• Update 18:45 Ucraina vrea o reducere de preţ mai mare de 20% pentru gaze
Autorităţile de la Kiev au anunţat astăzi că au respins o propunere venită de la Moscova pentru o reducere de 20% a preţului pentru gazele naturale ruseşti şi, totodată, au avertizat că nu îşi vor plăti datoriile până când nu se va ajunge la un acord cu privire la preţ, transmite Reuters.
Comentariile făcute de premierul şi ministrul ucrainean al Energiei arată în mod clar că administraţia de la Kiev nu şi-a modificat poziţia în cursul negocierilor cu Moscova.
Întrebat dacă Kievul va plăti miliardele de dolari pe care le datorează Gazprom, ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a declarat pentru agenţia de presă Interfax: "nu, până când nu vom ajunge la un acord general".
-----
• Update 18:20 Putin ameninţă că Moscova va trece la "altă fază" dacă Kievul refuză preţul la gaze propus
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat astăzi Ucraina că va trece la o cu totul "altă fază" în cazul în care Kievul refuză ultima ofertă, de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale ruseşti, relatează AFP, citată de surse din presă.
Potrivit propunerii prezentate de către Gazprom Ucrainei, "după reducerea de 100 de dolari la preţul contractual, preţul final este de 385 de dolari pe mia de metri cubi", a declarat Putin într-o şedinţă de Guvern.
El a declarat, citat de agenţiile ruseşti, că aceste condiţii propuse sunt "aceleaşi" cu cele de care beneficia Ucraina înainte de demiterea fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, în februarie.
"Partenerii noştri ucraineni par să fie îngrijoraţi de faptul că reducerea poate să fie aplicată uşor şi suprimată uşor, în mod unilateral", a adăugat Putin, referindu-se la o solicitare a negociatorilor ucraineni, care au cerut ca reducerea tarifului să fie înscrisă în contract, de teamă ca aceasta să nu fie anulată.
"Nu ne-am comportat niciodată în acest fel, am dat întotdeauna dovadă de cel mai mare respect faţă de angajamentele noastre. Dacă dăm crezare informaţiilor pe care le primim în prezent, problema nu se află în aceste mecanisme, ci în faptul că partenerii noştri ucraineni vor mai mult decât aceste reduceri, ei consideră că pot să pretindă mai mult. Dacă aşa stau lucrurile, atunci se pare că negocierile sunt conduse în mod conştient în impas", a declarat şeful statului rus.
"Noi apreciem că propunerile noastre sunt ale unor parteneri, orientaţi către susţinerea economiei ucrainene într-un moment dificil", a continuat Putin.
"Dar dacă propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la cu totul altă fază, însă nu este opţiunea noastră. Nu asta vrem", a adăugat preşedintele rus.
------
Gigantul rus Gazprom a anunţat astăzi că a amânat pentru 16 iunie ultimatumul dat Ucrainei pentru plata datoriei sale la gaze şi continuarea livrărilor, în timp ce, tot astăzi, continuă negocierile la Bruxelles, informează AFP.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat la întrevederile cu Günther Oettinger, comisarul european al Energiei: "Partea rusă a făcut un pas în favoarea continuării negocierilor, care în ultima vreme au fost destul de intensive, şi a hotărât ca trecerea la sistemul de preplată să fie amânată pentru luni, la ora 10".
Ieri noapte, Kreminul a emis un comunicat, prin care informa că preşedintele rus Vladimir Putin a cerut delegaţiei ruse să continue negocierile cu "poziţii constructive", pentru a se ajunge la un "acord reciproc acceptabil" între Rusia şi Ucraina. Anterior, Putin discutase la telefon pe această temă cu cancelarul german Angela Merkel.
O nouă reuniune pe tema gazelor are loc astăzi în Bruxelles între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană, în prezenţa miniştrilor rus şi ucrainean ai Energiei, Aleksandr Novak, respectiv Iuri Prodan.
Gazprom insistă asupra rambursării de către Ucraina a întregii sale datorii pentru gaze (4,5 miliarde dolari) şi ameninţă că va cere un regim de plată în avans pentru livrările către Kiev. Aceasta înseamnă o eventuală întrerupere a aprovizionării Ucrainei, ceea ce va risca să perturbe livrările către UE.
Gazprom a amânat deja ultimatumul de pe 3 până pe 9 iunie, apoi de pe 9 până pe 10 iunie, după ce a primit o primă tranşă de la Kiev, de 786 milioane dolari.
Autorităţile ucrainene contestă preţul cu care sunt taxate de la 1 aprilie - 485 dolari pentru mia de metri cubi, un nivel-record în Europa, după preluarea puterii de către prooccidentali.