Extinderea afacerilor societăţii de foraj petrolier "Dafora" Mediaş (simbol DAFR), controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, s-a resimţit pe Bursă în ultima lună, acţiunile DAFR consemnând cea mai mare creştere în perioada 22 ianuarie - 23 februarie, de 26,31%. În ultimele luni, Dafora a pus mâna pe două contracte importante, unul de lucrări de foraj în valoare de 74 de milioane de lei cu Romgaz, şi altul de 67 milioa-ne de lei pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în Municipiul Mediaş.
Randamente pozitive au fost obţinute şi de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "BT Maxim" au beneficiat de cel mai mare câştig, raportând, în perioada menţionată, o creştere cu 10,33% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro).
În acelaşi timp, indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, a consemnat o apreciere de 7,01%, în vreme ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o creştere de 12,65%. De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a crescut cu 7,36%.
Mai puţin mulţumite au fost persoanele care au preferat să constituie depozite în euro la "Marfin Bank" şi "ATE Bank". Acestea au obţinut în continuare randamente stabile la această categorie de plasament, în ciuda deprecierii monedei europene în raport cu leul, câştigând 0,31% din suma investită iniţial.
În schimb, tradiţionaliştii care au fost suficient de inspiraţi să-şi deschidă depozite în lei au înregistrat randamente mai mari. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, marţi, un câştig de 1,22% din suma depusă, dacă ar fi fost suficient de inspiraţi să aleagă depozitele în lei la ING şi RBS.
Moneda naţională a înregistrat în ultima lună aprecieri considerabile, coborând până la 4,1224 lei/acţiune, făcându-le astfel pe persoanele care nu şi-au utilizat resursele băneşti în ultima perioadă foarte mulţumite. Astfel, cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregis-trat o valorizare a economiilor cu 0,38%, faţă de investitorii care au achiziţionat, în luna ianuarie, bijuterii şi alte obiecte din aur. Metalul galben a oferit o rentabilitate de peste 5,50%, preţul aurului depăşind uşor 108 de lei/gram, potrivit datelor afişate de BNR.
Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc pe site-ul nostru. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.