ROMEPS SOLICITĂ REVIZUIREA URGENTĂ A PROGRAMULUI CASA VERDE: "Materialele ecologice din programul Casa Verde - nocive pentru sănătate"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 2 august 2016

"Materialele ecologice din programul Casa Verde - nocive pentru sănătate"

Drăgan, Ministerul Mediului: "Acum colectăm observaţii, după care le vom analiza"

Programul "Casa Verde", lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), deja a stârnit reacţii negative în rândul jucătorilor din domeniul materialelor de construcţii.

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) susţine că lista materialelor ecologice aferentă acestui program guvernamental cuprinde produse de izolaţie ce pot afecta sănătatea.

Ministerul Mediului a publicat, spre dezbatere, în data de 26 iulie, programele "Casa Verde" şi "Casa Verde Plus", destinate celor care doresc finanţare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante şi izolarea lor cu materiale ecologice.

Producătorii de polistiren expandat din ţara noastră au transmis oficialităţilor o adresă prin care solicită "revizuirea urgentă a programului şi promovarea de soluţii cu adevărat ecologice în programul privind efectuarea de lucrări destinate eficienţei energetice".

Delia Filip, director executiv ROMEPS, susţine, citată de Agerpres: "Ne surprinde decizia Ministerului Mediului de a include în acest program materiale care, atunci când sunt puse în termosistem, devin extrem de periculoase pentru sănătate. Două exemple concludente sunt vata minerală bazaltică şi lâna. Pentru prima dintre acestea ştim că există studii, iar specialiştii au avertizat în nenumărate rânduri că produce daune omului şi mediului. Vorbim despre o toxicitate extrem de ridicată şi despre praful de fibre din componenţa vatei ce poate pătrunde în plămâni şi rămâne reţinut în interiorul lor, provocând grave afecţiuni respiratorii. Totodată, adezivul utilizat pentru lipirea fibrelor conţine formaldehidă, un cunoscut cancerigen. Tocmai de aceea, chiar producătorii recomandă un echipament special pentru cei care pun în operă o lucrare cu vată minerală, astfel încât să se evite inhalarea fibrelor"

Asociaţia atrage atenţia că, în cazul termoizolaţiei cu lână, este vorba despre "un liant care nu poate fi reutilizat şi care poate conţine pesticide": "În plus, atât la vata minerală bazaltică, dar şi la alte materiale ca lâna şi celuloza, calităţile izolatoare sunt cu mult diminuate în cazul infiltrării apei în aceste materiale".

În replică, Mihai Drăgan, directorul Direcţiei Comunicare şi Relaţia cu Parlamentul din Ministerul Mediului ne-a declarat: "Ghidul de finanţare pentru Programul «Casa Verde» este în consultare publică pe site-ul ministerului. În acest timp, primim observaţii de la absolut orice entitate sau persoane, iar după ce se va termina procedura de consultare vom analiza toate observaţiile, după care unele vor fi luate în considerare, altele nu. Până atunci, orice factor intermediar poate depune observaţii şi le mulţumim celor de la ROMEPS pe această cale".

Ministrul Mediului: "Circa 10.000 de români pot beneficia de bani pentru construirea de locuinţe noi sau renovarea cu materiale ecologice prin programul «Casa Verde» şi «Casa Verde Plus»"

Circa 10.000 de români pot beneficia de bani pentru construirea de locuinţe noi sau renovarea cu materiale ecologice prin programul «Casa Verde» şi «Casa Verde Plus», a spus, zilele trecute, ministrul Mediului Cristiana Paşca-Palmer, într-o emisiune televizată, precizând: "În acest mandat, am vrut să punem în România nişte măsuri concrete prin care să stimulăm o tranziţie către economia verde. Or, economia verde înseamnă că avem mediul în centru creşterii economice. Programul «Casa Verde Plus» atinge un domeniu important pentru că materialele de construcţii au o amprentă de carbon mare, în general. O casă ecologică este mult mai ieftină".

Ministrul Mediului a subliniat că programul "Casa Verde" este unul prin care, atât cetăţenii, cât şi autorităţile publice şi persoanele juridice pot să acceseze acest suport financiar ca să-şi schimbe sistemul de încălzire pe panouri fotovoltaice şi solare.

Ministrul de resort a explicat: "Programul integral are prevăzute 198 milioane de lei, dintre care 93 de milioane sunt pentru programul clasic, de înlocuire a sistemelor de încălzire şi 45 milioane lei - pentru partea de materiale de construcţie ecologică. (...) O persoană fizică poate primi o finanţare de 6.000 de lei pentru achiziţia unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziţiei unei pompe de căldură, finanţarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale pentru că panourile solare vor putea să fie finanţate în proporţie de 100%. Asociaţiile de locatari nu vor putea, încă, să acceseze acest program pentru că este o interpretare juridică din cauza căreia nu o pot face. Lucrăm şi la aceasta".

Conform ghidurilor aflate în dezbatere publică, proiectele finanţate prin "Casa Verde Plus" vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi sisteme de iluminat ecologice.

Pentru clădirile publice pot fi obţinute finanţări de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unităţile de cult şi două milioane de lei pentru instituţiile publice. Pentru primării, subvenţia este de maximum patru milioane de lei pentru oraşele cu peste 100.000 de locuitori şi scade gradual până la 500.000 de lei pentru localităţile cu mai puţin de 3.000 de locuitori.

Persoanele care doresc să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenţia pentru Protecţia Mediului de pe raza judeţului unde locuiesc şi să întocmească un dosar. Angajaţii de la Administraţia Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziţie un an pentru achiziţionarea sistemului şi ca să depună facturile pentru decontare. Finanţarea va fi acordată pe principiul "primul venit, primul servit".

Case din cânepă şi var - program paralel cu "Casa Verde"

HempFlax, companie olandeză din segmentul de cultivare şi procesare cânepă, şi Carmeuse, producător important de var la nivel mondial, demarează un proiect paralel cu cel guvernamental - "Casa Verde Cânepă" -, prin intermediul căruia oferă materia primă pentru zidărie, realizată din puzderie de cânepă şi var, pentru trei case în plus faţă de cele selectate de minister.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii acestor companii citează un studiu de German-nova Institut care "a demonstrat că fibrele naturale vin cu un avantaj evident faţă de fibrele de sticlă sau minerale: cantitatea foarte scăzută de carbon".

Sursele citate spune că cei care fie nu au depus dosarul de înscriere în programul iniţiat de Minister, fie nu s-au calificat, pot să acceadă la acest proiect, care acordă produse în valoare de aproximativ 5000 de euro pentru fiecare dintre cele trei case. Perioada de înscriere va avea loc începând cu data de 1 octombrie şi până la 31 decembrie 2016.

Pentru acest proiect poate depune dosar pentru înscriere orice persoană fizică ce are în vedere fie construirea, în regie proprie, a unei case noi, fie un proiect de renovare.

"Cele mai importante criterii de selecţie sunt ca toată zidăria să fie realizată din cânepă şi var şi ca proiectul să se dorească a fi finalizat în perioada de primăvară - vară a anului 2017. Selecţia se va realiza printr-un concurs de proiecte", a subliniat Oana Suciu, Director General HempFlax Romania.

Puzderia de cânepă este produsă de HempFlax în judeţul Alba şi constituie un produs secundar ce reprezintă partea lemnoasă a tulpinii, rezultată după extragerea fibrelor tehnice şi întrebuinţată ca material pentru construcţii ecologice. Varul va fi asigurat de Carmeuse Holding, care are peste 150 de ani de experienţă în producerea varului, a calcarului cu conţinut ridicat de calciu, a varului cu diverse granulaţii şi agregatelor şi care oferă produse indispensabile marilor industrii din domeniul oţelurilor, energiei, mediului şi construcţiilor.

Conform surselor citate, sectorul industrial de afaceri cu cânepă este în continuă creştere în Europa, în anul 2015 fiind raportată o creştere de peste 20%, la 22.000 ha, faţă de 18.300 ha, în 2014.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Daca vata bazaltica conduce la cancer sau nu, n-as pute spune; dar cand aceasta afirmatie vine de la producatorii de polistiren care invoca "niste studii" fara a trimite clar la ce studii , devin curios de sceptic.....

    1. Pe bune Mihaita? Te a facut mamica ta sceptic? Ia monteaza tu niste vata pe pereti stand pe o schela si manipuleaz o bine. Si fa asta toata ziua o vara ntreaga. Dupa aia fa yi o radiografie la plamanii tai inainte buni.

    Cine este interesat in subiectul referitor la daca sau nu este cancerigena vata bazaltica , am gasit studiul facut in 2002 al celor de la IARC (international association of research on cancer). Cautati pe net: "IARC monographs volume 81 ; man-made vitrous fibres". Este SINGURA institutie care tine cont de toate studiile pe aceasta tema. La sfarsitul studiului spune ca vata bazaltica nu este clasificabila ca fiind cancerogena, insa exprimarea este una tipic avocateasca care nu vrea sa expuna IARC la procese cu producatorii de lana. Ei spun ca exista "dovezi insuficiente" cum ca ar produce cancer la oameni si "dovezi limitate" cum ca ar produce cancer la animale. In termeni avocatesti, IARC nu poate fi data in judecata pentru aceste afirmatii; dar eu, om care vreau sa-mi fac casa, citesc printre randuri si constat ca nu ma multumeste exprimarea lor si nici nu vreau sa fac teste pe familia mea......fiecare decide pentru el ce vrea sa retina din acest studiu....m

    1. Eu mi am facut termosistem cu vata si, dupa ce m am mutat, ne am scarpinat toata familia vreo 2 luni. Am chemat o firma de curatenie care a umplut 2 aspiratoare de praf mari cu acele acelea mici de la vata. Nu sfatuiesc pe nimeni sa foloseasca asa ceva. Mentionez ca arhitectul meu a fost de vina. El m a pus sa cumpar tampenia asta. M am certat si cu vecinii ca s a dus si la ei vata asta.

      poate fi si un disclaimer, dar mai degraba cred ca este o exprimare specifica expunerii rezultatelor unei cercetari bazate pe serii de date, esantione, limitate in timp, etc.

      Eu mi-am facut termosistem cu EPS dar dupa 10 ani nu mai izoleaza DELOC. Mai mult era sa luam si foc cu totii cand s-a aprins pe fatada de la un copil care se juca cu focul pe la peretii exteriori... acum cei care isi pun polistiren au noroc ca exista benzi de vata bazaltica impotriva propagarii focului...NASPA sa stai cu frica in san

      Mesaj eliminat, conform regulamentului.

    Bin cate stiu eu, un material este cu atat mai eco cu cat consumi mai putine resurse si energie ca sa l produci. Ce este mai grav, sa produci polistiren din petrolul care se extrage simplu, circula prin conducte si se transforma f simplu in polistiren, sau sa faci distrugeri naturale excavand muntii ptr a scoate bazalt, il transporti cu zeci de mii de camioane poluante, il arzi la 1200 de grade consumand gaz enorm de mult, si apoi obtii un material pe care il trag muncitorii in plamani si care e de 4 ori mai scump. In plus il mai produc si 3 - 4 producatori intelesi intre ei.

    Faptul ca vata a fost inclusa intre materialele verzi trebuie investigat de DNA ptr ca e vorba de spagi si comisioane grase. 

    1. :)))) ce comic esti...la care dintre producatorii de polistiren lucrezi?

      De ce sunt comic? Ce nu e adevarat domnule de la rockwool? Sau de la knauf? Sau de la isover? Sau esti vreun arhitect platit de cei de mai sus sa minti?

      Sunt o persoana care citeste cat mai mult pe internet, despre ceea ce il intereseaza, ceea ce le doresc tuturor celor care vor sa se informeze correct...Sunt si cateva filmulete pe youtube cu cladiri cu polistiren care ard...iti recomand sa te uiti si la ele...

      Mesaj eliminat, conform regulamentului.

    Polistirenul n a afectat pe nimeni niciodata. Este un material de izolatie extrem de bun si foarte ieftin. Este solutia perfecta ptr izolatie termica si fatade corecte. Vata minerala este deasemenea o solutie dar ptr aplicatii speciale ( tevi, conducte, prefabricate etc). Folosirea ei la fatade este o fortare data de dorinta producatorilor de vata de a obtine noi domenii de aplicare. De aici si pana a o baga intr un program gen "casa verde" este o distanra lunga. Tupeul acestor producatori de vata coroborat cu spaga pe care sunt dispusi sa o plateasca este incomensurabil. Trepadusii spagari de la ministerul mediului sunt incredibili de prosti si musca orice vrsjeala ieftina ptr 2 lei spaga si o excursie platita de altii. Adica de cei de la vata. Sistemul nostru public este bolnav. N ai cum sa bagi vata intre materialele asa zis ecologice. Cum sa compari vata bazaltica cu lana si pluta? Creste vata in copaci? Ati innebunit? Vrei sa faci termosistem cu celuloza? Tai copaci ca sa izolezi blocuri si ici ca promovezi ecologia? Doamne fereste de prosti la guvernare!9

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb