S&P: România are cel mai nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente din UE

F. A.
Macroeconomie / 1 noiembrie 2010

Ţara noastră are, în prezent, cel mai nereformat şi nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente ale Uniunii Europene, potrivit concluziilor raportului "Global Aging 2010: An Irreversible Truth", publicat de agenţia internaţională de rating Standard&Poor"s. Conform acestui studiu, sistemul public de pensii din ţara noastră va suferi o creştere a cheltuielilor cu pensiile de 6,4% din PIB în următoarele decenii, de la 8,4% din PIB în 2010 la 14,8% din PIB în anul 2050, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Analiza S&P cuprinde 49 de state, reprezentând mai bine de două treimi din populaţia globală, iar România se situează în toate clasamentele de sustenabilitate pe unele dintre cele mai slabe poziţii. Restrângând analiza doar la economiile emergente membre ale Uniunii Europene, România ocupă ultimul loc la capitolul sustenabilităţii financiare a sistemului de pensii de stat, ceea ce ameninţă stabilitatea economică şi financiară a ţării pe termen lung.

"Analiza Standard&Poor"s trage un nou semnal de alarmă privind nevoia accelerării reformelor în sistemul de pensii de stat, mai ales în ţări ca România. Excesele şi greşelile trecutului au dus sistemul public de pensii într-un punct mort, practic în faliment tehnic, iar vestea cea mai proastă este că perspectivele demografice sunt şi mai îngrijorătoare. Toate estimările instituţiilor internaţionale arată că România este în cea mai defavorabilă poziţie demografică dintre toate statele Uniunii Europene, ceea ce va majora puternic presiunile asupra sistemului de pensii de stat. Practic, pentru tinerii de astăzi, singura speranţă pentru un venit decent este economisirea în sistemul de pensii private, întrucât pensia de la stat va fi cel mult simbolică", a afirmat Crinu Andănuţ, Preşedintele APAPR, în legătură cu rezultatele studiului S&P.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. S&P ar cam trebui sa-si vada de treaba. Sau cel putin sa puna mana pe carte! Sistemul de pensii din romania este oricand sustenabil. Ceea ce nu este sustenabil si creste ponderea intregului sistem in PIB este regimul rentelor (pensiilor) de serviciu si de stat! economisirea in fonduri private de pensii? de ce nu la o banca serioasa?! au randamente mai mari si risc mai mic decat bancile?

    pensiile pe care le sustin fondurile private de pensii au aceiasi rata de risc ca orice fond de investitii! Care este, pe fond ,diferenta intre fondurile de pensii de la noi si FNI ? 

    1. Aveti dreptate. De cand ,gasca de amatori in probleme economice este interesata de problemele sistemului de pensii din Romania? Vor sa mai stimuleze niste ganguri-in sens penal-numite fonduri de investitii,unele sub oladuirea unor banci, sa intre pe piata asigurarilor de viata iar banii sa ingroase dividendele actionarilor? Sper ca nu peste mult timp ,cand cele trei ciume politice,rosie,galbena si portocalie vor face loc altor forte politice ,reale . Care vor pune la locul lor gasca analistilor amatori de la Standard and Poor!

      Aveti dreptate. De cand ,gasca de amatori in probleme economice este interesata de problemele sistemului de pensii din Romania? Vor sa mai stimuleze niste ganguri-in sens penal-numite fonduri de investitii,unele sub oladuirea unor banci, sa intre pe piata asigurarilor de viata iar banii sa ingroase dividendele actionarilor? Sper ca nu peste mult timp ,cand cele trei ciume politice,rosie,galbena si portocalie vor face loc altor forte politice ,reale . Care vor pune la locul lor gasca analistilor amatori de la Standard and Poor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb