările de gaze timp de şase luni.
Scenariul a luat în calcul cel mai mare consum înregistrat în zilele cele mai friguroase din luna februarie precum şi faptul că nu ar exista nicio altă posibiliate de într-ajutorare cu statele vecine.
Autorităţile noastre au spus, în repetate rânduri, că ţara noastră are cea mai confortabilă poziţie din regiune datorită producţiei interne şi că populaţia şi micii agenţi economici nu riscă să dârdâie de frig dacă Rusia face un nou tur de forţă pentru că a scăzut semnificativ consumul faţă de anii anteriori. Astfel, 2014 a adus o medie de necesar de importuri din Federaţia Rusă de până în 10% din consum, faţă de anii cu vârf de consum în care, iarna, importurile ajungeau până la 40%.
Determinarea celor mai negre scenarii de consum şi situaţii de criză în alimentare are, potrivit oficialilor europeni, rolul de a ajuta la găsirea unor planuri de rezolvare a situaţiilor de criză, în funcţie de gravitate.
Din acest punct de vedere, România este văzută ca singura alternativă la gazul rusesc, datorită producţiei interne, care ar face posibilă, în viziunea Comisiei, acordarea de ajutoare statelor vecine aflate în dificultate.
Comisia a şi notat, de altfel, că ţara noastră a întârziat mult cu lucrările la interconectarea cu statele vecine, care să permită exportul de gaze către Bulgaria şi Ungaria, dar şi eventual către Serbia.
Ciudat este rezultatul testelor de stres pentru Bulgaria care, culmea, deşi depinde în totalitate de gazul rusesc, în viziunea Uniunii Europene deficitul acestei ţări ar fi de 66% în cel mai negru scenariu.
Testele de stres analizează impactul suspendării pentru o lună, respectiv şase luni a livrărilor de gaze ruseşti în rândul a 38 de ţări, reacţia acestora, posibilităţile de cooperare şi într-ajutorare.
Comisarul Gunther Oettinger a declarat, ieri, că UE are, acum, în premieră, un tablou complet în privinţa riscurilor şi a soluţiilor posibile şi că va fi pregătită să facă faţă unei situaţii dificile.