SENATORUL ŞERBAN VALECA: "În 2050, 45% din energia ţării trebuie să provină din centrale nucleare"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 mai 2014

"În 2050, 45% din energia ţării trebuie să provină din centrale nucleare"

Ţara noastră va trebui să-şi asigure 45% din necesarul de energie din surse nucleare până în 2050, faţă de nivelul de 18-20% din prezent, susţine senatorul Şerban Valeca, care este şi preşedintele consiliului ştiinţific al Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti.

Domnia sa a explicat, ieri, într-o conferinţă: "Resursele energetice clasice sunt în curs de epuizare la nivel mondial, iar consumul de energie va creşte la nivelul anului 2050. Studiile şi prognozele arată că energia verde nu poate asigura mai mult de 30% din necesarul mondial din cauza volatilităţii ridicate. Iar industria are nevoie de energie stabilă, în bandă. De asemenea, transportul va deveni din ce în ce mai mult electric, de la automobile la trenuri. În cazul particular al României, avem nevoie să înlocuim centralele termo vechi, cu randamente mici".

Senatorul susţine că ţara noastră are nevoie, pe lângă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, de încă o centrală nucleară întrucât, studiile arată că, până în 2025, consumul de energie va fi dublu faţă de anul 2000. "Mai avem nevoie de încă o centrală nucleară cu două reactoare, care sper să fie de ultimă generaţie", afirmă Şerban Valeca.

În decembrie 2013, Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti, ANSALDO Nucleare şi ENEA au iniţiat consorţiul pentru implementarea proiectului ALFRED în România, în valoare de un miliard de euro, prin care va fi realizat un reactor nuclear de demonstraţie de generaţia a patra, răcit cu plumb. Acesta va fi amplasat pe platforma ICN Piteşti de la Mioveni.

Domnul Valeca a declarat, ieri, că există şansa ca 80-90% din fonduri să fie asigurate de Comisia Europeană, iar restul de ţara noastră, prin diverse scheme de finanţare, inclusiv prin atragerea de noi parteneri în consorţiu. Structura finanţării va fi cunoscută în maxim un an şi jumătate, a mai spus senatorul, care a menţionat că cercetările au ca scop descoperirea unei noi tehnologii, care să permită o contrucţie mult mai rapidă şi mai puţin costisitoare a centralelor nucleare. De asemenea, tehnologia trebuie să fie una mult mai sigură, cu schimbarea combustibilului pe bază o dată la 15 ani faţă de situaţia actuală, care presupune înlocuirea anuală.

Prin intermediul unui astfel de reactor se mai urmăreşte rezolvarea unor probleme legate de securitatea nucleară, tratarea şi condiţionarea deşeurilor radioactive, dar şi protecţia fizică a materialelor radioactive şi a instalaţiilor nucleare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca Romania a avut nevoie de 18 ani pentru a construi si pune in functiune un reactor nuclear clasic,cu tehnologie verificata,cati ani vor fi necesari pentru a pune la punct o noua tehnologie,a proiecta,construi si pune in functiune ALFRED?

    Noua centrala nu este a voastra, nici a copiilor vostri... ci a copiilor copiilor vostri!!!! Cam atat ar dura proiectarea, constructia, financtarea si punerea in functiune...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb