România a urcat 6 locuri în topul global al competitivităţii

Ioana Dogaru
Macroeconomie / 30 septembrie 2015

România a urcat 6 locuri în cadrul Topului Global al Competitivităţii aferent perioadei 2015-2016 de pe poziţia 59 pe 53, conform The Global Competitiveness Report publicat de World Economic Forum.

România s-a plasat peste ţări ale Uniunii Europene (UE) ca Bulgaria, Ungaria, Grecia sau Croaţia, dar sub Polonia, Lituania sau Cehia.

Economia românească stă cel mai bine la capitolul eficienţă, pe locul 44 în lume, în creştere cu şase poziţii comparativ cu clasamentul anului trecut, şi cel mai prost în ceea ce priveşte inovaţia - poziţia 84, comparativ cu locul 78 în 2014.

Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, Florin Jianu a declarat: "Mai avem cu siguranţă multe de făcut pentru a ne alinia statelor competitive, însă consider că dacă statul va monitoriza şi intesifica măsurile de creştere a competitivităţii, în vederea implementării celor 12 piloni de competitivitate, România poate şi trebuie să ajungă în primele 20 de ţări la nivel global în următorii 10 ani. Mediul de afaceri aşteaptă în acest sens cu mare interes să vadă acţiuni concrete din partea Ministerului Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, principalul actor responsabil de angrenarea tuturor factorilor în construirea României competitive".

În privinţa cerinţelor de bază ale unei economii de piaţă, precum gradul de dezvoltare instituţională, infrastructura, mediul macroeconomic şi accesul la servicii de sănătate şi educaţie primară, România se plasează pe locul 70 în lume, urcând în clasament cu 7 locuri faţă de anul trecut.

Cea mai competitivă economie din lume este ca şi anul trecut Elveţia, urmată în ordine de Singapore, SUA, Germania, Olanda, Japonia, Hong Kong, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.

Analiza WEF este realizată pe 140 de economii ale lumii, iar calcularea indicelui competitivităţii se face pe baza unui complex de factori, precum prevederile legislative dintr-o ţară, produsul intern brut şi rata inflaţiei, calitatea infrastructurii, a sistemelor de educaţie şi sănătate şi caracteristicile pieţelor respectivului stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb