"România se află pe locul al doilea între statele din UE10, în ceea ce priveşte costul orar al forţei de muncă", a declarat, ieri, economistul şef al Biroului de la Bucureşti al Băncii Mondiale, Cătălin Păuna, citat de Agerpres.
Din raportul prezentat de acesta rezultă că revenirea României la creştere economică depinde şi de capacitatea de absorbţie a fondurilor europene, care pot suplimenta investiţiile de stat, reduse din cauza necesităţii de ajustare fis-cală.
Statele din UE 10 (care au aderat la UE în 2004 şi 2007) au luat o serie de măsuri pentru a spori capacitatea administrativă de absorbţie a fondurilor. Printre acestea, se numără măsuri privind managementul, programarea, implementarea, evaluarea şi monitorizarea, managementul financiar şi controlul. În timp ce Polonia a luat măsuri care se încadrează în patru din aceste cinci categorii, România nu a adoptat decât măsuri privind categoria implementării.
"Cred că România ar trebui să ia măsuri privind simplificarea accesului la fonduri europene", a spus Cătălin Păuna, care a precizat că "România ar trebui să adopte măsuri care să stimuleze exporturile şi să diminueze accesul dificil la fonduri europene pentru comunităţile locale. În afară de reglementările europene, noi adăugăm reglementări la nivel naţional şi trebuie văzut cât de necesare sunt acestea".
Ceea ce ar trebui să preocupe autorităţile, în opinia lui Cătălin Păuna, este ajustarea fiscală şi, în special, identificarea unor surse ieftine, inclusiv de la Instituţii Financiare Internaţionale. "Absorbţia fondurilor europene este împiedicată şi de birocraţie".
Propunerea făcută la Bruxelles ca statele cu deficite excesive să fie sancţionate "nu poate fi aplicată acum, dar ar putea fi discutată pe termen lung", este de părere economistul şef al Biroului de la Bucureşti al BM.