Comercianţii care uzează de practici incorecte faţă de clienţi ar putea fi sancţionaţi cu amenzi de trei ori mai mari decât în prezent, potrivit unui proiect de lege adoptat ieri de Senat, în calitate de primă cameră sesizată. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor a fost adoptată cu 42 se voturi pentru, 23 împotrivă şi şase abţineri, după ce, iniţial, Comisia economică a Senatului adoptase un raport de respingere a iniţiativei.
Potrivit propunerii, citate de Agerpres, comercianţii care se fac vinovaţi de practici incorecte faţă de clienţi vor fi obligaţi să plătească amenzi de la 10.000 până la 100.000 de lei, reprezentând cuantumuri de peste trei ori mai mari decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare. De asemenea, modificările propuse prevăd majorări privind sancţiunile pentru nerespectarea dispoziţiilor impuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Astfel, comercianţii în cauză ar trebui să plătească 20.000-100.000 de lei, în loc de 6.000-60.000 de lei, cât se prevede în prezent pentru astfel de abateri.
Majorarea sancţiunilor a fost criticată de Comisia economică pe motiv că, în actualele condiţii de criză financiară, ar conduce la falimentul micilor întreprinzători, se arată în raportul negativ întocmit de comisie, respins, la rândul său, de plen. Unul dintre iniţiatorii proiectului, senatorul democrat-liberal Iulian Urban, a precizat că iniţiativa sa nu-i va afecta pe micii comercianţi, care nu au capacitatea de a desfăşura promoţii de nivel mare.
"Un magazin mic nu este în stare să facă promoţii şi
În plus, propunerea legislativă introduce în lis-ta practicilor comerciale incorecte şi reclama înşelătoare în care comerciantul prezintă un preţ al unui produs, mai mare decât cel real.
Astfel, este interzisă "activitatea de prezentare spre comercializare a unui produs ce conţine diferenţieri între preţurile cuprinse în acţiunile publicitare (internet, site-ul propriu, pliante), preţul afişat în magazin sau la raft şi preţul real cuprins pe bonul de casă", potrivit iniţiativei legislative.
Proiectul urmează să fie înaintat Camerei Deputaţilor, ca for decizional.