Reprezentanţii salariaţilor Electrica SA şi ai filialelor sale (privatizate şi neprivatizate) aşteaptă să fie convocaţi de OPSPI pentru rezolvarea problemei vânzării pachetului de 10% din acţiunile care li se cuvin la Electrica Oltenia, ne-a declarat Petrică Pohrib, liderul unei asociaţii a salariaţilor. Domnia sa ne-a declarat: "Recent, am anunţat public că vom acţiona în judecată instituţiile statului pentru că, dintr-o eroare legislativă, Electrica poate să vândă către CEZ, acţionarul majoritar al Electrica Oltenia, inclusiv pachetul nostru de acţiuni. Am fost contactaţi de autorităţi şi ni s-a spus că vom fi convocaţi, în curând, la OPSPI pentru a rezolva problema acţiunilor ce ni se cuvin".
Potrivit legii, salariaţii au dreptul să cumpere aceste acţiuni la preţul la care le-a cumpărat şi CEZ la momentul privatizării. Potrivit celor două asociaţii salariale, pentru achiziţia acţiunilor, le-ar trebui circa 40 de milioane de euro.
Dar, conform Contractului de privatizare al Electrica Oltenia, preţul pentru pachetul de acţiuni cumpărat de CEZ, reprezentând 24,62% din capitalul social al societăţii, este de 47,4 milioane de euro. Pentru subscrierea aferentă majorării de capital social, CEZ a cheltuit 103,6 milioane euro. Astfel, cehii au ajuns la o participaţie de 51%.
Potrivit unei declaraţii recente a ministrului Economiei, Adriean Videanu, CEZ oferă peste 350 milioane de euro pentru preluarea acţiunilor pe care Fondul Proprietatea (FP) şi Electrica le deţin la subsidiarele grupului ceh din România (CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii), desprinse din Electrica Oltenia.
Până în prezent, autorităţile nu au comentat situaţia încâlcită a vânzării acţiunilor ce li se cuvin salariaţilor, pe motiv că sunt în derulare negocierile cu CEZ.