SCANDALUL DUBLULUI STANDARD AL CALITĂŢII ALIMENTELOR  Studiu InfoCons: Fanta cu mai puţin suc de fructe, Milka cu mai multe E-uri în România

Andrei Stan
Companii #Agro-alimentar / 23 iulie 2017

 Studiu InfoCons: Fanta cu mai puţin suc de fructe, Milka cu mai multe E-uri în România

Actualizare 16:54 Europarlamentarul Daniel Buda: "Standardele duble de calitate, o problemă ignorată de Guvernul PSD"

Europarlamentarul PNL Daniel Buda le solicită premierului Mihai Tudose şi ministrului Agriculturii, Petre Daea, să îşi unească eforturile cu liderii statelor Grupului de la Vişegrad şi să facă demersurile care se impun la Comisia Europeană în vederea modificării legislaţiei existente astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimente.

Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, europarlamentarul afirmă: "În timp ce liderii statelor Grupului de la Vişegrad, Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia, au depus numeroase eforturi care să ateste faptul că anumiţi producători comercializează în statele din Europa de Est alimente cu o calitate inferioară faţă de alimentele comercializate în Europa de Vest şi vor dezbate zilele viitoare această problemă cu reprezentanţii Comisiei Europene, în România acest subiect nu mai reprezintă, din păcate, o prioritate pentru Guvernul PSD. Ministrul Agriculturii, precum şi alţi oficiali care ar trebui să fie implicaţi în acest proces de evaluare, preferă doar să anunţe ca «vom face, vom drege», sfidând în continuare şi manifestând un dispreţ profund faţă de toţi cetăţenii români cărora li se interzice dreptul de a cunoaşte ce consumă şi dacă sunt sau nu cetăţeni de mâna a doua în UE. Le solicit public premierului României, domnului Mihai Tudose, şi ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea, să îşi unească eforturile cu cei din grupul de la Vişegrad în această problemă extrem de spinoasă şi să facă demersurile care se impun la Comisia Europeană în vederea modificării legislaţiei existente, astfel încât să se evite standardele duble de calitate. În lipsa oricăror eforturi în acest sens, actualul Guvern acceptă ca România să devină groapa de gunoi a Europei cu consecinţe incomensurabile asupra vieţii cetăţenilor români, dar şi asupra industriei alimentare şi a fermierilor din România care au parte de o concurenţă profund neloială!".

------------

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons a realizat un studiu cu privire la existenţa standardului dublu de calitate între produsele comercializate în România şi aceleaşi produse comercializate în alte ţări, în urma căruia au fost identificate două produse cu diferenţe în lista de ingrediente şi valori nutriţionale, respectiv Fanta Portocale - băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale şi Milka Ciocolată cu lapte, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei, trimis Redacţiei.

Astfel, în cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din trei ţări, au fost sesizate diferenţe cu privire la conţinutul de suc de fructe: România: minim 5% suc de portocale, din concentrat; Marea Britanie: 3,7% suc de portocale şi 1,7% suc de citrice, din concentrat; Spania: 8% suc de portocale, din concentrat.

O altă diferenţă sesizată este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se cinci aditivi, în cele din Marea Britanie opt aditivi şi, respectiv, în Spania zece aditivi.

Pe de altă parte, studiul a observat că raportul este inversat în ceea ce priveşte conţinutul de carbohidraţi (zahăr) şi cel de calorii.

Reprezentanţii clinicii de nutriţie "KiloStop", citaţi în comunicat, au arătat: "După cum puteţi vedea pe etichetă, are 0 nutrienţi, adică 0 proteine, 0 grăsimi bune, 0 carbohidraţi buni. Singura sursă de carbohidraţi este din zaharuri simple.

Aceste zaharuri au fost cândva carbohidraţi complecşi, benefici pentru organism, însă mâna omului a înlăturat din aceştia fibrele alimentare, vitaminele şi mineralele şi astfel au rămas doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste zaharuri, care se depun foarte uşor sub formă de grăsime, determină creşteri şi scăderi bruşte ale glicemiei (a zahărului din sânge), influenţând astfel într-un mod negativ apetitul. Cu alte cuvinte pot creşte senzaţia de foame.

Zahărul nu este altceva decât un hoţ de nutrienţi. El nu numai că aduce în corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consumă din rezervele de vitamine şi minerale ale organismului. Aşadar, pe lângă faptul că Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne mai şi consumă din cantitatea de vitamine şi minerale pe care o avem în corp".

De asemenea, nutriţioniştii au avertizat cu privire la E-urile regăsite în aceste produse: "Cu cât numărul de aditivi alimentari este mai mare, cu atât ficatul nostru are mai mult de muncă în a-i elimina. Observăm că în Anglia şi Spania găsim specificaţia: "conţine o sursă de fenilalanină". Fenilalanina este un aminoacid care se află în compoziţia îndulcitorului aspartam. Există o afecţiune genetică numită fenilcetonurie care reprezintă incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afecţiune gravă care poate duce la retard psihic dacă nu este tratată de timpuriu. De aceea, produsele care conţin această substanţă trebuie să aibă pe ambalaj un avertisment în acest sens".

În ceea ce priveşte produsul Milka Ciocolată cu lapte alpin, în urma analizei produselor din două ţări, principala diferenţă pe care au observat-o realizatorii studiului se referă la numărul de aditivi alimentari.

Astfel, la produsul din ţara noastră a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parţial ingredientul de o calitate superioară, dar mai costisitor, "unt de cacao".

"Recomandăm evitarea consumului frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentaţia copiilor", spun reprezentanţii InfoCons.

Potrivit sursei citate, cele două produse, chiar dacă aduc acelaşi aport caloric, 530kCal/100g, prezintă mici diferenţe în ceea ce priveşte conţinutul de nutrienţi.

"Constatăm astfel că, deşi conţinutul de grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piaţa din România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29,5g/100g ce se regăsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17,5g/100g", susţin realizatorii studiului.

Făcând diferenţa, reiese un conţinut diminuat al grăsimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, faţă de produsul echivalent din Spania (12g/100g). Potrivit studiului, diferenţe pot fi sesizate şi în ceea ce priveşte conţinutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în ţara noastră), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) şi sare (mai mic la produsul comercializat în ţara noastră).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Funcționari de la protecția consumatorului, nu mai pierdeți banii contribuabililor degeaba. Faptul că în România Fanta are 5% suc de portocale, în Spania 8 sau în UK 3.7 nu schimbă natura produsului de "apă colorată și aromatizată". Nu este vorba de un suc vândut ca 100% și găsit cu 80% sau chiar mai puțin. După cum știți, apa nu circulă prin Europa ci doar Fanta sau Cola concentrată. Care este diluată folosind apa din fiecare țară de unde și gustul diferit. Deci este de înțeles ca rețetele să poată diferi la 1-2%.

    Nu mai irosiți banii noștri, ai contribuabililor degeaba. Găsiți pe adevărații falsificatori de brand. Nu prostii ca cele scrise în acest articol. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb