Romsilva va economisi peste două mil lei anual, după ce a renunţat la cele 42 de fonduri cinegetice

N.I.
Macroeconomie / 3 august 2009

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva va economisi peste două milioane de lei anual în urma renunţării la cele 42 de fonduri de vânătoare, care au fost recent atribuite de Ministerul Agriculturii, a declarat pentru NewsIn directorul în cadrul RNP, Gheorghe Mohanu.

Astfel, potrivit lui Mohanu, în fiecare an, pentru un fond de vânătoare gestionat, Romsilva cheltuie, în medie, circa 100.000 lei.

"Sunt bani pe care îi cheltuim cu hrana suplimentară a vânatului, pentru că în habitatul natural nu o găseşte în totalitate, cheltuieli cu salariile, fiindcă pentru fiecare fond de vânătoare legea ne impune să avem cel puţin un salariat care să aibă sarcini exclusive pentru acest fond de vânătoare, acesta fiind plătit în medie cu 2.000 lei lunar. La acestea, dacă adăugăm cheltuielile cu chiria, cu tarifele de gestionare, pentru întreţinerea şi paza vânatului, se ajunge la un miliard lei vechi (n.r. 100.000 lei)", a declarat Mohanu.

Acesta a explicat că, la un fond de vânătoare cu cotă mică de recoltare, suma de 100.000 lei înseamnă pierdere pentru Romsilva. "La un fond de vînătoare de pe care nu recoltezi nimic sau unde cota de vânătoare este foarte mică, miliardul acela înseamnă pierdere. Singurele fonduri care pot cât de cât să nu ne ducă la aceste pierderi sunt cele unde am recoltă la specii de vânat mare, urs sau cerb", a mai spus director în cadrul Romsilva.

Mohanu a precizat că în cazul celor 42 de fonduri la care Romsilva a renunţat recent, fiind atribuite de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), în urma recoltării vânatului, se puteau acoperi circa 50% din cheltuielile cu gestionarea. Astfel, Romsilva va economisi circa 50.000 lei pe an, pentru fiecare fond scos din gestiune.

"În majoritatea lor, la cele 42 de fonduri de vânătoare, economiile sunt undeva peste 50.000 de lei, restul fiind pierdere. Astfel, la 42 de fonduri sunt pe puţin 20 de miliarde de lei vechi (n.r. două milioane lei noi) pe care eu (n.r. RNP) le economisesc. Aceşti bani nu mi-i dă nimeni, eu sunt agent economic, care funcţionez prin autofinanţare şi autogestiune. Eu trebuie să acopăr cumva cheltuielile acestea şi de multe ori trebuia să recurg la veniturile din masa lemnoasă. Nu e normal să exploatez şi să valorific masă lemnoasă ca să îmi acopăr pierderile de la vânătoare", a adăugat Gheorghe Mohanu.

El a menţionat că Romsilva se va orienta în viitor şi spre alte activităţi decât vânătoarea, cum sunt excursiile pe traseele turistice şi vânătoarea de imagini.

"Ne vom axa pe un număr mult mai mic de fonduri pe care le vom putea gestiona bine, cu rezultate mult mai bune şi pe protecţie şi pe recoltarea vânatului. Mai mult, căutăm să dezvoltăm activităţile colaterale, de exemplu vânătoarea de imagini sau excursiile pe traseele turistice", a explicat directorul RNP.

Gheorghe Mohanu declara recent pentru NewsIn că Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva vrea să reducă numărul fondurilor cinegetice pe care le gestionează de la 572, câte sunt în prezent, la circa 300, până în anul 2012, deoarece nu sunt profitabile.

Ministerul Agriculturii a atribuit spre gestionare prin licitaţie, săptămâna trecută, 41 de fonduri de vânătoare pentru suma de 841.105,6 euro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb