Scandal între transportatori şi agenţia de turism Christian Tour

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 5 iulie 2016

Scandal între transportatori şi agenţia de turism Christian Tour

COTAR acuză Memento Bus (parte a Grupului Christian Tour) că încalcă legile din domeniul transportului rutier de persoane

Memento Bus cere Corpului de Control al Primului Ministru să se implice în combaterea "mafiei şi a practicilor ilegale din transporturi"

----------

Actualizare 15:20 COTAR răspunde Christian Tour: "Memento Bus nu vinde pachete turistice cu vouchere de călătorie, ci bilete de transport cu autocarul"

"Memento Bus lansează acuzaţii false, nefondate şi nejustificate împotriva transportatorilor care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu cadrul legal, dar şi împotriva Ministerului Transporturilor şi ISCTR, pentru că instituţiile statului şi-au permis să aplice legea, adică să le facă mai multe ccontroale şi să le aplice sancţiunile prevăzute de lege", susţin reprezentanţii COTAR, într-un comunicat de presă care vine ca replică la conferinţa de ieri a Christian Tour.

Printre altele, COTAR acuză Memento Bus că nu vinde pachete turistice cu vouchere de călătorie, ci vinde bilete de transport cu autocarul, "făcând concurenţă neloială transportatorilor care circulă în legalitate".

COTAR susţine că firmele Memento Bus şi Christian Tour că ar opera ilegal pe rutele de transport de persoane în ţara noastră şi subliniază că aşteaptă ca organele de control şi Ministerul Transporturilor să-şi facă datoria în legătură cu activitatea acestora.

(E.O.)

-----------

Un nou scandal a izbucnit în lumea transportatorilor. De data aceasta, companiile de transport rutier se îndreaptă împotriva operatorului turistic Memento Bus, care aparţine Grupului Christian Tour.

Societăţile care prestează servicii de transport public de călători acuză Memento Bus că efectuează curse regulate de linie fără licenţă.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au transmis o scrisoare ministrului transporturilor Dan Costescu, în care subliniază că Memento Bus "creează mari probleme altor societăţi de transport de persoane prin servicii regulate autorizate în acest sens de către autorităţile competente, pentru că Memento Bus încalcă legile din domeniul transportului rutier de persoane şi îndeamnă prin activităţile sale şi alte societăţi la încălcarea legii, iar societăţile autorizate în acest sens sunt descurajate în efortul continuu de a fi în pas cu noile prevederi legale. Astfel, Memento Bus, contrar obiectului său de activitate declarat, efectuează curse regulate de transport persoane, pe trasee şi la ore bine stabilite, în mod continuu şi regulat (...), sub umbrela aşa-zisei licenţe tip charter".

În replică, Ilie Dumitru, avocatul Christian Tour şi Memento Bus, a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă: "Cursele regulate de persoane au un sistem deschis - opresc în toate staţiile, sunt obligate să permită coborârea şi urcarea călătorilor în orice staţie, biletul de autobuz se plăteşte la şofer. Spre deosebire, călătoriile turistice presupun agenţii de turism prin care sunt constituite grupuri de turişti, aceiaşi călători pleacă dintr-un loc stabilit şi ajung în alt loc de asemenea stabilit, preţul fiind achitat anterior, maşina nu opreşte în staţii intermediare, oamenii nu coboară şi nu urcă oriunde. În plus, în autocarele Memento Bus turiştii beneficiază de servicii suplimentare cum ar fi informaţii turistice, muzică, filme sau, în cursele efectuate în afară, au la dispoziţie pături, perne etc., care alcătuiesc pachete turistice, acestea negăsindu-se pe cursele regulate. Acuzaţiile aduse de unele asociaţii de transportatori nu au niciun fel de fundament legal.

Trăim cu senzaţia că suntem victimele unei complicităţi cu iz de fraudă, realizată de către marile companii de transport şi factorii de decizie din Ministerul Transporturilor ori autorităţile publice subordonate. Altfel nu ne putem explica sutele de controale la care am fost supuşi (la nivelul întregii ţări) şi ameninţările care ne-au fost adresate inclusiv de funcţionari publici din zona autorităţilor locale cu atribuţii de control în domeniul transporturilor. În foarte multe dintre situaţii ni s-a solicitat mai voalat sau mai explicit să ne încetăm activitatea. Să demarezi aşa o avalanşă de controale este ca şi cum ai spune turistului din Paris să meargă de la un obiectiv la altul doar cu Regia Autonomă de Transport Paris, şi nu cu City Tour Bus.

Probabil că scopul principal al obsedantelor verificări periodice era acela de a întârzia cursele şi de a irita turiştii, pentru a le da acestora senzaţia că au făcut o alegere proastă".

Marius Pandel, CEO Christian Tour, a explicat că, pe toate cursele Memento Bus, sunt efectuate controale, în care organele abilitate nu descoperă nimic ilegal, dar care întârzie respectivele curse cu ore întregi.

Domnia sa a menţionat că sesizările făcute de agenţie au rămas fără niciun răspuns, adăugând: "Avem controale zilnice, pe toate traseele. Turiştii sunt deranjaţi de modul în care sunt trataţi pe traseu, în timpul controalelor, iar şoferii sunt speriaţi. Aud de la poliţişti replici de genul «dacă mai comentezi, te las fără pâine». Noi nu suntem speriaţi, pentru că funcţionăm absolut legal, deşi ni se spune că deranjăm".

Marius Pandel a mai spus că, în 2015-2016, compania a investit 3,5 milioane de euro în flota de maşini, sisteme, call center, precizând: "Acest tip de produs îl avem şi în ţări ca Turcia sau Grecia. Avem chartere către destinaţii externe. Când vorbim despre Memento Bus, practic vorbim despre acelaşi produs, dar pe rute interne. Nu am avut nicio problemă până când nu am intrat pe piaţa românească. Ne dorim ca turiştii Christian Tour care vin din diverse locaţii din provincie şi doresc să ajungă în altă ţară, să fie aduşi în Bucureşti în condiţii de confort de nivel european. Or, din cauza controalelor excesive, am avut turişti care inclusiv au pierdut avionul. Tulcea, de exemplu, este stat în stat şi orice plângere am face ne lovim de un zid. Este o poteră în jurul Memento Bus. Până acum, 12 şoferi din 70-80 şi-au dat demisia pentru că nu mai fac faţă presiunii poliţiei. Astfel de controale nu se fac şi la alte companii.

Din panoplia de tehnici de intimidare folosite nu au lipsit maşinile cu călători oprite regulat în trafic pe anumite trasee, microbuze sechestrate ilegal, autocar cu turişti escortat la poliţie şi multe alte acţiuni de acest gen. Izbindu-se de cadrul perfect legal în care funcţionează Memento Bus, concurenţa a trecut la ameninţări scrise, pretinzând că dacă autorităţile nu vor opri cursele Memento Bus, vor trece la înfiinţarea patrulelor proprii. Oare ce vor să spună? Strâng o poteră, ca acum 200 de ani, când lumea era guvernată, în Vestul Sălbatic, de cei care trăgeau mai bine cu arma şi blochează calea autocarelor cu turişti?

De ce nu se poate trece la normalitate? Noi vrem să plătim mai multe taxe, să luăm şoferi civilizaţi, să facem investiţii. Nimeni nu se sesizează de modul nesigur şi de condiţiile mizere în care se circulă pe drumurile noastre. Cel mai mult din acest conflict va pierde turismul".

Şeful Christian Tour sesizează că piaţa noastră de transport public nu este liberă, ci este "acaparată de câteva companii de transport binecunoscute, care au instaurat un cvasimonopol", ceea ce afectează atât nivelul de calitate a serviciilor oferite călătorilor, cât şi starea tehnică "precară" a autovehiculelor, siguranţa pasagerilor fiind pusă în pericol.

"Dacă adăugăm la aceasta şi evaziunea fiscală (neeliberarea biletelor de călătorie către pasageri) şi efectuarea transportului cu depăşirea numărului maxim de pasageri pentru care este licenţiat microbuzul sau autocarul respectiv, atunci tabloul este aproape complet", a conchis domnul Pandel.

Domnia sa a anunţat că, în acest context, Memento Bus a înaintat sesizări către Corpul de control al primului-ministru şi către Consiliul Concurenţei, solicitând autorităţilor, printre altele, să verifice starea de fapt a transportului de persoane din ţara noastră. "Totodată, cerem Corpului de Control al Primului Ministru să se implice activ în combaterea mafiei şi a practicilor ilegale atât de răspândite în România", a mai spus Marius Pandel.

Memento Bus solicită autorităţilor să depună toate eforturile necesare pentru a deschide calea liberalizării transporturilor în România, după modelul celorlalte state membre UE. Dacă acest pas va fi efectuat, atunci Memento Bus este dispusă să investească 10 milioane de euro în extinderea flotei de autovehicule şi a infrustructurii logistice aferente acesteia, potrivit domnului Marius Pandel.

Echipa Memento Bus îşi propune să coopteze tineri profesionişti care, în scurt timp, să înfiinţeze primul serviciu de "HOP ON - HOP OFF" la nivel naţional, a adăugat domnul Pandel, explicând că, astfel, se realizează interconectarea curselor din întreaga ţară.

Apărută la începutul acestui an, Memento Bus, divizia de transport a Grupului Christian Tour, operează cu zece autocare Neoplan noi şi alte 15 autocare modernizate de capacitate mare, cărora li se adaugă o serie de minibusuri moderne marca Mercedes Sprinter, pentru transfer. Conform datelor companiei, "logistica din spatele Memento Bus şi planul de investiţii pe termen mediu au permis turoperatorului Christian Tour să emită vouchere de călătorie de la 1 euro pentru curse de la Bucureşti către principalele oraşe ale ţării". Biletele pot fi achiziţionate în special on-line, dar şi off-line din cele peste 30 de agenţii Christian Tour din toată ţara ori de la cele aproximativ 1.200 de agenţii de turism partenere Christian Tour din întreaga ţară. În străinătate, funcţionează agenţiile Memento Holidays Antalya, Memento Holidays Spania, Memento Hotels din Grecia (pentru divizia hotelieră), precum şi cele patru sedii Christian Tour din Republica Moldova, Polonia, Ungaria şi Serbia, care, la cerere, pot vinde şi serviciile Memento Bus.

Grupul Christian Tour a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de euro, având o istorie de 19 ani în piaţa de turism autohton.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Buna ziua, si noi am calatorit cu Christian Tour anul trecut in Kusadasi, nu numai ca autocarele au intarziat, dar din Bulgaria (intro parcare) au incarcat de la niste turci baloti intregi introducandu i ilegal in tara. Dar cel mai grav este faptul ca soferii dupa ruta Bucuresti _Kusadasi nu se odihneau absolut deloc, incarcau autocarele cu turisti si plecau imediat inapoi in tara. ESTE EXTREM DE GRAV CE FAC ! NU VOI CALATORI NICIODATA CU EI, NE AM RUGAT LA DUMNEZEU TOT DRUMUL SA AJUNGEM CU BINE IN TARA.

    Da, nu este o premiera situatia asta cu Christian Tour.. Intr-un top al neseriozitatii, s-ar clasa printre primii. Ei si cu New Concept Travel, alta agentie de turism extrem de neserioasa, dar plina de aere. Astia de la New Concept Travel sunt atat de ipocriti si de mincinosi, incat ar trebui sa le creasca nasurile precum lui Pinocchio! Jenant, jenant... cine ii lasa domnule pe astia sa functioneze?? Mafia, probabil..

    1. imi puteti spune va rog ce s-a intamplat cu New Concept Travel? pentru ca eu chiar doream sa-i contactez, dar am vazut ca nu se ocupa de pachete turistice. multumesc

    Am calatorit cu Memento, jos palaria, nu as mai urca niciodatat in cotetele celor de la C&A pacat ca le pun bete in roate...

    Inpotriva firmelor care detin abuziv trase si fac cate curese vor ei fara ore licitate si cu jafuri expirate din ani 2000 nu ia nimeni masuri si toti intorc spatele precum pol.autostrazi care dau amenzi la cei care merg legal si le gasesc noduri iventate ministerul doarme si justitia din romania actioneaza inpotriva celor care vor sa dezvolte ceva poate

    New Kids on the Block is my favourite pop-band of 90s. NKOTB had so many hits! The ones I remember are 'Tonight', 'Baby, I Believe In You' and their hit 'Step By Step'. These are real songs, not fake like today! And it is sooo good they have a tour in 2019! And I'm going to visit their concert this year. The full list is here: New Kids on the Block tour Philadelphia. Check it out and maybe we can even visit one of the concerts together!

    Backstreet Boys BSB are an American boy band. The band was founded on April 20, 1993 in Orlando, Florida, by Lou Pearlman. Now this is the most successful rock boy bad with more than 100 million records sold all around the world. The band was named after a flea market in Orlando, the "backstreet flea market". In 2019 BB has more than 50 concerts in the US with their DNA US tour. Check concert dates at Backstreet Boys tour San Jose site. Full list of tour dates & concerts!

    I like rock bands! I really do! And my favourite yadrock band is Hootie & Blowfish! All band members has came together to perform more than 50 concerts for their fans in 2019! To know more about Hootie and The Blowfish in 2019 visit website Hootie and the Blowfish tour Houston. You won't miss any concert this year if you click on the link!

    Carrie Underwood is my favourite US contry singer. She is young, beautiful and ch arming female in her 30s. Her strong voice takes me away fr om all troubles of this world and I can enjoy my life and listen songs created by her. Now she is on a Cry Pretty 360 Tour started in May of 2019. The concerts scheduled for the whole 2019, up to the 31st of October. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you are a country music lover as me, then you must visit at least one Carrie's concert. All tour dates are available at the Carrie Underwood tour Birmingham. Visit the website and make yourself familiar with all Carrie Underwood concerts in 2019!

    Carrie Underwood is my favourite US singer. She is young, beautiful and ch arming woman in her 30s. Her voice takes me away fr om all troubles of this planet so I start enjoy my life and listen songs created by her mind. Now the singer is on a Cry Pretty 360 Tour started in May of 2019. The concerts scheduled for this year, up to the last day of October. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you love country music as mush as I, then you must visit at least one Carrie's concert. All tour dates are available at the Carrie Underwood tour 2019 LA. Open the website and make yourself familiar with all Carrie Underwood concerts in 2019!

    I like EDM songs! I really do! And my favourite electronic band is Chainsmokers! DJs Andrew Taggart and Alex Pall are about to give more than 50 concerts for their fans in 2019 and 2020! To know more about Chainsmokers band in 2019 and 2020 visit site Chainsmokers tour San Diego. You won't miss any performance in 2020 if you visit the link!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb