RWEA: "Producătorii de energie verde au muniţie de la Preşedinţie ca să dea statul în judecată"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 ianuarie 2014

RWEA: "Producătorii de energie verde au muniţie de la Preşedinţie ca să dea statul în judecată"

Zgonea îl acuză pe Băsescu că sabotează micşorarea facturilor la energie

Retrimiterea în Parlament de către preşedintele Traian Băsescu a Legii care amână tranzacţionarea unei părţi importante a certificatelor verzi oferă o muniţie formidabilă operatorilor din piaţa regenerabilelor, care se pregătesc să dea statul în judecată, ne-a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociaţiei pentru Energie Eoliană (RWEA).

În cererea de reexaminare, preşedinţia arată că această modificare a schemei de ajutor de stat acordat energiei regenerabile nu a fost pre-notificată la Comisia Europeană, că este inoportună şi expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

Ionel David ne-a explicat: "Este o situaţie fără precedent. Este prima cerere de reexaminare fondată pe încălcarea unui tratat internaţional. Dacă Parlamentul reîntoarce la preşedinte legea în aceeaşi formă şi nu ţine cont de observaţii, atunci companiile producătoare de energie curată care s-au decis să atace statul la ICSID vor avea muniţie formidabilă, care le sporesc considerabil şansele de câştig a proceselor".

Ziarul BURSA a publicat, în exclusivitate, la finalul anului trecut, informaţia că mai mulţi producători de energie din surse regenerabile se pregătesc să dea statul în judecată la curtea de arbitraj ICSID de la Washington. Ionel David ne-a precizat că investitorii sunt extrem de nemulţumiţi, pentru că Legea aprobată de Parlament nu garantează recuperarea acestor certificate verzi amânate şi conţine o prevedere prin care cotele obligatorii de producţie a energiei verzi din totalul consumului naţional de electricitate vor fi stabilite anual de către Departamentul pentru Energie, în urma recomandării ANRE (reglementatorul pieţei de energie). "Sunt cel puţin doi membrii ai asociaţiei noastre care pregătesc dosarele să acţioneze statul în judecată la ICSID pentru că aşteptările lor legitime au fost înşelate şi a fost încălcat principiul predictibilităţii legii", a subliniat domnia sa.

Reprezentantul RWEA susţine că soluţia logică este ca Parlamentul să suspende aplicarea ordonanţei cu amânarea tranzacţionării certificatelor, pe care controversata lege o aprobă, până la primirea unui răspuns din partea Comisiei Europene pentru micşorarea sprijinului acordat energiei curate.

De asemenea, retrimiterea în Parlament a Legii creează o mare confuzie în piaţă pentru că producătorii nu mai ştiu câte certificate o să primească: ordonanţa suprapune amânarea tranzacţionării certificatelor cu diminuarea numărului acestora de la 1 ianuarie 2014, iar hotărârea de guvern care aprobă diminuarea numărului de certificate acordate producătorilor nu permite această suprapunere. Concret, producătorii care intră în piaţă după 1 ianuarie 2014 primesc mai puţine certificate, dar nu cad sub incidenţa amânării tranzacţionării lor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a criticat, ieri, iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu de a retrimite Parlamentului spre reexaminare Legea pentru aprobarea OUG nr. 57/2013, prin care este reeşalonată acordarea de certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă, modificare despre care spune că a dus la scăderea facturilor pentru energie electrică. Valeriu Zgonea acuză faptul că orice întârziere în aplicarea acestei modificări afectează relansarea industriei autohtone.

Domnia sa susţine, într-un comunicat: "Deşi Comisia Europeană a trimis un prim răspuns pozitiv pentru această modificare, preşedintele nu este de acord ca românii să plătească mai puţin factura la energie electrică. Pe Traian Băsescu îl interesează numai să pună beţe în roate Guvernului. De aceea face tot posibilul pentru a amâna intrarea în vigoare a acestei modificări".

Valeriu Zgonea susţine că efectele sabotajului preşedintelui se vor resimţi în buzunarul cetăţenilor şi că vor creşte costurile cu energia pentru industrie.

Niţă: "Sunt informaţii eronate incluse în cererea de reexaminare a preşedintelui"

Departamentul pentru Energie, condus de ministrul Constantin Niţă, care a promovat ordonanţa de urgenţă privind amânarea certificatelor verzi, susţine că sunt informaţii eronate incluse în cererea de reexaminare a preşedintelui. Într-un comunicat de presă, Departamentul precizează: "Comisia Europeană a confirmat primirea prenotificării în data de 2 august 2013. Prenotificarea este înregistrată în SANI (State Aid Notification Interactive System) sub indicativul SA 37177 2013/PN-Modificări aduse schemei de sprijin prin certificate verzi. În urma transmiterii prenotificării de către autorităţile române, Comisia a apreciat că < la prima vedere, modificările supuse atenţiei de către autorităţile române nu par să ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate >. În ceea ce priveşte procedurile de lucru în relaţia cu Comisia Europeană, precizăm că prenotificarea este o etapă necesară în relaţia de informare a Comisiei, deoarece dă posibilitatea acesteia să solicite clarificări şi informaţii suplimentare înainte de luarea unei decizii".

Sursa citată susţine că în scrisoarea din 3 octombrie 2013, invocată în cererea Preşedinţiei, sunt enumerate măsurile pentru care se face invitaţia de notificare şi că în data de 25 octombrie 2013, s-a întâlnit Grupul de lucru constituit pentru redactarea notificării (Departamentul pentru Energie, Consiliul Concurenţei, ANRE, OPCOM, Transelectrica). "În urma reluării dezbaterii OUG 57/2013 în Parlament, care urma să conducă implicit la modificări, pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare măsuri contradictorii care să conducă la reluarea procedurii, notificarea a fost amânată până la finalizarea dezbaterilor din Parlament şi adoptarea legii", se mai arată în comunicat.

Departamentul consideră că ajustarea reglementărilor este necesară, având în vedere şi faptul că măsurile sunt luate în condiţiile în care există toate premisele ca România să atingă din anul 2014 obiectivul naţional asumat pentru anul 2020 prin Directiva 2009/28/CE privind ponderea energiei din surse regenerabile, de 24% în consumul final brut de energie, arătând că, în acest context "trebuie să analizăm cu atenţie ce înseamnă interesul naţional şi cum alegem să ne apărăm consumatorii casnici şi industriali".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb