Semi-liberalizare a pieţei gazelor, de la 1 aprilie

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 martie 2017

Semi-liberalizare a pieţei gazelor, de la 1 aprilie

Ministerul Energiei: "Se va liberaliza strict preţul de achiziţie a gazelor naturale, care reprezintă doar un element din preţul final plătit de consumatorii casnici"

ANRE: "Orice client casnic are opţiunea de a rămâne în piaţa reglementată sau de a trece în piaţa concurenţială"

Guvernul vrea să păstreze impozitul pe veniturile suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor gazelor

Actualizare 15:09 Bode:"Guvernul Grindeanu doar mimează preocuparea pentru cetăţeni"

În ciuda numeroaselor reacţii publice şi solicitări adresate Guvernului pe tema liberalizării preţului la gazele naturale pentru populaţie, începând de sâmbătă, 1 aprilie, Guvernul a dat undă verde acestui proces fără explicaţii prea multe, fără studiile de impact solicitate de către Partidul Naţional Liberal, care în urmă cu două săptămâni atrăgea atenţia Guvernului Grindeanu că orice decizie luată în acest sens trebuie să răspundă criteriilor de transparenţă şi responsabilitate, potrivit declaraţiei de astăzi a lui Lucian Bode, deputat PNL.

Bode a declarat: "Iată dovada că pentru acest Guvern definirea consumatorului vulnerabil nu reprezintă o prioritate, iată dovada că Strategia Energetică a României pentru perioada 2016-2030 va rămâne la nesfârşit un document de lucru neasumat şi amânat până când interesele de partid o vor cere".

"Domnul ministru al Energiei, Toma Petcu, care s-a făcut remarcat mai mult prin tăcere pe acest subiect, a ieşit ieri şi a tras concluziile: nu există argumente tehnice pentru o amânare", a afirmat deputatul PNL întrebându-l pe domnul ministru dacă în Executivul din care face parte există profesionalism, transparenţă şi responsabilitate.

Lucian Bode a precizat: "Se pare că nu! Pentru că nu a existat o dezbatere publică reală pe acest subiect, pentru că nu a fost prezentată corespondenţa dintre autorităţi şi Comisia Europeană care rămâne in continuare la sertar, dar este mereu invocată în susţinerea deciziei de liberalizare".

Bode a mai adăugat: "Deşi se dau asigurări că, în urma acestei decizii, nu va exista un impact major asupra preţului la gaze pentru populaţie, PNL va monitoriza evoluţiile din piaţă şi va sancţiona orice derapaj, somând Guvernul să abordeze problematica consumatorului vulnerabil care nu mai suportă amânare. Faptul că decizia de liberalizare a preţului la gaze naturale pentru populaţie s-a luat înainte să fie rezolvată această problemă, demonstrează lipsa de viziune a actualului ministru şi modul haotic de acţiune al întregului Guvern".

În concluzie, deputatul PNL este de părere că Executivul Grindeanu "a abdicat de la principiile care guvernează piaţa liberă, principii care odată implementate ar fi putut duce la scăderea facturii la gaze naturale pentru populaţie, preferând în schimb să stabilească netransparent şi arbitrar o formulă de calcul a tarifului final, în detrimentul consumatorilor casnici".

(A.C.)

-------------

Dezbaterile intense din Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor, despre OUG 64/2016 privind liberalizarea pieţei gazelor nu au avut nici o finalitate, căci Ministerul Energiei a considerat că nu există argumente tehnice pentru ca România să amâne din nou acest proces.

În consecinţă, Ministerul a anunţat, ieri, că liberalizarea preţului gazelor de producţie internă va intra în vigoare la 1 aprilie.

Practic, este vorba despre o semi-liberalizare, căci oficialii Ministerului Energiei au precizat că, de sâmbătă, se va liberaliza strict preţul de achiziţie a gazelor naturale, care reprezintă doar un element din preţul final plătit de consumatorii casnici, alături de tarifele de transport, distribuţie, furnizare şi înmagazinare care compun factura consumatorului final. La acestea, însă, se adaugă accizele, supraimpozitarea şi TVA, care împreună înseamnă o treime din preţul final pentru consumatori.

Recent, ministrul Energiei, Toma Petcu declara că liberalizarea preţurilor gazelor naturale pentru populaţie se va face în două etape: piaţa între producători şi furnizori se va liberaliza în acest an, iar etapa următoare, de liberalizare a preţurilor între furnizori şi clienţii casnici, se va încheia în 2021. Domnia sa susţinea că, în urma analizelor ANRE, până la sfârşitul anului preţul final al gazelor naturale pentru populaţie s-ar putea majora cu cel mult 8,5%.

Ieri, ministerul Energiei a arătat, din nou, că nu sunt justificate temerile din spaţiul public privind o posibilă creştere substanţială a preţului gazelor la populaţie după momentul liberalizării.

"Populaţia va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin preţuri finale reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Un alt avantaj ar fi că, după 1 aprilie 2017, tranzacţionarea gazelor naturale se va face în condiţii de eficienţă economică printr-un proces transparent de achiziţie care va permite accesul nediscriminatoriu al tuturor participanţilor la piaţă", a spus Toma Petcu.

În urmă cu două zile, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ, declara că, de la 1 aprilie, preţul final pentru consumatorii casnici ar putea creşte cu 1-2%, în urma liberalizării preţului gazelor de producţie internă, potrivit Agerpres.

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa de ieri, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru cei 38 de furnizori de gaze naturale, ajustarea pentru clienţii casnici fiind în medie cu 2%, cu începere de la 1 aprilie 2017.

"Chiar dacă producţia internă de gaze naturale este liberalizată, ANRE are în continuare obligaţia de a stabili preţuri reglementate pentru clienţii casnici şi, astfel, de a monitoriza evoluţia pieţei concurenţiale de gaze naturale", arată într-un comunicat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În prezent, orice client casnic are opţiunea de a rămâne în piaţa reglementată de gaze naturale - în care furnizarea gazelor naturale se efectuează în baza contractelor-cadru de furnizare reglementată şi la preţ reglementat, ambele stabilite de ANRE sau de a trece în piaţa concurenţială - în care furnizorul vinde gaze naturale clientului final la preţul şi în condiţiile comerciale de furnizare convenite cu acesta, prin negociere sau, după caz, la preţul şi condiţiile comerciale din oferta-tip pentru care respectivul client final a optat, potrivit ANRE.

Ministerul Energiei a arătat, ieri, că nu a identificat argumente pentru amânarea liberalizării, existând în schimb o serie de riscuri. "Mă refer, în primul rând, la reluarea de către Comisia Europeană a procedurii prin care statul român poate suferi amenzi europene, dar şi la pierderea a peste 180 de milioane de euro pentru interconectorul BRUA, atât de necesar pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a României", a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, Comisia Europeană îşi dăduse acordul pentru o amânare cu trei luni a liberalizării.

Liberalizare, dar cu păstrarea impozitelor

Politicieni şi instituţii ale statului ne mint, cultivând ideea că reglementarea preţului gazelor se face ca să protejeze buzunarul cetăţenilor, a spus, recent, Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei.

Domnia sa considera că Guvernul se opune liberalizării pieţei gazelor, întrucât acest lucru ar însemna inclusiv renunţarea la supraimpozitarea veniturilor suplimentare din liberalizare, sub incidenţa căreia intră producătorii şi furnizorii de gaze naturale, ceea ce s-ar traduce prin neîncasarea unor venituri la bugetul de stat de peste 850 milioane lei, anual.

Însă, deşi merge înainte cu liberalizarea pieţei gazelor de la 1 aprilie, Guvernul vrea să păstreze impozitul pe veniturile suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor la gaze (60%, în prezent), potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Proiectul de OUG a fost adoptat, ieri, în şedinţa de Guvern.

Conform notei de fundamentare, promovarea actului normativ este determinată de necesitatea menţinerii încasărilor bugetare din impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale.

Guvernul intenţionează schimbarea termenului care se referă la preţul reglementat din formula de calcul a impozitului, cu o referinţă la preţul realizat pe piaţa centralizată, concurenţială - respectiv preţul mediu ponderat al gazelor naturale din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa centralitzată/concurenţială pentru consumatori casnici.

Voci din piaţă susţin că nu este clar cum se stabileşte preţul mediu ponderat şi cine îl stabileşte.

Proiectul de ordonanţă nu s-a aflat, ieri, pe ordinea de zi oficială a şedinţei de Guvern, ci a fost inclus între proiectele dezbătute suplimentar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SEMI 1 APRILIE = SEMICAPITALISM !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb