SIBEX ATS-ul Sibex, din nou în lumina reflectoarelor

(S. N.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 august 2015

După volumul modest consemnat în cea de-a doua şedinţă a săptămânii (n.a. - doar 52 de contracte futures), nici sesiunea de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii nu se anunţa una darnică pentru amatorii de futures. După prima jumătate a zilei de miercuri se înregistrau doar 20 de contracte, cu o valoare de 318.047 lei. "Se pare că efectele mişcărilor ample de pe pieţele externe au avut un efect limitat pe piaţa la termen de la Sibiu, unde nu există un număr suficient de intermediari activi şi speculatori care să ţină zi de zi sub presiune cazanul cu derivate", a declarat un consultant financiar.

Dacă pe segmentul futures evoluţia nu era una dintre cele mai bune, în schimb segmentul spot se remarca printr-o nouă şedinţă foarte bună, fiind pentru a doua oară în această lună când se contabilizează un volum semnificativ pe ATS-ul operatorului de piaţă. Atenţia investitorilor a fost din nou îndreptată asupra societăţii Prodplast Imobiliare, fiind înregistrate schimburi cu 1.618.997 acţiuni, din trei tranzacţii a căror valoare totală se cifra la aproape 10 milioane de lei. Cotaţia unei acţiuni PPLI valora 6,09 lei, în scădere cu 0,16%.

În ceea ce priveşte produsele de pe piaţa futures, doar două simboluri erau tranzacţionate, sesiunea fiind una şi mai slab animată comparativ cu ziua precedentă. Participanţii s-au îndreptat asupra derivatului pe Dow Jones, care puncta cu 18 contracte pe scadenţa septembrie şi asupra derivatului liră sterlină/dolar, pe acelaşi termen, care atrăgea doar 2 contracte.

Cotaţia DEDJIA 15I creştea generos cu 351 de puncte faţă de "start of day price" (1), stabilit de ATHEXClear la 15.687 de puncte şi revenea peste pragul de 16.000 de puncte situându-se, conform datelor de la ora 17.30, la 16.038 puncte. Raportat la închiderea de marţi cotaţia se aprecia cu 407 puncte. Evoluţia reflecta situaţia de la deschiderea pieţelor din SUA, unde, la New-York, se consemnau creşteri importante, toţi cei trei indici reprezentativi (DJIA, S&P500 şi NASDAQ) câştigând aproximativ 2%, după ce un raport a indicat că, în luna iulie, comenzile pentru bunurile de folosinţă îndelungată au crescut peste aşteptări. Tot la Sibex, moneda britanică era estimată la 1,5590 dolari, preţ cu 1,22% în scădere faţă de de preţul referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price (1)). Lira sterlină scădea şi faţă de cotaţia de la închiderea de marţi, coborând cu 0,66%.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb