Epidemia de coronavirus din China ar putea avea grave consecinţe economice asupra sectorului turismului mondial dacă se permite răspândirea panicii, a avertizat vineri Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC), informează AFP, potrivit Agerpres.
"Cazurile precedente au arătat că închiderea aeroporturilor, anularea zborurilor şi închiderea frontierelor au deseori un impact economic mai mare decât epidemia propriu-zisă", a declarat preşedintele WTTC, Gloria Guevara. Chiar dacă a recunoscut importanţa unei activări rapide a planurilor de urgenţă eficiente, Gloria Guevara a subliniat importanţa unei "comunicări rapide, precise şi transparente pentru a ţine sub control panica şi a atenua consecinţele economice negative".
Peste 40 milioane de persoane erau blocate vineri de măsuri antiepidemice şi mai multe atracţii turistice populare din zona Beijing-ului, precum unele porţiuni din Marele Zid, au fost închise în cadrul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului. Potrivit ultimului bilanţ oficial, epidemia a făcut deja 26 de victime dintr-un total de 830 de persoane contaminate, dintre care 177 sunt considerate în stare gravă.
Gloria Guevara este un fost ministru al Turismului din Mexic şi în această calitate, în anul 2009, a fost implicată în gestionarea epidemiei de gripă H1N1 din Mexic, care a provocate decesul câtorva mii de persoane.
Potrivit WTTC, impactul economic mondial al epidemiei de H1N1 a fost estimat la 55 miliarde dolari, iar pierderile înregistrate de industria turismului din Mexic sunt evaluate la cinci miliarde dolari.
Un impact economic similar a fost resimţit de China, Hong Kong, Singapore şi Canada după epidemia de SARS din 2003, care a provocat sectorului mondial al turismului pierderi estimate între 30 şi 50 miliarde de dolari.