Asigurarea termoficării în municipiile unde există centrale termo-electrice (CET) ar putea fi realizată prin construirea unor centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, prin asociere între primării şi Romgaz. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, ieri, la Suceava, citat de NewsIn, că vor fi realizate proiecte de cogenerare de înaltă eficienţă în care vor fi implicate Romgaz şi comunităţile locale. "În acest sens, o asociere cu Gazprom poate să constituie un suport extraordinar pentru realizarea de asocieri la nivelul municipalităţilor pentru cogenerarea de înaltă eficienţă", afirmă domnia sa.
Ministrul Videanu a precizat că fondurile pentru demararea acestor proiecte ar putea proveni din valorificarea disponibilului de unităţi de CO2 alocate României, Ministerul Economiei fiind abilitat de Guvern să se ocupe de acest proces. României i-a fost alocată o cotă de aproximativ 250 de milioane de tone de CO2 şi valorificarea unei părţi din această cantitate ar putea aduce la buget peste un miliard de euro. Adriean Videanu afirmă că aceşti bani pot fi utilizaţi pentru a sprijini comunităţile locale în ideea de a realiza unităţi de producţie a energiei în cogenerare de înaltă eficienţă.
Domnia sa a dat exemplu CET-urile din Suceava şi Braşov, care au fost construite pentru a asigura şi necesarul de energie termică pentru capacităţi industriale. Acestea, între timp, şi-au încetat activitatea. "De exemplu, la Suceava doar 30% din producţie este suficientă pentru a acoperi necesarul de agent termic al locuitorilor municipiului. Vă daţi astfel seama câtă ineficienţă poate să fie în acest sistem", a conchis Videanu.
Ministrul a adăugat că restructurarea totală a producţiei de agent termic trebuie începută cât mai repede. Între timp, până la realizarea noilor capacităţi, Ministerul Finanţelor va asigura şi în acest an subvenţionarea a 45% din costul combustibilului consumat de CET-uri