Român exilat în România

MAKE
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 6 mai 2010

Apoteoza carierei făcută de expresia "român" în mass-media a fost atinsă în dimineaţa de ieri, la Antena 3, unde speaker-ul a spus : "Majorarea TVA nu îi va afecta doar pe români, ci şi pe oamenii de afaceri".

Ce era în mintea speaker-ului: că expresia "român" semnifică om necăjit sau, în cel mai bun caz, cetăţean oarecare al ţării ăsteia, cu venituri oarecari.

Ce a spus el, de fapt: că oamenii de afaceri nu sunt români.

Ceea ce a spus şi ceea ce era în mintea lui, intră în combinaţie semantică, generând următorul dis-curs implicit: "Românii sunt majoritatea copleşitoare a acestei ţări, necă-jită sau/şi cu venituri oarecari, iar oamenii de afaceri sunt cei care au depăşit această condiţie, astfel că nu mai corespund definiţiei şi devine absolut neglijabil dacă, totuşi, carecumva, s-au născut aici şi continuă să fie cetăţeni ai României".

Asta este, deja, o concepţie.

În variante cu mici abateri, ea pluteşte în toată mass-media, dar şi pe stradă, în instituţii, în politică, în medii cultivate sau cu pretenţii.

Consecinţa directă a unei astfel de concepţii este un soi de patriotism al sărăciei.

Expresia "Românica", de aparent alint (pe unele blog-uri apare ca "Românika"), destul de răspândită printre oameni de bună condiţie culturală, ilustrează, într-o măsură, tocmai acest sentiment de patriotism al sărăciei.

În spatele folosirii abuzive a termenilor "român" şi "România", se întinde o istorie de douăzeci de ani - istoria postrevoluţionară - de cos-mopolitism şi manipulare politică.

Imediat după Revoluţie, prima care şi-a pus problema desprinderii de tipicul comunist a fost presa.

"Cum să arătăm că nu mai suntem comunişti?"

Modelul cel mai la îndemână de "presă occidentală" au fost posturile de radio "Europa liberă" şi "Vocea Americii", ţinute cu români transfugi.

Din străinătate, ei vorbeau despre guvernul lui Ceauşescu, nu ca des-pre guvernul nostru, pentru că al lor nu mai era, ci îi spuneau "guvernul de la Bucureşti".

La fel, ţara noastră nu mai era şi a lor, ci pentru ei era "România", iar noi nu mai eram "noi" şi pentru ei, ci eram "românii".

În mod ridicol, fosta "Informaţia Bucureştiului" (acum, "Libertatea"), fosta "Scânteia" (acum, "Adevărul"), fosta TVR (devenită "Televiziunea Română Liberă") au început să folosească expresia "Guvernul de la Bucureşti", deşi îşi aveau sediile în acelaşi oraş.

Ca şi când ar fi fost nemţi, ziariştii noştri vorbeau despre "români": "românii au ieşit la iarbă verde", deşi, mai departe nu se refereau nici la francezi, nici la mongoli, ci la ce am mai făcut noi de Întâi Mai.

Tinerii ziarişti au preluat expresiile de la comuniştii vopsiţi din presă - şefii lor - şi le-au conferit un sens nou, care zăcuse până atunci în adormire : "românii" făceau tot soiul de chestii penibile, de la a juca table între blocuri, până la a nu avea ce să pună pe masă de Paşte.

Ei înşişi erau alt soi de români - nişte români exilaţi în România.

Un fel de "români prin accident", căci, la ştaiful lor, ar fi meritat să se nască în Marea Britanie sau, măcar, alături, în Grecia.

De aici şi până la a spune că TVA îi va afecta nu doar pe români, ci şi pe oamenii de afaceri, nu mai este decât un pas mic - cel al neatenţiei lingvistice.

Cu o altă ocazie, am să dezvălui, în această rubrică, ce motive (de autentic orgoliu) am că sunt român.

Nu ţuica şi nu brânza de burduf.

Până atunci, atrag atenţia că nu veţi găsi expresiile îngenunchiate de "român" şi "România" în nici una dintre ediţiile ziarului "BURSA".

Nici măcar o dată în douăzeci de ani de apariţie neîntreruptă.

Cititorii sunt invitaţi (www.bursa.ro) să participe cu subiecte la această rubrică, gândită pentru recuperarea bunului simţ.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Frumos articol, frumoasa atitudine! Imi hraneste orgoliul ..de romanca. Il astept cu interes pe urmatorul.

    1. Este prima reactie in doua zile. Eram derutat,putin dezamagit - inregistrez numeroase reactii la articole cu subiecte ceva mai putin importante decit al acestuia. Multumesc Aisha, m-ai laudat si altadata.

      Linkul la ziarul Bursa nu functioneaza in portalul ziarero.realitatea dot net, si cred ca multi cititori nu va gasesc. Cele bune!

    Mi-am propus sa nu-mi mai scriu niciodata opinia pe site-ul dvs., insa dat fiind subiectul, nu pot sa nu raspund.

    O spun cu cea mai mare amaraciune: 

    POATE CA I-AM PIERDUT PE CEI MAI BUNI DINTRE NOI...IN '89! Cand pasiti pe la Universitate, pasiti cu grija, pasiti cu smerenie, au fost mai buni decat noi! 

    Nu trebuie sa-si dea nimeni viata pentru a fi un "bun roman", dar Ei au facut asta! 

    Primul vers din Imn are valoare de quintesenta "Desteapta-te romane...!"

    Ma bucur ca ati abordat acest aspect. Daca imi permiteti o sugestie, va propun sa abordati momentul '89 dintr-o alta perspectiva fata de cum s-a tot facut pana acum: IN CE AU VRUT ROMANII SA SCHIMBE ROMANIA IN '89? Cred ca numai astfel putem iesi la suprafata, sa clarificam cum vrem sa fie Romania, unde vrem sa ajungem. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb