SCRISOAREA DE INTENŢIE CONVENITĂ CU FMI OPCOM vrea să lanseze platforma de gaze pe data de 1 decembrie 2012

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 august 2012

OPCOM vrea să lanseze platforma de gaze pe data de 1 decembrie 2012

Autorităţile române avan­sează în procesul de consolidare a OPCOM ca platformă de comercializare, potrivit scrisorii de intenţie convenită cu FMI. Documentul menţionează: "Un grup de lucru al OPCOM şi marilor consumatori de electricitate a elaborat un nou instrument adaptat nevoilor marilor consumatori. OPCOM a transmis noul instrument ANRE spre analiză şi aprobare. OPCOM înregis­trea­ză de asemenea progrese, în consultare cu industria gazelor, în procesul de creare a unei platforme de comercializare a gazelor. OPCOM îşi propune să lanseze platforma de gaze pe data de 1 decembrie 2012 într-un mod de testare/instruire a participanţilor şi să înceapă operaţiunile comerciale în luna martie 2013". Toate noile contracte bilaterale ale întreprinderilor de stat se vor încheia, potrivit scrisorii de intenţie, în mod transparent şi nediscriminatoriu prin OPCOM (pentru electricitate) şi prin alte proceduri concurenţiale (pentru gaze), condiţiile contractuale urmând să fie publicate. De îndată ce noua platformă de tranzacţionare a gazelor naturale va fi funcţională, toate contractele nereglementate bilaterale de gaze vor fi tranzacţionate prin această platformă.

Scrisoarea de intenţie mai precizează: "În concordanţă cu obligaţiile pe care le avem ca stat membru al UE, suntem gata să începem negocierile pentru Acordul Interguvernamental pentru Gaze Naturale (IGA) cu Rusia şi ne vom strădui de asemenea să luăm măsuri pentru diversificarea ofertei de gaze. Vom întreprinde demersurile necesare pentru a ridica restricţiile de export existente, şi vom lua măsuri de implementare a fluxurilor inverse la interconectorii de gaze".

Reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 4 până la 5 miliarde RON

Autorităţile române spun, în scrisoarea convenită cu FMI, că întreprinderile de stat înregistrează progrese în procesul de reducere a arieratelor în cadrul companiilor monitorizate prin operaţiuni de convertire a datoriilor în acţiuni, plăţi şi alte operaţiuni de ordin financiar: "Anticipăm că aceste măsuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 4 până la 5 miliarde RON (trei sferturi de procent din PIB) în semestrul al doilea al anului 2012".

Documentul mai arată că au fost îndeplinite ţintele indicative stabilite pentru al doilea trimestru pentru soldul operaţional şi arieratele la întreprinderile de stat: "Consemnăm faptul că îndeplinirea ţintei de arierate stabilite pentru trimestrul trei depinde de identificarea unui cumpărător pentru Oltchim şi îndeplinirea ţintei de arierate stabilite pentru trimestrul patru depinde de finalizarea lichidării CN a Huilei. Deşi în ultimele luni am realizat îmbunătăţiri la unele companii, progresul general a fost mai lent decât anticipasem şi încă mai trebuie adoptate măsuri substanţiale. Direcţia specializată de control financiar din cadrul MFP a analizat şi aprobat cea mai mare parte a bugetelor pe 2012 ale celor 117 de Întreprinderi de Stat aflate în portofoliul său şi va finaliza procesul de aprobare a bugetului până la mijlocul lunii septembrie 2012. Zece dintre aceste companii sunt în curs de lichidare. Totodată, direcţia a analizat toate planurile de restructurare mai puţin două. Direcţia îşi propune să se întâlnească cu toate companiile ale căror planuri de restructurare nu au putut fi cuantificate până la mijlocul lunii septembrie 2012".

Noi termene de privatizare

Autorităţile mai recunosc în document că eforturile de a accelera agenda de reformă a guvernanţei întreprinderilor de stat prin concentrarea pe vânzarea acţiunilor de la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, şi Nuclearelectrica (companii aflate în portofoliul Ministerului Economiei) nu au generat încă nici un fel de rezultate palpabile (cu excepţia măsurilor semnificative adoptate de administratorii insolvenţei Hidroelectrica).

În consecinţă, oficialii statului român avansează alt termen de listare pentru Romgaz Mediaş - până la sfârşitul lunii martie 2013, cu aproape şase luni întârziere faţă de programul iniţial. "Vom rata termenul pentru vânzarea acţiunilor la Romgaz şi Hidroelectrica până la mijlocul lui octombrie. Intenţionăm să lis­tăm prin ofertă publică iniţială 10% din capitalul Hidroelectrica după ce va ieşi din insolvenţă", se spune în memorandum. Transgaz Mediaş intenţionează să deruleze la mijlocul lunii septembrie o ofertă publică secundară pentru vânzarea pe bursă a încă 15% din acţiunile companiei. Operaţiunea era programată iniţial pentru sfârşitul lui iunie, dar a fost amânată din motive tehnice. Totodată, Guvernul s-a angajat să grăbească pregătirile de vânzare a 10% din acţiunile Nuclearelectrica, dar va rata cu trei luni termenul stabilit iniţial pentru finele anului 2012. "Vom privatiza Oltchim, un mare producător din industria chimică, prin oferirea acestuia spre vânzare până la mijlocul lunii septembrie (acţiune prealabilă). Privatizarea Tarom (SPO de 20%) şi a CFR Marfă (privatizare majoritară) în acest an continuă să reprezinte o prioritate pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii", se mai arată în memorandum.

IPO la Electrica până la mijlocul anului 2013

În ceea ce priveşte alte companii din portofoliul Ministerului Economiei, autorităţile îşi propun să vândă un pachet majoritar de acţiuni la Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie ale Electrica până la începutul anului 2013, urmate de o IPO la Electrica până la mijlocul anului 2013. Alte companii programate pentru oferirea spre privatizare până la începutul anului 2013 sunt: noul producător de energie Hunedoara, ce va fi creat până la finele lunii septembrie 2012 prin fuzionarea centralelor Paroşeni şi Mintia şi a celor patru mine viabile ale CNH (privatizare majoritară); noul producător de energie Oltenia (privatizare majoritară). Privatizarea Complexului Energetic Oltenia este esenţială, se spune în document, datorită volumului mare de investiţii de care are nevoie şi a rolului critic pe care îl joacă acesta în securitatea energetică a României. "Am putea proceda la listarea duală a unor oferte publice, dar ne vom asigura că aceasta nu conduce la întârzieri nenecesare în procesul de privatizare. Totodată, vom lichida companiile neviabile şi ne propunem să depunem o cerere de lichidare a C.N. Huilei până la finele lunii septembrie 2012 şi a Termoelectrica până la începutul lunii octombrie 2012".

Consultanţii pentru privatizarea Electrica Furnizare şi Electrica Serv, selectaţi până în 1 octombrie

Firmele care vor acorda statului consultanţă pentru privatizarea companiilor Electrica Serv şi Electrica Furnizare, ambele deţinute de Electrica SA, vor fi selectaţi în 25 septembrie, respectiv 1 octombrie.

Electrica SA a acceptat în etapa de precalificare mai multe firme şi consorţii interesate să ofere consultanţă la privatizarea celor două companii.

Pentru consultanţă la privatizarea Electrica Furnizare, companie care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei (926 milioane euro), au depus oferte de precalificare Erste Group AG, BRD-Groupe Societe Generale (în consorţiu cu Societe Generale SA, BRD Corporate Finance şi Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii) şi Cabinetul de avocatură Oana Alexandra Jidelea (alături de Applied Expert SRL, Blue Terra Consulting, Accounting and Global Tax SRL şi Romcapital SA).

Alte oferte care au fost depuse sunt asocierile dintre firmele KPMG România cu Intercapital Invest, Norton Rose cuVilău&Mitel, PwC Management Consultants cu Swiss Capital, Raiffeisen Capital&Investment cu Raiffeisen Centrobank şi Unicredit Corporate&Investment Banking, prin Unicredit CAIB Securities România şi Unicredit CAIB România.

Electrica Furnizare este controlată în proporţie de 78% de Electrica SA, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 22%. Compania a fost înfiinţată anul trecut prin fuziunea celor trei filiale de furnizare ale Electrica SA şi are 1.243 de salariaţi.

Compania Electrica Serv, filiala de întreţinere şi servicii energetice a Electrica SA, va fi privatizată alături de cinci subsidiare de servicii energetice, aferente regiunilor Dobrogea, Moldova, Oltenia, Banat şi Muntenia.

Firmele care au depus oferte de precalificare pentru privatizarea Electrica Serv sunt Booz&Company - Italia, KPMG România, asocierile dintre firmele Norton Rose cu Vilău&Mitel, PwC Management Consultants cu D&B David şi Baias, Raiffeisen Capital&Invest­ment cu Raiffeisen Centrobank şi consorţiul format din Cabinetul de avocatură Oana Alexandra Jidelea, Applied Expert SRL, Blue Terra Consulting, Accounting and Global Tax SRL şi Romcapital SA.

Electrica Serv are 3.574 de salariaţi, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de 781,6 milioane de lei (184,7 milioane euro) şi pierderi de 108 milioane de lei. Cele cinci firme se servicii energetice au împreună 2.388 de angajaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb