România era şi în noiembrie pe locul doi în UE, după creşterea anuală a preţurilor la producător

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 ianuarie 2009

Creşterea anuală a preţurilor producţiei industriale, de 11,1% în noiembrie 2008, a menţinut România pe locul al doilea în Uniunea Europeană (UE), avansul fiind de 2,7 ori mai mare decât ritmul anual mediu de creştere a preţurilor din întregul bloc comunitar, a anunţat, miercuri, Eurostat.

Luxemburgul a raportat cele mai mari creşteri ale preţurilor la producător, de 20,9%, în timp ce Ungaria s-a clasat pe poziţia a treia, cu un ritm de creştere a preţurilor din industrie de 10,8%.

Potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, la nivelul blocului comunitar, cele mai mici creşteri ale preţurilor au fost înregistrate, în noiembrie 2008 comparativ cu aceeaşi lună din 2007, în Danemarca, Cehia, şi Franţa - de 0,9%, 1,3% şi 1,6%, în timp ce în Grecia, preţurile s-au menţinut la acelaşi nivel ca în noiembrie 2007.

Pe ansamblul Uniunii Europene, preţurile producţiei industriale au crescut, în noiembrie 2008, cu 4,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce în zona euro (exclusiv Slovacia), avansul a fost de 3,3%.

În penultima lună din 2008, preţurile producţiei industriale, cu excepţia sectorului energetic, au crescut cu 3,1% în UE şi cu 2,3% în zona euro faţă de luna similară din 2007, iar preţurile la energie s-au majorat cu 6,6% în blocul european, respectiv cu 6,3% în zona euro, în acelaşi interval. Preţurile bunurilor intermediare au avansat cu 3,6% în UE, respectiv cu 2,7% în zona euro. Preţul bunurilor de uz curent s-a majorat cu 2,9% în UE, respectiv cu 1,9% în zona euro. Bunurile de folosinţă îndelungată s-au scumpit cu 2,7% în statele membre ale UE şi cu 2,5% în zona euro, iar cele de capital - cu 2,9%, respectiv cu 2,2%.

Faţă de luna anterioară, în România, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,9% în noiembrie, potrivit Eurostat, o tendinţă similară fiind înregistrată în UE, unde preţurile la producător s-au diminuat cu 2,1%, şi în zona euro, unde scăderea a fost de 1,9%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb