Salariaţii din agricultură şi micii producători vor veni la Bucureşti, pe 2 iunie, ca să protesteze în faţa Guvernului faţă de "dezinteresul cu care este tratată agricultura", a declarat ieri Nicolae Ştefan preşedintele Federaţiei Sindicale Agrostar. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de modul în care ministrul agriculturii Gheorghe Flutur i-a tratat şi le-a analizat revendicările în urma pichetării din data de 21 aprilie 2005.
"În loc să vadă problemele reale cu care ne confruntăm domnul ministru a apreciat că în spatele acţiunii noastre stau unii baroni locali ale căror firme au diverse litigii cu statul. Ori noi am protestat pentru stabilitatea locurilor de muncă, ţinînd cont că în peste 30 de societăţi agricole s-au anunţat disponibilizări de personal ca urmare a modificării legislaţiei", susţine liderul sindical Ştefan Nicolae.
Printre revendicările celor pes-te cinci mii de oameni din agricultură ce vor veni să demonstreze la Bucureşti figurează efectele integrării sectorului agricol în UE asupra forţei de muncă şi fermierului romîn; absenţa susţinerii financiare a viticulturii, pomiculturii şi legumiculturii; criza din zootehnie; recalificarea şi reconversia forţei de muncă din mediul rural; reorganizarea sectorului de cercetare; lipsa de protecţie atît a consumatorului, cît şi a producătorului român; sărăcia din mediul rural.
Liderul sindical a criticat, totodată, intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe proiectele de modificare a legii proprietăţii, ceea ce va opri, în opinia sa, orice gen de dezbatere.
"Dacă aceste proiecte vor fi aprobate în forma actuală, instanţele de judecată vor fi sufocate de plîngerile agenţilor economici, care de bună credinţă, au făcut investiţii în agricultură şi acum se trezesc că, de fapt, au aruncat banii pe fereastră. Cele 14 mii de miliarde de lei acordate drept cupoane agricole au secătuit inutil bugetul statului, încurajînd o agricultură falimentară în care cinci milioane de proprietari stăpînesc cîte un petic de pămînt după urma căruia abia îşi duc zilele. Banii ar fi trebuit să fie alocaţi pentru programe de retehnologizare, pentru încurajarea asocierii proprietăţii în vederea exploatării mai eficiente", susţine Nicolae Ştefan.
Sindicaliştii au plănuit să vină la Bucureşti cu produsele specifice (ouă, roşii, cartofi) pe care să le depoziteze în faţa Guvernului cît şi cu maşinile, tractoarele şi alte utilaje agricole din dotare.