ROMULUS ANDREI, BANCA TRANSILVANIA: "Nu există cereri de finanţare pentru proiecte rezidenţiale noi"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2020

Ovidiu Şandor: "Probabil proiectele care îmbină interiorul privat cu o zonă publică exterioară vor fi cele mai căutate"

Specialiştii: "Suntem într-un context financiar diferit, în care avem lichiditate, dar lipseşte încrederea"

Pe piaţa rezidenţială nu există cereri de finanţare pentru proiecte noi, a precizat, ieri, într-o video-conferinţă, Romulus Andrei, director în Banca Transilvania.

Conform domniei sale, în ceea ce priveşte proiectele în derulare, în ultimele luni a fost observată o scădere a cererii în special în oraşele mari. "Din proiectele finanţate până acum, vânzările pe credit ipotecar erau între 10% şi 50%, restul achiziţiilor fiind făcute direct cu cash", a subliniat reprezentantul Băncii Transilvania, apreciind: "Lumea a fost carantinată, nu s-au putut face vizionări, nu a mers nimeni la bancă să semneze contracte de credit.

În ceea ce priveşte finanţarea de proiect, am mers pe administrarea proiectelor existente şi am analizat ce devieri ar putea avea loc care să ducă la întârzierea acestor investiţii. Ne uităm foarte atent să eliminăm riscul de finalizare. Nu am oprit utilizările pentru proiectele avansate, pentru că este important să terminăm proiectele în derulare, iar finanţarea acestora nu a fost oprită, cu mici excepţii de amânare, nu de anulare a fondurilor".

În opinia lui Romulus Andrei, vânzările vor reîncepe în lunile iunie şi iulie.

După declararea pandemiei, vânzările în segmentul rezidenţial au scăzut, după cum au spus specialiştii prezenţi la eveniment.

Aceştia subliniază că, în ultimele luni, nu au apărut situaţii litigioase în piaţă.

În ceea ce priveşte costurile imobilelor şi reacţiile cumpărătorilor faţă de acesta, cel puţin pe segmentul premium nu există problema negocierii preţului, majoritatea cumpărătorilor finanţându-se din surse proprii.

Ovidiu Şandor, CEO Mulberry Development, a subliniat, printre altele: "Cred că suntem într-un tip de criză diferit de cel din 2008, pentru că în 2007 au fost foarte multe achiziţii speculative, nu de investiţii, de multe ori pe bani împrumutaţi. De asemenea, acum suntem într-o criză în care nu a dispărut lichiditatea, aşa cum s-a întâmplat în 2008. Suntem, aşadar, într-un context financiar diferit, în care avem lichiditate, dar lipseşte încrederea".

Domnia sa subliniază că vom vedea şi scăderi de preţ, mai ales în segmentul în care cumpărătorii sunt afectaţi financiar în mod direct de actuala criză. "Suntem cu piciorul şi pe frână şi pe acceleraţie şi le vom apăsa în funcţie de cum va evolua piaţa", conchide domnia sa, apreciind că spaţiul exterior va începe să însemne mult mai mult decât ce a însemnat până acum. Probabil proiectele care îmbină interiorul privat cu o zonă publică exterioară vor fi cele mai căutate, evidenţiază specialistul.

De asemenea, este posibil ca solicitările şi gusturile cumpărătorilor să se modifice, respectiv cei care aveau o cameră poate se vor gândi la două camere, cei cu două poate vor dori trei, ca să aibă şi un spaţiu pentru birou.

Niciun proiect imobiliar nu demarează acum, iar investiţiile hoteliere au fost puse pe hold, în timp ce lucrările din segmentele spaţiilor de birouri şi rezidenţial continuă, a mai subliniat sursa citată.

"Cel puţin până la toamnă probabil că doar circa 30% dintre angajaţi se vor întoarce la birou, apoi unii dintre salariaţi vor rămâne parţial acasă, după care se vor muta într-un spaţiu de 15-20 mp pe angajat, ceea ce înseamnă că nevoia de spaţii de birouri nu se va modifica.

În plus, criza din 2009 ne spune că o perioadă de acest gen este benefică pentru mutarea unor investiţii din ţări mai scumpe în ţări mai ieftine, cum ar fi România. Mă aştept ca acest lucru să se întâmple de la anul, astfel încât pe birouri suntem atent pozitivi. Logistica de asemenea pare a fi sigură", concluzionează Ovidiu Şandor.

Şi cumpărătorii analizează şi aşteaptă să vadă ce va mai urma, arată specialiştii citaţi, apreciind că va trebui să ne obişnuim să trăim cu acest Covid 19, care ne-a schimbat vieţile atât de brusc şi radical.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daaa, hai sa halucinam ca preturile cresc la infinit

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb