România, la cheremul producătorilor de gaz

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 mai 2008

România, la cheremul producătorilor de gaz

Principiul gazului: "Preţul gazelor naturale, inclusiv al celui rusesc, se stabileşte conform convenţiilor internaţionale între producătorii de gaz, în proporţie directă cu preţul petrolului. Dacă acesta va creşte, se va mări şi preţul internaţional al gazelor, inclusiv al celui rusesc, obligat să se alinieze cu cele practicate de ceilalţi producători". (Mihai Macsim, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Ruse)

Indiferent de unde va cumpăra gaze, Româ­nia va plăti ce i se va cere, susţine preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Ruse, Mihai Macsim. "Analiza noastră estimează că România ar plăti la oricare alt furnizor mai mult decât ar plăti Rusiei, deoarece trans­portul de la ceilalţi este mai scump. Gazul lichefiat adus din Golf, Marea Nordului,oricare altă locaţie decât Marea de Azov -Marea Neagră va fi mult mai scump", ne-a spus domnia sa.

Dacă privim lucrurile din această perspectivă, majorarea preţului gazelor cu 18% solicitată recent de "Distrigaz Sud" este justificată. Preţul petrolului creşte vertiginos: săptămîna trecută, pe pieţele internaţionale, un baril se vindea cu 135 de dolari, în creştere faţă de săptămâna precedentă, când un baril se vindea cu un preţ maxim de 127 dolari.

Oficialii "Distrigaz Sud" au declarat că majorarea este necesară pentru acoperirea "cos­turilor mai mari cu achiziţia gazelor din import". Totodată, au adăugat că, în cazul în care creşterea de preţ nu va acoperi costurile cu achiziţia gazelor importate din Federaţia Rusă, vor recurge la debranşarea clienţilor rău platnici.

Principiul exportului: "Nu rata pieţe de 150 de milioane de oameni!"

Balanţa comercială româ­no-rusă este puternic dezechilibrată de cererea româneas­că pentru gaze naturale, iar soluţia ar fi ca, în schimb, să exportăm altceva în Rusia. Dar piaţa rusă, o piaţă de 150 de milioane de oameni, este scăpată din mână de exportatorii români.

"Cooperarea ruso-română este îngreunată de lipsa de profesionalism a exportatorilor români, precum şi de absenţa mărfurilor competitive, ca, preţ cu produsele deja existente pe piaţa rusă", ne-a declarat Mihai Macsim. Domnia sa a adăugat că exportul produselor româneşti în Federaţia Rusă se loveşte în acelaşi timp şi de lipsa de promovare a acestora prin mijloace media.

Potrivit Centrului Român pentru Promovarea Comerţului, în luna februarie a anului curent, ţara noastră a exportat o cantitate mică de produse în Federaţia Rusă, ceea ce face ca Rusia nici să nu se afle în "top 10" al destinaţiilor de export.

Primele zece ţări ca destinaţii de export ale României au fost în luna februarie Italia (cu o pondere în totalul exportului României de 16,6%), Germania (16,5%), Franţa (8,1%), Turcia (7,8%), Ungaria (5,1%), Bulgaria (3,8%), Marea Britanie (3,5%), Spania (2,4%), Austria (2,3%) şi Ucraina (2,3%), ponderea cumulatn a acestor ţnri fiind de 68,4%.

Volumul total al comerţului extracomunitar al României, din perioada 01.01 - 29.02.2008, a crescut cu 19,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, exportul înregistrând o creştere de 26%, iar importul o creştere de 15,8%. Valoarea exportului extracomunitar a fost de 1.524,8 milioane euro şi a reprezentat 28,9% din totalul exportului românesc. Valoarea importului extracomunitar a fost de 2.423,8 milioane euro şi a reprezentat 29,6% din totalul importului românesc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Decat o plimbare cu masina ca sa platim taxe, accize, amenzi si dobanzi va fi poate o mai mare bucurie o plimbare cu bicicleta si o felie de paine cu magiun facut de bunica din pomii de prin gospodarie.E curios ca cei ce se plimba acum cu masinile lor super V nu vad dealurile pe care zac o multime de pomi fructiferi lasati in paragina netaiati nesapati ...(probabil ca din accizele ce se iau nu exista lege sa se poata da vreun sprijin pentru intreprinzatorii care ar putea valorifica aceste fructe ce zac acum pe pamant) Exista candva un export substantial de fructe uscate sau conservate la butoi , care a hranit multe din popoarele din jur .Cine este de vina ca am uitat aceasta activitate ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb