Salariaţii de la uzina Dacia au intrat în cea de-a doua săptămână de grevă generală şi sunt hotărâţi să continue protestul, după ce negocierile de ieri între administraţie şi sindicat s-au soldat cu un nou eşec, informează NewsIn. Patronatul a venit cu aceeaşi propunere, o creştere medie a veniturilor salariaţilor cu 250 de lei, iar liderii Sindicatului Automobile Dacia (SAD) au respins această ofertă.
"Greva continuă, negocierile continuă. Vreau să vă explic clar un lucru. O grevă se declanşează prin membrii de sindicat. SAD are 9.800 de membri şi din ei 7.600 sînt în grevă. Asta ca să ştie opinia publică câţi oameni au aderat la grevă", a afirmat viceliderul SAD, Ion Iordache.
El a mai spus că a depus, ieri, la Tribunalul Argeş, listele cu angajaţii care au semnat pentru declanşarea grevei. "Ca element de noutate vreau să spun că am depus la Tribunal lista cu semnături a greviştilor. Nu am niciun fel de teamă pentru miercuri, la proces. Sunt convins că o să fie o judecată corectă şi vom câştiga" a precizat viceliderul SAD.
În data de 2 aprilie, se va judeca la Tribunalul Argeş procesul prin care patronii de la Dacia solicită întreruperea grevei pe motiv că este nelegală, administraţia susţinând că la grevă participă doar 49% dintre salariaţi, şi nu 80% cum a precizat sindicatul.
Negocierile de ieri au durat aproape trei ore, iar sindicaliştii au precizat că se consultă cu greviştii asupra tuturor propunerilor făcute de administraţie. "Ei vor hotărî dacă trebuie să acceptăm oferta sau nu. Deocamdată, noi continuăm cea de-a şasea zi de grevă" a încheiat Ion Iordache.
Angajaţii uzinei Dacia au intrat în grevă generală pe timp nelimitat la începutul săptămânii trecute, după ce au respins oferta administraţiei de majorare salarială cu 12%, pretenţiile lor fiind mult mai mari. Sindicatul Uzinei a întocmit o listă cu 14 revendicări, printre cele mai importante numărându-se mărirea salarială în sumă fixă de 550 de lei, în două tranşe, şi prime de Paşte şi de Crăciun, în valoare de 50% din salariul mediu brut total pe societate.
Administraţia uzinei a dat în judecată sindicatul privind legalitatea grevei, însă Tribunalul Argeş a amânat procesul până în data de 2 aprilie, sindicaliştii motivând că nu şi-au angajat avocat.