Se scumpeşte energia pentru consumatorii industriali

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 noiembrie 2009

Marii producători de energie pe bază de cărbuni au ridicat preţurile de vânzare pentru piaţa liberă cu circa 10-15% faţă de nivelul de anul trecut. Aceste costuri majorate îi vor afecta, în final, pe marii consumatori industriali, iar multe produse, bunuri şi servicii se vor scumpi, de anul viitor.

Producătorii susţin că au costuri mai mari în 2010 din cauza investiţiilor care trebuie recuperate prin tarif, dar şi din cauza obligativităţii achiziţiei de certificate de emisii, cheltuieli, care, de asemenea, trebuie recuperate prin tarif, conform legii.

Marian Motocu, directorul general al Complexului Turceni, ne-a declarat: "Toate complexurile energetice din bazinul Olteniei au costuri mai mari de producţie din cauza amortismentelor pentru amplele investiţii în derulare, dar şi din cauza emisiilor. În 2008, complexurile au depăşit plafonul de emisii de CO2 şi acum trebuie să achiziţionăm certificate. În cazul particular al Complexului Turceni, trebuie cumpărate circa două milioane de certificate pentru 2008 şi circa un milion pentru 2009. Preţul mediu al unui astfel de certificat este de circa 15 euro, în această perioadă. De asemenea, pentru anul viitor, vor creşte cu aproximativ 40% amortismentele investiţiilor. Ştiu că furnizorii consideră nejustificată majorarea preţului energiei scoa-se la licitaţie pentru piaţa liberă, ştiu că se invocă şi efectele crizei asupra industriei, dar investiţiile trebuie recuperate de producători. Numai pentru alinierea la condiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană, Complexul Turceni trebuie să inves-tească circa 800 milioane de euro, până în 2013".

În prezent, pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), administrată de OPCOM, toate complexurile energetice din bazinul Olteniei au anunţat licitaţii pentru energia aferentă anului viitor la un preţ minim de 204-205 lei/MWh.

Domnul Motocu ne-a precizat că societatea va încheia acest an cu vânzări de circa 6,5 milioane MWh, mai mici cu circa 14% faţă de cele realizate în 2008.

Astfel, domnia sa estimează o micşorare de circa 10% a cifrei de afaceri, cu realizarea unui profit similar celui bugetat.

Directorul general al Complexului Turceni ne-a mai spus că societatea a fundamentat costurile de producţie şi către ANRE (reglementatorul pieţei), care până la finele anului trebuie să decidă dacă majorează sau nu tarifele reglementate pentru populaţie şi micii întreprinzători: "Guvernul a anunţat că nu intenţionează să crească preţul reglementat pentru electricitate şi gaze. Noi aşteptăm decizia ANRE şi ne vom conforma. Nu vă ascund că aceste costuri de producţie pentru 2010 sunt mai mari decât în 2009".

În bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009, aprobat şi publicat în Monitorul Oficial, Complexul Turceni mizează pe venituri totale de 1,83 miliarde lei, cu un profit rămas după plata impozitului de 45 milioane de lei. Valoarea totală a alocaţiilor pentru investiţii este, în acest an, de circa 597 milioane de lei, din care 230 milioane de lei din surse proprii şi restul din credite bancare. Cheltuielile efective pentru realizarea investiţiilor programate în acest an sunt de 597 milioane de lei. Compania nu are de rambursat rate în acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb