Uniunea Europeană a recoltat în 2014 o cantitate record, de 331,7 milioane tone de cereale, pe primul loc fiind Franţa cu 72,7 milioane tone, urmată de Germania (52 milioane tone), Polonia (31,9 milioane tone), Marea Britanie (24,5 milioane tone) şi România (22,1 milioane tone), arată datele statistice publicate ieri de Oficiul european de statistică (Eurostat), citat de Agerpres. În 2014, producţia de cereale a crescut comparativ cu 2013 în marea majoritate a statelor membre, inclusiv în România, de la 20,8 milioane tone la 22,1 milioane tone. De asemenea, producţia de cereale a UE a fost mai mare cu 15,2% în 2014 faţă de producţia medie realizată în 2000-2012, chiar dacă în aceeaşi perioadă suprafaţa cultivată a scăzut cu 5%. În rândul statelor membre, cele mai remarcabile creşteri ale producţiei de cereale au fost înregistrate în cazul statelor baltice, Lituania (72,4%), Estonia (70,3%) şi Letonia (68,3%), urmate de Bulgaria (56,9%), Slovacia (49,3%) şi România (39,1%).
În termeni de valoare, cerealele reprezintă 13% din producţia agricolă a UE şi echivalează cu 25% din producţia vegetală a UE. În schimb, porcinele, vitele şi ovinele reprezintă 17% din producţia agricolă a UE şi acoperă 42% din producţia animală.
În 2014, populaţia de ovine a UE era de 84,2 milioane animale, aproape identică cu cea de vite. Peste un sfert (27%) din ovinele din UE erau crescute în Marea Britanie, care număra 23 milioane ovine, urmată de Spania (18%) şi România (11% cu 9,5 milioane ovine).
Cu toate acestea, România nu se regăseşte printre ţările membre care contribuie cel mai mult la valoarea producţiei agricole a UE. Lider la acest capitol este Franţa, care contribuie cu 18% la totalul UE, urmată de Germania (14%), Italia (13%), Spania (10%), Marea Britanie (8%), Olanda (7%) şi Polonia (5%). Împreună, aceste şapte state membre sunt responsabile pentru trei sferturi din producţia agricolă a UE.