După mai mulţi ani de scandaluri şi revolte, care au culminat cu înjunghierea, în primăvara acestui an, a şefului ADS, Barna Tanczos, de către ieşeanul Alecu Chitaru, războiul pământurilor administrate de SC "Cotnari" SA dă semne că se va stinge. Cunoscuta societate ieşeană de vinificaţie a fost de acord să achite proprietarilor terenurilor aflate în discuţie câte 6.000 de lei pentru fiecare hectar, tranzacţie urmând a fi făcută cu 48 de persoane.
"Cei 48 de locuitori ai localităţii Balş au depus cereri de retrocedare conform Legii 247, recunoscându-li-se dreptul de proprietate. Pentru ceilalţi cetăţeni, care nu au depus cereri, urmează să identificăm alte soluţii", a spus prefectul Iaşiului, domnul Radu Prisăcaru. Pentru că şi cei puşi în posesie nu ar fi putut, conform legii, să primească teren plantat cu viţă de vie, în condiţiile în care fostele lor proprietăţi erau păşuni, decât dacă ar fi plătit despăgubiri societăţii "Cotnari" SA, s-a apelat la soluţia de compromis ca unitatea de vi-nificaţie să cumpere suprafeţele respective.
Conflictul de la Cotnari, izbucnit iniţial încă din 1991, a antrenat 182 de săteni din Balş, care au revendicat o suprafaţă de 147 de hectare de vie administrată de SC "Cotnari" SA, în tarlaua denumită "Rotila". Potrivit informaţiilor existente, ţăranii au predat acest teren la colectivizare, în 1962, către CAP Balş, tarlaua fiind transferată în 1984 către IAS "Cotnari", care a terasat-o şi a plantat-o cu vie. În anul 2000, comisia de fond funciar a dispus eliberarea parcelei "Rotila", pentru onorarea cererilor de revendicare, fiind emise şi 41 de titluri de proprietate, conform vechilor legi ale fondului funciar, stabilindu-se repunerea în posesie pe vechile amplasamente a beneficiarilor acestora. În schimb, SC "Cotnari" urma să primeas-că 82 de hectare dintr-un schimb anterior cu comuna Balş, neonorat, precum şi alte 20 de hectare pe care urma să le preia ulterior. Membrii comisiei de fond funciar nu au luat în calcul, însă, că terenul nu aparţinea SC "Cotnari" SA, ci Agenţiei Domeniilor Statului, care îl concesionase către societate. Până când juriştii Prefecturii Iaşi au reuşit să descâlcească iţele acestei probleme, mai mulţi ţărani au fost puşi în posesie, dar titlurile au fost anulate, ceea ce a amplificat scandalul, care a culminat cu momentul înjunghierii şe-fului ADS de către Alecu Chitaru, cel care se angajase, cu de la sine putere, că va rezolva problemele sătenilor. Pe baza promisiunilor acestora, o parte dintre ţărani nici nu au mai depus cereri de retrocedare, astfel încât pentru solu-ţionarea revendicărilor acestora trebuie găsite acum alte soluţii, probabil de a primi terenuri echivalente în altă parte, din suprafeţele deţinute de ADS în comunele limitrofe.