Secretarul de stat Bogdan Badea a participat la dezbaterile privind Uniunea Energetică

Elena Deacu
Companii #Energie / 5 martie 2015

Bogdan Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, a participat astăzi, la Bruxelles, la dezbaterile Consiliului Uniunii Europene (Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie) având ca temă realizarea Uniunii Energetice.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, demnitarul român a prezentat în faţa oficialilor Consiliului UE poziţia de sprijin a ţării noastre cu privire la proiectul de uniune energetică, salutând totodată publicarea de către CE a Strategiei Cadru, în data de 25 februarie. Secretarul de stat a subliniat că întărirea securităţii energetice trebuie să fie prima prioritate a Uniunii Europene, în acest sens fiind necesară o concentrare mai mare asupra valorificării potenţialului propriilor resurse energetice (onshore şi offshore) şi asupra intensificării eforturilor făcute în direcţia diversificării surselor de aprovizionare.

De asemenea, potrivit comunicatului transmis, Bogdan Badea a evidenţiat potenţialul resurselor din Marea Neagră privind întărirea securităţii regionale şi a solicitat o mai mare implicare a Uniunii Europene în sprijinirea dezvoltării acestor proiecte, mai cu seamă în regiunile vulnerabile, precum Centrul şi Sud Estul Europei.

Mai mult, demnitarul a afirmat că, alături de politica energetică regională a UE, care vizează promovarea Proiectelor de Interes Comun, ar trebui dezvoltate în paralel şi alte proiecte în cadrul Comunităţii Energetice, graniţa de est, spre Republica Moldova, fiind o prioritate pentru România.

În intervenţie a fost de asemenea reiterat interesul României pentru energia nucleară, precum şi pentru rolul pe care aceasta îl poate avea în mix-ul energetic al fiecărui stat şi, mai mult, în atingerea ţintelor de decarbonizare ale UE.

Un alt punct abordat în discurs a fost cel al sărăciei energetice, insistându-se asupra definirii clare, la nivel comunitar, a conceptului, demnitarul subliniind totodată importanţa protecţiei consumatorului final pentru România.

În ceea ce priveşte dezvoltarea surselor regenerabile de energie, Badea a reafirmat necesitatea corelării planurilor privind evoluţia acestora cu dezvoltarea şi modernizarea reţelelor, astfel încât preţul energiei electrice pentru consumatori să rămână suportabil, iar industria să poată rămâne competitivă.

La finalul intervenţiei, demnitarul român a afirmat clar intenţia participării României la Proiectul de cuplare a pieţei, indicând că ţara noastră doreşte o mai mare flexibilitate în domeniu, dar şi luarea în considerare a dimeniunii externe a viitoarei Uniuni Energetice.

"Securitatea energetică nu se opreşte la graniţele Uniunii", a afirmat Badea, adăugând: "Sprijinim promovarea unei agende politice şi comerciale active în regiunea Mării Caspice pentru dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagră, realizate prin proiecte cum sunt AGRI-LNG".

La această întâlnire, premergătoare Consiliului European din 19-20 martie, au participat Preşedintele UE - domnul Jean-Claude Juncker, Vice-Preşedintele UE - domnul Maros Sefcovic, Comisarul pentru energie - domnul Miguel Arias Canete, miniştrii energiei din ţările membre.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Va rog sa corectati:

    Consiliul Europei este o organizatie interguvernamentala avandu-i ca membri aproape toata Europa. Rusia sau Bosnia sunt membre ale Consiliului Europei de exemplu. 

    Ati scris bine prima data: Consiliul UE.  

    Confuzia se face de obicei intre Consilul Europei si Consiliul European 180 de grade diferite una fata de alta. Consiliul EuropeAN este forumul cel mai inalt in care sefii de state sau de guverne se intalnesc la nivel UE. Consiliul Europei v-am explicat deja. 

    Consiliul UE pe de alta parte este Consiliul de Ministri ai UE.

    Si eu faceam aceasta confuzie grava la inceput. 

    1. Am corectat. Vă mulţumesc pentru sesizare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb