Romanii la coada şi din cauya pensiilor private

F.A.
Macroeconomie / 26 octombrie 2009

Activele fondurilor de pensii private din România reprezentau 0,18% din Produsul Intern Brut (PIB) la sfârşitul anului 2008, au anunţat ,azi, reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Dintre statele Europei Centrale şi de Est, cele mai multe economii pentru pensionare le au Polonia (11% din PIB), Ungaria (9,6%), Cehia (5,2%) şi Slovacia (4,7%).

Dintre ţările OECD, Elveţia, Olanda şi Islanda au cele mai consistente economii pentru pensionare, activele fondurilor de pensii private depăşind valoarea Produsului Intern Brut al acestor ţări. În Australia, ponderea pensiilor private in PIB este de 92%, în Marea Britanie de 79%, iar în Finlanda, Statele Unite ale Americii şi Canada depăşeşte 50%.

"Economisirea privata pentru pensie reprezintă un indicator atât pentru bunăstare, cât şi pentru gradul de dezvoltare al unui stat", a declarat Crinu Andanuţ, preşedintele APAPR.

Preşedintele APAPR îndeamnă guvernanţii români să stimuleze economisirea în sistemul de pensii private: "În acest moment, cea mai importantă măsura pe care statul trebuie să o ia este revenirea încă din 2010 la calendarul iniţial de contribuţii pentru Pilonul II - pensiile private obligatorii ,adică virarea unei contribuţii de 3%, şi nu de 2,5%, către conturile personale ale celor 4,4 milioane de participanţi activi din sistem. De la lansare, fondurile de pensii obligatorii au avut performanţe investiţionale remarcabile, depăşind cu mult inflaţia şi fiind printre cele mai profitabile din lume, pentru participanţii lor români", a a declarat Andanuţ.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Noi, pensionarii din Micro-16 , plătitori de facturi la Agenția Bancii Transilvania , str Careiului, oras Satu-Mare , îl rugăm pe Domnul Director al Băncii Transilvania sa deschidă o toaletă, oricât de modestă, în incinta Agenției, aici, amintite, pentru că mulți dintre noi suntem bolnavi și statul la coadă pentru unul, care suferă de prostată de ex., este de -a dreptul jenantă. Nu pot să vă descriu în cuvinte unele scene la care am asistat. Eu i-aș mai cere d-lui director să folosească și celelalte ghișee din bancă. Un singur ghișeu duce la o coadă greu suportabilă pentru vârsta a III-a. După calculele noastre, Banca Transilvania lucră cu câștig și ar rămâne cu plusuri chiar dacă ar mai angaja două funcționare. Apoi, bătrânii vorbesc că mai sunt prin birouri, în spatele informațiilor, câteva domnițe scutite de orice eforturi deranjabile. Nu are importanță ale cui soții sau amante sunt ele. Ar trebui să se simtă și să mai lase consiliatul unor colege venite probabil la o șuetă de fete frumoase, dintre cele cu stare. Că , în bancă, muncește una, din răsputeri , asigurându-le celor scutite de efort, o leafă prea mare. În funcție de spatele pe care îl are, sus-pus, fiecare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb