Ministrul agriculturii, Dan Motreanu, a solicitat sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor în vederea asigurării condiţiilor optime pentru sacrificarea mieilor, în conformitate cu normele sanitar-veterinare, a informat, recent, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).
Ministrul agriculturii, Dan Motreanu, a solicitat sprijinul MAI, astfel încât sacrificarea şi comercializarea mieilor de Paşte să se desfăşoare potrivit normelor impuse de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). "De modul în care Direcţiile Sanitar Veterinare vor colabora cu primăriile depinde aprovizionarea în bune condiţii a consumatorului cu miel, de Paşte", a spus Dan Motreanu.
Ca urmare a solicitării primite de la Motreanu, secretarul de stat în MAI, Victor Paul Dobre, a transmis prefecturilor dispoziţia de a colabora cu Direcţiile Veterinare, în perioada premergătoare sărbătorilor de Paşte.
Mai mult, MAI, Autoritatea Veterinară şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) organizează, astăzi, o videoconferinţă pentru a definitiva acţiunile comune de control din perioada sărbătorilor.
Potrivit unui ordin emis de ANSVSA, este obigatorie înregistrarea sau autorizarea sanitar veterinară a tuturor unităţilor şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii animalelor, începând de joi, 22 martie.
Ciobanii care doresc să vândă miei de Paşte trebuie să găsească un transportator autorizat dar, până atunci, sunt obligaţi să-şi înregistreze stâna la Direcţia Sanitar Veterinară din judeţ. Această înregistrare se obţine pe baza unei declaraţii pe propria răspundere că în stână sunt respectate normele sanitar-veterinare.
În ceea ce priveşte comercializarea cărnii de miel, ANSVSA a anunţat, recent, că este obligatoriu certificatul de sănătate publică veterinară şi marca de sănătate. Sacrificarea mieilor în abator este obligatorie în cazul comercializării, iar pentru autoconsum proprietarul îşi poate sacrifica animalul în gospodărie. În acest caz, proprietarul trebuie să fie asistat de un medic veterinar, care să verifice dacă normele de igienă sunt respectate. Dacă mielul este sacrificat într-un abator care corespunde normelor europene, este permis exportul. Dacă animalul se sacrifică într-o unitate aflată în perioadă de tranziţie, proprietarul poate comercializa carnea de miel doar în ţară. Există şi varianta ca abatorul să primească o autorizaţie sanitar-veterinară provizorie, valabilă pentru o perioadă de 5-10 zile. În această situaţie, carnea de miel se poate comercializa doar pe raza judeţului. Proprietarul este obligat să respecte prevederile legale, iar în caz contrar riscă amenzi între 200 de lei şi 300 de lei.