Compania "Romgaz" intenţionează să devină producător de energie electrică şi analizează orice oportunitate aflată în concordanţă cu strategia sa de diversificare a activităţii în privinţa utilizării resurselor energetice, potrivit datelor furnizate de Romgaz, citate de NewsIn. "Interesul Romgaz în participarea la diferite proiecte pe piaţa de energie poate fi considerat un început motivat de obiectivele formulate în propria strategie: creşterea eficienţei utilizării resurselor energetice şi diversificarea activităţii", spun reprezentanţii Romgaz.
Potrivit acestora, ar putea exista situaţii când Romgaz, ca producător de gaze naturale, va fi avantajat pe piaţa producerii de energie electrică.
Întrebaţi dacă Romgaz urmăreşte să producă energie electrică doar pe bază de gaze naturale, reprezentanţii producătorului de gaze au arătat că sunt interesaţi şi de valorificarea altor resurse energetice: "Considerăm că, pe termen lung şi constant, va fi avantajos pentru Romgaz să-şi extindă prezenţa pe o arie cât mai largă din domeniul resurselor energetice".
Bugetul destinat investiţiilor în producţia de electricitate urmează să fie stabilit în funcţie de posibilităţile proprii şi de oportunităţile fezabile identificate, au adăugat sursele citate.
Romgaz a achiziţionat caietul de sarcini pentru precalificarea în etapa următoare de selecţie a investitorilor care vor contribui, alături de Termoelectrica, la construirea unui nou grup de producere a energiei electrice în cadrul Electrocentrale Doiceşti. Reprezentanţii Romgaz au mai precizat că aportul investitorului în acest proiect va fi stabilit de studiul de fezabilitate.
Firmele care au achiziţionat caietul de sarcini pentru o nouă capacitate de producere a energiei la Doiceşti sunt Electrabel - Belgia, Enel SpA - Italia, Pro Activ Global - România, Gaz de France - Franţa, Mechel International Holding - Elveţia, Alro - România, EDF International - Franţa, AES Corporation - SUA, Brinker EAD - Bulgaria, Edison SpA - Italia, SNGN Romgaz - România, Energan GmgH - Austria. Caietul de sarcini a putut fi achiziţionat în perioada 14-27 iunie 2007, iar urmând ca documentaţia de precalificare să fie depusă până la data de 10 iulie 2007.
În luna aprilie, Termoelectrica a mai depus un anunţ pentru atragerea investitorilor la termocentrala de la Doiceşti. Enel Italia şi Electrabel Belgia depuseseră documentaţia de precalificare în urma primului anunţ. Din documentaţia de precalificare depusă de cele două companii lipseau anumite acte, astfel încât niciuna nu s-a calificat pentru etapa următoare, au explicat reprezentanţii Termoelectrica, fără a preciza actele care au lipsit din documentaţia de precalificare.
Astfel că Termoelectrica a reluat oferta pentru înfiinţarea unei societăţi mixte, cu ajutorul investitorilor privaţi, pentru construirea de noi capacităţi de producere a energiei electrice cu un grad redus de poluare în cadrul Centralei Termoelectrice Doiceşti. Termoelectrica ar urma să participe la capitalul social cu activele existente, care vor fi evaluate de o companie neutră, aleasă de comun acord. Investitorii selectaţi vor participa cu un aport de capital în lichidităţi, care va asigura finanţarea integrală sau parţială a noii investiţii.
De asemenea, în anunţ se subliniază faptul că firmele care nu se înscriu în faza de precalificare nu vor putea participa ulterior la selecţia de oferte propriu-zisă. Oferta se va baza pe un nou caiet de sarcini, elaborat de o comisie special constituită, care va stabili o grilă de punctaj.