RODIN TRAICU:  "Probabilitatea ca reactoarele 3 şi 4 să fie construite cu firme asiatice este foarte mare"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 decembrie 2012

Probabilitatea ca reactoarele nucleare 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă să fie construite cu companii asiatice este "foarte mare", potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu, citat de Mediafax.

Potrivit oficialului, ţara noastră îndeplineşte în acest moment toate cerinţele cerute de investitori privind predictibilitatea derulării proiectelor, întrucât Guvernul de la Bucureşti a adoptat toate reglementările legislative cerute de Comisia Europeană.

"România a adoptat pachetul trei pe energie, care transpune directivele europene. Asta face ca orice investiţie în România să fie la fel de predictibilă ca în orice altă ţară europeană. Între timp s-a întâmplat ceva în bine. Eu cred că investitorii străini mai au încredere în acest proiect pentru că s-au schimbat condiţiile. Un investitor nu vine pe încredere, ci pe baza unui «business plan». Dacă legislaţia este unică, europeană, condiţiile de aici sunt absolut identice cu cele din alte ţări", a spus Traicu.

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde euro, a fost iniţiat în 2007. Din compania de proiect, "EnergoNuclear", făceau parte iniţial "Enel" (Italia), "ArcelorMittal" România, "Nuclearelectrica", CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian). Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat, la sfârşitul anului 2010, la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.

După retragerea din proiect a celor patru companii, proiectul a stagnat, întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect. Din "EnergoNuclear" mai fac parte "Enel" şi "ArcelorMittal".

Traicu afirma, la sfârşitul lunii octombrie, că o companie chineză ar putea asigura 40% din finanţarea reactoarelor 3 şi 4, precum şi că societăţi din China sunt interesate să se implice în proiecte energetice de peste trei miliarde dolari în unităţi de producţie a electricităţii în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb