Situaţia combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol OLT) se deteriorează de la an la an, iar cel mai bine pentru Waldemar Preussner, proprietarul şi preşedintele firmei germane PCC SE, acţionar minoritar la Oltchim, ar fi să nu participe la privatizarea viitoare, ne-a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul grupului german în ţara noastră. Decizia finală a lui Waldemar Preussner va veni la începutul anului viitor, cel mai probabil în ianuarie, ne-a mai spus Wojciech Zaremba.
Reacţia dură a domniei sale a venit în contextul în care Oltchim a transmis, ieri, un comunicat Bursei de Valori din Bucureşti (BVB), prin care anunţa că şi-a redus pierderile, în primele nouă luni cu 44% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit lui Wojciech Zaremba, valoarea pierderilor, raportată la veniturile totale, este aproximativ aceeaşi în primele nouă luni ale anului, ca în perioada similară din 2012. Domnia sa ne-a declarat: "Mecanismul de afaceri la Oltchim este greşit. Dacă o luăm matematic, în primele nouă luni ale anului trecut, Oltchim a avut venituri totale de 721,91 milioane de lei şi pierderi de 308,51 milioane lei. În primele nouă luni ale acestui an, veniturile totale au fost de 400,23 milioane lei, iar pierderile de 172,74 milioane lei.
Chiar dacă pierderile s-au diminuat cu 44%, şi veniturile au înregistrat o diminuare similară. Am putea spune că nu s-a schimbat nimic în situaţia Oltchim".
Combinatul vâlcean nu are capital de lucru, are nevoie urgentă de reparaţii pentru a putea intra în iarnă, iar echipamentele necesită modernizare imediată, ne-a mai spus reprezentantul PCC. Domnia sa a adăugat: "Nimeni nu ştie care este cu adevărat condiţia echipamentelor. În fapt, situaţia s-a deteriorat. În prezent, Oltchim are 2.301 angajaţi, dar majoritatea stă degeaba. Nimeni nu ştie ce ar trebui să facă aceşti oameni pe termen scurt, dar nici pe termen lung. Moralul personalului este la pământ. Într-adevăr, 22% din capacitatea de producţie este în funcţiune, dar foarte mulţi muncitori nu au de lucru. Valoarea companiei s-a deteriorat în fiecare an. Preţul aşteptat de Guvern şi costul de modernizare a companiei au ajuns să fie din ce în ce mai ridicate, de aici rezultând pericolul ca Oltchim să nu fie profitabil şi competitiv în piaţă".
Wojciech Zaremba a mai spus că, la Oltchim, s-a ajuns în situaţia în care este mai profitabil pentru investitori să construiască o companie nouă, decât să participe la privatizarea combinatului chimic. Domnia sa a declarat: "Pentru mulţi investitori este mai bine să construiască o companie de la zero, decât să investească în Oltchim. Obligaţiile de mediu ale companiei se ridică la 110 milioane de euro. Dacă acestea vor reveni noului proprietar, acesta va trebui, pe lângă preţul companiei şi investiţiile necesare, să plătească şi această sumă de bani. Astfel, revin la aceeaşi aserţiune: nu ar fi oare mai bine ca noul proprietar să construiască o companie de la temelie?".
• FMI: "Încurajăm în continuare guvernul să vândă Oltchim"
Combinatul chimic nu mai este menţionat în scrisoarea de intenţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru că organismul internaţional a hotărât, în noul acord, să se concentreze asupra sectorului energetic şi transportului feroviar, două industrii importante pentru economie, a transmis FMI ziarului BURSA.
"Oltchim a intrat în procesul de insolvenţă anul trecut. Acestea fiind spuse, noi încurajăm în continuare guvernul să vândă Oltchim când şi dacă iese din insolvenţă", ne-au mai precizat reprezentanţii FMI.
Dacă Oltchim ar intra în faliment, Fondul va repune, cu siguranţă, acest subiect pe agenda discuţiilor, ne-au precizat surse din piaţă. Costul de acoperire a pierderilor cauzate de un posibil faliment al Oltchim se ridică la 200 milioane de euro şi ar pune presiune pe bugetul de stat, potrivit aceloraşi surse.
Oltchim a transmis ieri Bursei că şi-a redus pierderile cu 44%, în primele nouă luni ale anului, veniturile cu 44,55%, iar cheltuielile totale au coborât cu 44,37%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
• Magda Sîrghe, Tradeville: "Activitatea Oltchim trebuie regândită şi restructurată drastic"
Până în prezent, de Oltchim s-au arătat interesate consorţiile PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti (societate controlată de Ştefan Vuza) - SIF-uri, dar şi compania rusească Oil Gas Trade, ne-a spus Magda Sîrghe, analist Tradeville. Potrivit domniei sale, "reuşita privatizării Oltchim depinde de forma finală a programului de reorganizare, de modalitatea de privatizare aleasă şi, nu în ultimul rând, de determinarea Guvernului de a efectua această privatizare". Reprezentantul Tradeville ne-a mai transmis: "În opinia noastră, trebuie regândită şi restructurată drastic activitatea, însă, în prezent, nu a fost făcut public un studiu de fezabiltate care să indice pentru ce cifră de afaceri sau pentru ce grad de utilizare a capacităţilor de producţie este atins pragul de rentabilitate. Totodată, nu se ştie dacă se poate realiza majorarea suficientă a gradului de utilizare a capacităţii de producţie fără contribuţia uzinei petrochimice".
Rezultatele financiare, la nouă luni, ale combinatului chimic, arată o evoluţie pozitivă a companiei, fiind diminuată atât pierderea din exploatare, cât şi pierderea financiară, ceea ce a determinat o pierdere netă mai mică, ne-a mai spus reprezentantul Tradeville. Domnia sa a adăugat: "Fiind utilizată doar 22% din capacitatea de producţie, compania nu a atins pragul de rentabilitate şi are nevoie de surse de finanţare a capitalului de lucru astfel încât să fie repornite alte instalaţii de producţie. Deocamdată acest lucru rămâne în domeniul incertului, dat fiind că datoriile acumulate de societate, înainte de deschiderea procedurii insolvenţei, au trecut în categoria celor cu exigibilitate mai mare de 1 an, iar modalitatea de plată a acestora nu s-a stabilit încă".
Ministrul Economiei, Andrei Gerea, anunţa, la sfârşitul lunii trecute, că privatizarea Oltchim se va finaliza în luna februarie a anului viitor dacă nu se va găsi capital de lucru sau în luna iunie 2014, dacă fondurile necesare vor fi găsite.
1. Highlander de Valcea
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 13.11.2013, 01:06)
Exista numai unul! care este in stare de a pune pe picioare constructia petrochimica. V-a spus ce trebuie sa faceti, voi nu si nu. Acum ati ajuns la aceeasi parere. Insa pentru a o pune in aplicare ne trebuie o armata de consilieri, una de ingineri si inca una de economisti. Intre timp va propun sa fiti atenti ca baga oua si poate mai castigati un pic de courage :-)
2. Zaremba sfatuitoru'
(mesaj trimis de Theraflu în data de 13.11.2013, 07:45)
Studiind achizitiile de actiuni Oltchim ale PCC, Nachbar(Cipru), Polyolt(Cipru) si raportarile efectuate referitoare la detineri etc constat o posibila spalare de bani tip suveica facuta cu suportul actiunilor Oltchim si chiar sub nasul cnvm-ului prin notificarile incomplete si suspecte de frauda si fara nici un sens economic.
ASF ar trebui sa analizeze acele tranzactii suspecte nu sa le ingroape cum se incearca si cu Oltchimul.
La Oltchim este o mare gaura neagra alimentata cu spalari de bani si capusare derulata pe zeci de ani si se lucreaza acum la astuparea ei ca peste cativa ani sa ne intrebam ca la conturile lui Ceausescu "au exitat sau sunt inventii ?
CNVM se facea ca doarme !
Si ASF doarme ?
2.1. acum chiar ca are dreptate :-) (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 13.11.2013, 20:37)
draga Theraflu,
omul are perfecta dreptate. Pai daca a scazut veniturile in aceeasi masura cum au scazut si cheltuielile unde este imbunatatirea? Si nu trebuie sa mai plateasca nimic la banci, creditele pe termen scurt le-au trecut pe termen lung. Si cel mai frumos este ca raportul estea auditat. Totul este sa ai ochelarii corespunzatori sa vezi unde este stampila care spune ca raportul este Okey :-)
3. 16:9
(mesaj trimis de MA în data de 13.11.2013, 07:50)
Oltchim e platoul ala de filmare?!?
3.1. se toarna Wall Street 3 :-) (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 13.11.2013, 20:20)
ai liber sa-ti alegi actorii preferati. Bugetul este sustinut de UE in colaborare cu IMF drept producers. Scenariul poate fi inca dezvoltat. Subtitlul ma lupt sa aiba denumirea Essentially true Identically wrong.
4. SHAME ON YOU
(mesaj trimis de SOLIDARNOSC AGAINST RUSSIA în data de 13.11.2013, 11:56)
ZAREMBA : CARAMBA , RUSSIAN MOLE !
4.1. ai grija la tastatura zaietz :-) (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 13.11.2013, 20:26)
ai vrut sa zici probabil Shadows of Grey, bine ca mi-ai dat idea sa punem si un pic de sexy si ii rugam si pe baietii de la departamentul de pompieri ai combinatului sa fie pe faza daca vor iesi niste pictoriale incendiare. Acum cativa ani am intrat in posesia unui calendar cu echipa de handbal cea mai tare din Europa. Vreau sa-ti spun ca dupa ce l-am agatat pe perete in fiecare zi veneau colegii sa ma viziteze. Doar 1 euro daca le ceream sa vada in ce data suntem, astazi eram deja in masura sa cumpar Oltchim din pusculita :-)
5. fără titlu
(mesaj trimis de Pitesteanu în data de 13.11.2013, 12:27)
Zaremba daca este asa de ce nu i-ti ei sculele si sa pleci de ce mai stai ?Poate sant altii care vor cu adevarat sa faca ceva ca PCC am vazut ce stie sa faca .
5.1. da matale no interest to buy? (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 13.11.2013, 20:34)
draga Pitesteanu, iti dau un sfat bun, cumpara actiuni la Arpechim ca s-ar putea in curand sa facem un proiect european pentru deschiderea unui port la Pitesti. Am antamat cu seicii sa ne trimita cu bamporul gaz lichefiat si petrol pe care il bagam pe conducta la Constanta sa nu intre in insolventa cei cu tevile, dupa care le facem o propunere care nu poate sa ne refuze si anume le oferim un pret bun, da pica matzul si le cumparam conductele pentru ca dupa aceea oricum nu o sa mai aiba ce face daca vine tancul petrolier si acosteaza direct la Pitesti.Ai grija te rog sa le spui la taximetristi sa faca loc in fata la casa culturala sa nu le udam mocheta. Iti urez o seara buna si nu uita ca cineva acolo sus va iubeste cu siguranta. Te pup.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Pitesteanu în data de 14.11.2013, 12:19)
Esti paralel cu tot ce se intampla la Pitesti.
5.3. scuza-ma te rog sincer pentru comentariu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 14.11.2013, 20:38)
viata te invata totusi ca daca nu preiei tu initiativa sa faci ceva vor veni altii si-ti vor croi ei drumul pentru activitatea ta profesionala. Daca vreti cu adevarat sa lucrati in continuare acolo unde decenii intregi s-au format specialisti care astazi pot fi gasiti pe toate meridianele globului aveti indrazneala, caci la capitolul bun simt aveti prea mult. Daca veti cauta pe google Oltchim Bruxelles in primele 3 rezultate sunt scrisoarea UE referitoare la evaluarea ajutorului de stat din 15.09.2009, comunicatul d-lui Director din 29.10.2009 si petitia de pe site-ul ICIS din 13.08.2009. Cititi-le si apoi priviti si aceste randuri care au aparut la inceputul anului, avand nadejdea ca veti intelege de ce dumneavoastra si colectivul de acolo sunteti acei oameni minunati care formeaza totusi poporul perfect al lui Make in ciuda domnului Vulpescu: "extraordinar simţ al umorului stimată redacţie a ziarului Curierul de Râmnic (de Virgil Bestea - 21/01/2013 01:05)
ceea ce însă nu înteleg este faptul că nu ştiu dacă prin acţiunea dumneavoastră nu doriţi mai degrabă decât să vă faceţi dumneavoastră curaj, căci dacă se va termina această saga, dumneavoastră pe cine o să mai adulaţi, criticaţi, sau în cel mai rau caz sa-i băgaţi în seamă. Pentru a vă consola un pic vă trimit alăturat un extras din propriul dvs. ziar, acesta fiind un comentariu făcut în data de 05. 03. 2012, cu 48 de ore înainte ca decizia privind acordarea permisiuni de a se face procedura DES (Debt to Equity Swap) să fie trimisă spre publicare în Jurnalul din acelaşi oraş cu renumita varză :-)
Amânare decizie existentă ajutor de stat - contrară intereselor UE (de Virgil Bestea - 05/03/2012 12:21)
Neluarea unei decizii asupra deschiderii procedurii de verificare a faptului că împrumuturile dorite ar fi ajutor de stat nu fac decat să tergiverseze procesul de soluţionare a stării de incertitudine a combinatului, a scăderii pieţei de desfacere, a migrării forţei de muncă calificată din România, a creşterii cheltuielilor sociale cu ajutorul de şomaj şi cel pentru protecţie socială, a scăderii populaţiei active plătitoare de impozite şi astfel în ansamblu deteriorarea situaţiei macroeconomice a judeţului Vâlcea şi prin extrapolare a intregii ţări. Acestea vor fi motive suficiente pentru respingerea pactului fiscal european, a avantajelor pe care UE le-ar putea aduce prin integrarea în spaţiul monedei unice şi astfel năruirea tuturor speranţelor într-o viaţă mai bună. Fără a conştientiza ca fiecare entitate de la stat pănă la hedge fond are de apărat propriile interese şi cu cât mesajele acestora vor fi insuficient “traduse” într-un limbaj pe înţelesul populaţiei nu vom putea obţine efectele benefice pe care UE le-a adus şi pe care iată cu o atitudine de complezenţă şi de resemnare mioritică nu le putem observa decât drept nocive şi iluzorii. Ar trebui să luam exemplul echipei de handbal şi să spunem că a învinge într-o competeţie nu este doar o datorie către noi înşine pentru a ne fi mai bine din punct de vedere material, ci şi faţă de cei de la care am învăţat ce înseamnă demnitatea şi cărora ar trebui să le respectăm virtuţiile care ne-au fost date să le moştenim. „Ştiu că este cam trasă de păr ideea ca un ziar dintr-o provincie liniştită ca a dvs. Să fie citit chiar în capitala Europei, însa daca în decizie scrie că s-au luat în seamă şi articolele apărute de-a lungul vremii în presă, puteţi fără nici o jenă, la fel ca şi în articolul de faţă, să vă declaraţi drept agent catalizator, deşi termic în această periodă a anului ar fi fost mai cu priză la public. Dacă vreţi să vă dau şi un pont, faceţi şi dvs. ca anumite televiziuni care le au cu prime time news şi puneţi o lozinca de genul: Bruxellesul ascultă Ramnicul. Dacă folosiţi şi atributul schock succesul este garantat. Totul este eventual să faceţi rost de la SMURD şi de un defibrilator pentru ca să faceţi cu cinste stării de şoc. Al dumneavoastra vajnic cititor, care spre deosebire de domnul Diaconescu lupt pentru patrie, căci fără dumneai noi ca popor nu prea mai avem dreptul la replică, fie ea şi constituţională :-) "