Scandalul "Big Brother", care zguduie SUA de la începutul acestui an, a ajuns în faza justificărilor. Scopul, combaterea terorismului, scuză absolut toate mijloacele folosite, interceptări telefonice, supravegherea reţelelor de socializare şi a motoarelor de căutare. Explicaţiile sunt mai mult sau mai puţin credibile, în condiţiile în care de multe ori legile sunt ocolite cu mare măestrie. Legea americană îi protejează pe cetăţeni de o supraveghere fără ordonanţă, însă persoanele din afara teritoriului american nu beneficiază de această protecţie şi pot să fie spionate în mod legal, pe marginea acestei chestiuni fiind lansate mai multe discuţii, mai ales în ceea ce priveşte supravegherea activităţilor de pe internet, unde multe dintre servere se află în afara teritoriului american.
Generalul american Keith Alexander, directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a explicat Congresului american că "zeci" de ameninţări teroriste au fost contracarate graţie analizei înregistrărilor telefonice ale cetăţenilor americani, relatează New York Times. Alexander a explicat că activitatea agenţiei sale a fost autorizată de Congresul american după atacurile de la 11 septembrie 2001: "Ceea ce facem noi aici pentru a proteja cetăţenii americani este lucrul corect, iar agenţia este extrem de mândră să protejeze această ţară, libertăţile şi viaţa noastră privată, sub supravegherea Congresului şi instanţelor judiciare". Pe de altă parte, Dianne Feinstein, din partea Partidului Democrat, senator de California şi şef al Comisiei de Informaţii din cadrul Senatului, a fost prima persoană care a dezvăluit că datele sunt distruse în cele din urmă, după cinci ani. Ea a mai explicat că anchetatorii au folosit înregistrările şi în alte scopuri decât combaterea terorismului, sugerând că această bază de date ar fi putut fi folosită pentru frânarea programului nuclear iranian. Agenţiile de informaţii americane vor analiza de acum impactul dezvăluirilor lui Edward Snowden asupra securităţii naţionale în contextul compromiterii programului de înregistrare a datelor denumit PRISM, dar şi posibilităţile în care teroriştii au încetat să mai folosească mijloacele cunoscute de comunicaţii.
Două au fost evenimentele ultimei luni care au creat mari bătăi de cap oficialităţilor americane. Associated Press (AP) a acuzat guvernul de la Washington de amestec în activitatea de colectare a informaţiilor. Agenţia de presă americană a denunţat o "intruziune masivă şi fără precedent" a Departamentului Justiţiei, care a confiscat registre cu date privind conversaţii telefonice efectuate de aproximativ 100 de jurnalişti ai AP. Un fost angajat al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate, Edward Snowden, a dezvăluit presei că NSA şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani în domeniul Internetului, între care Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook, pentru a supraveghea activităţi în străinătate. Agenţia Naţională americană pentru Securitate, care are un buget confidenţial, dar uriaş conform unor surse, colectează pe serverele sale miliarde de date ale unor comunicaţii în întreaga lume şi în Statele Unite, pe care le analizează cu ajutorul unor algoritmi, cu scopul de a identifica ameninţări teroriste.
Dezvăluirile lui Edward Snowden despre programul american de supraveghere a comunicaţiilor au fost comentate pe larg de marile site-uri de ştiri din China, un jurnal apreciind inclusiv faptul că relaţiile chino-americane sunt puse la încercare. Site-urile de ştiri ale unor giganţi ca Sina, Sohu şi Tencent relatau pe larg scurgerile de informaţii despre programul secret american de supraveghere a comunicaţiilor, insistând asupra faptului că, potrivit lui Snowden, serviciile americane au acces la sute de mii de calculatoare, printre ele foarte multe fiind din China. Aceste dezvăluiri vor "păta în mod inevitabil imaginea Washingtonului în străinătate şi pun la încercare relaţiile dintre China şi Statele Unite", a apreciat jurnalul China Daily."Luni la rând, Washingtonul a acuzat China de spionaj informatic, dar se pare că Statele Unite reprezintă cea mai mare ameninţare pentru respectarea vieţii private şi libertăţilor individuale", a comentat Li Haidong, un cercetător privind Statele Unite de la Universitatea Chineză pentru Afaceri Externe.
1. Scopul, dar altul decat cel crezut de lume...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 14.06.2013, 11:31)
Motivatia scopului "antiterorism" este asa de penibila incat determina tot rasul. Pai daca veti calcula cati oameni au murit pentru a preveni antiterorismul, veti observa ca au fost mult mai multi decat cei cazuti datorita terorismului. Se pare ca totusi, cauza principala a lui big brother ar fi de a preveni o catastrofa mult mai mare decat terorismul, anume haosul mondial. Indiferent de criza, bogatii devin mai bogati si saracii mai saraci. La un moment dat, din istorie citire, au existat framantari sociale manifestate prin haos, in care majoritatea saraca si traind de pe o zi pe alta a atacat minoritatea cauzatoare de saracie si foamete. Atunci au cazut imperii, au disparut civilizatii. Iar in ultimii 30 de ani tensiunile sociale s-au manifestat din ce in ce mai mult. Se manifesta si acum, iar "supapele" nu mai fac fata... Ritmul de manifestare al ciclicitatii istorice este din ce in ce mai accentuat. Dezechilibrele se manifesta mult mai agresiv, chiar si la nivel planetar. Incepem sa nu mai putem tine in frau manifestari agresive ale naturii umane. Ca raspuns, se umbla acum la acordul fin al nostru, ca o ultima incercare de diminuare al acestor dezechilibre, iar cel mai evident este modul in care acest acord fin este realizat. Se umbla la incercarea de cunoastere si influentare a psihicului oamenilor, prin cunoasterea intimitatii lor. In rest, toti folosesc evenimentele in interesul lor, declarand diverse cauze care sa le intareasca si sa le motiveze reactiile.